Dodaj do ulubionych

USG prenatalne i testy Papp-a

26.01.13, 21:38
Mam 35 lat, to moja druga ciąża (urodziłam zdrowego chłopca). W 11 tyg. + 2 dni byłam na USG genetycznym, dziecko miało wówczas 46 mm dr zastanawiała się czy nie będzie za małe, ale w końcu zrobiła badanie). Zgodnie z opisem nie znalazła kości nosowej albo była hypoplastyczna, przezierność karkowa zmierzona wynosiła 2,2. Po wprowadzeniu danych do programu statystycznego wynik był zatrważający – wyliczone ryzyko ZD 1:10 (zmniejszyło się z 1:224 z powodu wieku) . Liczyła, że gdybyśmy pominęli kość nosową – to ryzyko program obliczyłby na 1:46. Pobrano mi też krew na badanie PAPP-a, ale dr mówiła, że nawet jeśli wynik testu biochemicznego będzie dobry to i tak USG jest wskazaniem do amniopunkcji. 4 dni później byłam akurat na wizycie u innego gin. prowadzącego moją ciążę, nie ma on wprawdzie nowoczesnego USG, ale zobaczył kość nosową, a NT widział … 1,5. Ponieważ wyniki były różne postanowiłam, zanim zdecyduję się na amniopunkcję, udać się na dodatkowe USG, tym razem do gabinetu z nowoczesnym USG. Wynik USG w 12 tyg. (+dokładnie 5 dni) - NT 1,2, kość nosowa była bbb. widoczna (dodam, że . doświadczony lekarz, którego b. poważam). ..
Następnie wybrałam się do kliniki po odbiór wyników testu podwójnego. Otrzymałam wynik – po testach Papp-a ryzyko ZD teraz zmalało z 1:10 do 1:35, ale nadal duże więc dr sugerował amniopunkcję. Wynik był obliczony oczywiście z uwzględnieniem mojego pierwszego USG. Na moją uwagę, że może jednak było przeprowadzone za wcześnie i obarczone większym błędem i pytanie jak program by wyliczył gdybyśmy podstawili wartości z II prawidłowego USG, pan dr powiedział od razu, że przecież wyniki testu Papp-a już są tak beznadziejne że sugerują że może być coś nie tak, jedna wartość za duża, druga za mała, nie ma wyjścia tylko poddać się amniopunkcji… Załamana po powrocie do domu zaczęłam czytać o wartościach wolnej HCG oraz białka Papp-a i z tego co się naczytałam wartości nie są aż taaak beznadziejne jak p. dr przedstawił… Wynik z początku 11 tygodnia dla wolnej jednostki HCG 87 IU/i co odpowiada 2,113 MoM, czyli tu rzeczywiście niekorzystnie jak rozumiem - było więcej o 2 razy niż wynosi mediana. Ale wynik Papp-a był 1,70 IU/l co opowiada 1.298 MoM czyli jak najbardziej ok (czytałam że oprócz wysokiej wysokiej wolnej beta HCG wskaźnikiem dodatkowym przy ZD byłby niski poziom Papp-a poniżej 0,5 MoM).
Przeglądałam wyniki jakie opisują dziewczyny na forum – bardziej niekorzystne wyniki Papp-a (niższy wynik Pappa i wyższy HCG) przy dobrym obrazie USG były statystycznie określane jako ryzyko 1:260. Mogę wywnioskować że gdyby lekarz podstawił do wzoru dobre USG + wyniki testu biochemicznego – ryzyko też byłoby określone na co najmniej 1:250 czyli mniejsze niż wychodzące z wieku… i wówczas amniopunkcja wcale nie byłaby taak straszliwie konieczna… bo ryzyko poronienia przy tym zabiegu przewyższyłoby ryzyko ZD…
Czy macie może taką wiedzę, by rozwiać moje wątpliwości... czy to, że na początku 11 tygodnia obraz USG był niekorzystny może świadczyć o większym ryzyku? Czy raczej dzidziuś był za mały, pani dr mówiła że optymalnie jest przyjść w 12 -13 tyg., ale zrobiła badanie, bo wiedziała, że jestem z daleka…
Przy mojej pierwszej ciąży (miałam 33 lata) na USG byłam tylko w 13 tyg, NT była 1,8 i dr mówiła że wszystko jest ok i nie muszę robić dodatkowych badań….
Będę wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • suuperbaba Re: USG prenatalne i testy Papp-a 27.01.13, 06:15
      Tak to jest jak lekarz robi badanie za wczesnieuncertain Nie mam niestety takiej wiedzy, ale zaufalabym 3 usg u specjalisty...po to sa badania, by robic je we wlasciwym czasie i nie wprowadzac niepotrzebnych nerwow! Dobrze zrobilas, ze poszlas na dodatkowe badania! A o tescie pappa poczytaj na forum - w sumie mozna go wsadzic gdziessmile Ja zaufalam dobremu usg i olalam pappe - zreszta za rada lekarza wykonujacego badaniesmile Trzymam kciuki!
    • marweg25 Re: USG prenatalne i testy Papp-a 27.01.13, 08:41
      Tak dla zupełnym jasności to ten wynik skorygowany też nie jest najlepszy. Graniczne wartości to prawdopodobieństwo 1:300. Twój nowy wynik też dla wielu lekarzy bedzie troche podejrzany i mogą sugerować dalszą diagnostykę. Oczywiście decyzja jest twoja. Swoją drogą to dziwny ten pierwszy lekarz, ktory zdecydował się na pomiary i pappa mimo troche zawczesnej ciazy. Miałam podobnie ale mój spec od USG po prostu zrezygnował z badania i kazał mi przyjść za tydz na zrobienie dokładnych pomiarów.
      • zkat Re: USG prenatalne i testy Papp-a 27.01.13, 22:11
        Zazwyczaj jest tak, ze jesli jest prawidlowy obraz USG, to raczej wszystko jest ok. Test pappa to statystyka. Mozna przeczytac o przypadkach kiedy wynik to 1:2000, a dziecko urodzilo sie chore. To tylko mowi, ze prawdopodobnie 1 dziecko na 10 z podobnymi wynikiem USG i biochemia bedzie chore.
        A swoja droga nie rozumiem, czemu wszyscy tak sie boja tej amniopunkcji. Ginekolog u ktorego bylam na USG powiedzial, ze w czasie jego calej praktyki lekarskiej nie spotkal sie z przypadkiem zeby komus cos sie stalo po amniopunkcji... Moim zdaniem lepiej zrobic zamiast denerwowac sie do konca ciazy czy z dzieckiem wszystko w porzadku.
        W Niemczech odchodzi sie juz od testoe pappa, wprowadzili nowe nieinwazyjne metody diagnostyki prenatalnej. Badaja chyba DNA co tez daje 100% pewnosc tak jak amnio
        • mamucha40 Re: USG prenatalne i testy Papp-a 18.02.13, 10:49
          js też byłam w 11 tyg. na usg genetycznym, ale lekarz stwierdził, że to nie ma sensu, bo dziecko jest za małe i kazał przyjść za 2 tyg. W 13 tyg. nt wyniosło 3,3 i dostałam skierowanie na amnio (mimo, że kość nosowa widoczna). Zrezygnowałam świadomie z Pappa, a amnio bardzo się bałam.
          Mój lekarz przekonał mnie jednak, że warto zrobić amnio, bo poza ZD można wykryć inne choroby, na które można się przygotować i podjąć wczesne leczenie, co zwiększy szanse dziecka na poprawienie zdrowia. Zrobiłam amniopunkcję i stwierdzam, że warto i nie ma się czego bać. Myślę, że ryzyko związane z amnio jest bardziej teoretyczne niz praktyczne i matka musi zostać o nim poinformowana dla czystej formalności. Robiła mi amnio lekarka w szpitalu Bielańskim i zrobiła to bdb (nie boli, nie ma żadnych powikłań). Po miesiącu miałam wyniki stwierdzające jasno brak aberracji.
    • kerri31 Re: USG prenatalne i testy Papp-a 18.02.13, 11:20
      Badanie zostało przeprowadzone o czasie, wykonuje się je między 11 a 13t 6d ciąży więc jest wiarygodne. Ważny jest też stosunek CRL do NT oraz serce, zastawka, przepływy.
      Możliwe, że dziecko było owinięte pępowiną wokół szyi podczas pierwszego badania, więc wtedy sprawdza się to na Dopplerze. Domniemam, że Dr nr 1 tego nie zrobił...

Brak kości nosowej nie zawsze oznacza ZD a jej obecność nie jest gwarancją na brak ZD. WIększość dzieci z ZD ma obecną kość nosową podczas badania usg w tym okresie ciąży oraz NT na poziomie ok. 2 mm.
      Zrób amnio, lepiej wiedzieć za wczasu.
      Masz identyczne wyniki co pewna dziewczyna z forum, która urodziła dziecko z ZD ale dowiedziała się dopiero po porodzie bo nie było wskazań do amnio , badała się u słynnego Dr. R z wawy.
      Tu jest jej wątek ,jeden z ostatnich
      forum.gazeta.pl/forum/w,585,142321708,142492213,Re_przeziernosc_karkowa_w_12_tyg_i_ryzyko_trisom.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka