wanessa31 09.07.13, 18:56 Mowi sie , ze sa slabsze ale powinno ich byc ok 10 dziennie. Ja zarowno wczoraj jak i dzisiaj czulam dopiero jak zjadlam cos slodkiego, nie liczac czkawki Jak u Was, czy mam sie czym martwic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aguu17 Re: ruchy dziecka koncowka ciazy 10.07.13, 19:04 Różnie, raz bardziej ruchliwe były, raz mniej. Ale zazwyczaj lubiły sobie w dzień pospać (niestety, bo przez to w nocy szalały) i musiałam je rozbudzać czymś słodkim lub stukając przez brzuszek (szczególnie na ktg, żeby "zapis był dobry" ). Odpowiedz Link Zgłoś
prosumentka spokojnie 11.07.13, 09:28 To norma. 10 to minimum dzienne uzwględniające te czynniki, które "budzą" dziecko np. posiłki. A jeśli się martwisz, to pobudź dziecko i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiuszka4 Re: spokojnie 11.07.13, 11:42 Ja właśnie wczoraj byłam na wizycie. Jestem w 33 tyg. Przez całe ktg dziecko poruszyło się zaledwie 3 razy. chociaż dobrze, że i tyle, bo przynajmniej wiem, że ciśnienie ma dobre. Ale byłam zgrzana i zestresowana lekko wizytą, a tam cisza. Podczas USG się dopiero malutka zaczęła wiercić. I kiedy lekarz chciał pępowinę obejrzeć, to tak nią pociągnęła, że nie dało się jej już znaleźć. I tak... Gdzie przez kilka ostatnich dni była spokojniejsza, wczoraj kiedy kładłam się spać zaczęła szaleć i dziś od samego rana. Nie martw się. Ja się martwiłam 3 dniami ciszy, a teraz nie mogę mieć chwili spokoju Ale... Taki hałas, to przesłodki hałas. Na pewno wszystko będzie ok. Jeśli będziesz się martwić, to dzieciątku nie pomożesz. A czasem wystarczy zjeść coś słodkiego by dziecko pobudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
bluex Re: ruchy dziecka koncowka ciazy 11.07.13, 15:56 Moim zdaniem to bardzo indywidualne, ale min 10 powinno być. Mój synek potwornie się rozpychał do ostatniej chwili i ruchy wzmagały się oczywiście po jedzeniu. Podczas 1 sesji KTG ruchów miałam po kilkanaście, więc może nie jestem dobrym przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś