Dodaj do ulubionych

nadczynność tarczycy a Euthyrox N50??

01.02.13, 20:23
Witam.. mam taki problem. obecnie jestem w 18 tygodniu ciąży i wykryto u mnie nadczynność tarczycy. w 13 tyg TSH miałam 4.35 a norma 0.27 - 4.2 chodź mój gin powiedziała ze a ciąży nie do 4.2 tylko 2.5. przepisała mi Euthyrox N50 jedna tabletka naczczo.dzis odebrałam wyniki i było gorzej bo aż 4.97! a miało być lepiej... nadal kazała kontynułowac leczenie ale z tego co wiem to ten lek jest na NIEdoczynność a ja mam NADczynność sad kazał iść do endokrynologa który da większa dawke... ale boje sie o mileństwo bo mam nadczynność która wzrasta a leczą mnie na niedoczynność... Może ktoś coś wie na ten temat i mógłby coś doradzic??? z reszta ja bardzo tyje a nie objadam sie nadmiernie a przy nadczynności powinnnam chyba chudnąć? Już nic z tego nie rozumiemsad proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • clatt ? NIEdoczynność 01.02.13, 21:16
      Po kolei. TSH nad normą sugeruje NIEdoczynność tarczycy. Tylko, żeby to zdiagnozować, to powinni Ci zbadać PRZED LEKAMI na raz TSH, FT3 i FT4 i zlecić USG tarczycy.
      TSH jest hormonem przysadki mózgowej, a nie tarczycy i się waha dobowo i z dnia na dzień. Kolejne badanie krwi robi się po min. 4 tygodniach brania leku. Wcześniej nie ma sensu.

Jak Ci lekarz bada tylko TSH, to zmień lekarza, bo się na tarczycy NIE ZNA.

Jeśli masz niedoczynność, to potrzebujesz leków. To dziecku nie zaszkodzi.
      • gonia28b Re: ? NIEdoczynność 01.02.13, 21:35
        Zgadzam się z przedmówczynią. Również według mojej pobieżnej wiedzy TSH to hormon przysadki mózgowej. Przysadka mózgowa wytwarza tego hormonu więcej, jeżeli nie odbiera odpowiedniego "sygnału" od tarczycy, czyli "odnotowuje" niedoczynność tarczycy.
        • aninka9 Re: ? NIEdoczynność 01.02.13, 21:41
          Tak, to niedoczynność. Prawdopodobnie powinnaś dostać większą dawkę, ale na pewno trzeba zbadać FT3 i FT4 i udać się do endokrynologa szybko.
    • devilyn Re: nadczynność tarczycy a Euthyrox N50?? 02.02.13, 11:13
      Napisz jakie masz wyniki tsh, ft3, ft4. O NADCZYNNOŚCI mówimy gdy oba hormony FT3 i FT4 są ponad normę. W ciąży tsh jest niemiarodajne i jest bardzo często zerowe.

Wciąż masz za małą dawkę, powinnaś brać co najmniej 75 mg i po 3-4 tygodniach pełne badania, bo w ciąży ft4 powinno być w górnej granicy by starczyło dla Ciebie i dzieciątka.
    • mamalgosia Re: nadczynność tarczycy a Euthyrox N50?? 02.02.13, 14:59
      Twój wynik TSH sugeruje niedoczynność tarczycy, co się w ciąży zdarza. Należy więc brać euthyrox (może nawet będziesz miała zwiększoną dawkę)
      • 79gosia Re: nadczynność tarczycy a Euthyrox N50?? 03.02.13, 22:39
        Najpierw znajdz lekarza ednokrynologa, on ci wszystko wyjasni.Ja ma niedoczynnosc, biore dawke 125 , jestem w 28 tygodniu ciazy i czuje sie dobrze (to moja druga ciaza, w pierwszej nie bralam lekow i mam zdrowe dziecko). Co do badan powinnas zrobic badanie krwi na czczo, bez brania hormonow. Ja mam wykonywane badanie raz w miesiacu (przed badaniem nie robie przerwy w braniu lekow tylko lykam tabletke tuz po). Wiec jak najszybciej do lekarza, pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka