16.08.13, 17:13
Witam,

Mam pytanie do Was przyszłe Mamusie. Jestem w ciąży w 8 miesiącu. Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim, na którym nie mam zaznaczone, że mam leżeć, bo ciąża nie jest zagrożona. Czy powinnam zostać poinformowana o zabawie zakładowej(mam umowę o pracę na stałe) ???? Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • odessa87 Re: Pytanie 16.08.13, 17:18
      kotek1_85 napisała:

> Czy powinnam zostać poinformowana o zabawie zakładowej(
      > mam umowę o pracę na stałe) ???? Proszę o pomoc
      ale że co- że tańce? zaproszenie na imprezę typu integracyjna? a w jakiej formie informuje się pozostałych pracowników?
    • klubgogo Re: Pytanie 16.08.13, 18:09
      Jeśli pozostajesz na zwolnieniu lekarskim, oznacza to, że jesteś chora, nie dotyczy więc Ciebie nic, co dzieje się w firmie, jesteś poza nią, o niczym nikt nie ma obowiązku Cię informować.
    • hanusina_mama Re: Pytanie 16.08.13, 19:48
      kotek1_85 napisała:

> Witam,
      >
      > Obecnie przebywam na zwolnieniu lekarskim, na którym nie mam zaznaczone, że mam leżeć, bo ciąża nie jest zagrożona.

Czyli przyznajesz, że jesteś bezprawnie na zwolnieniu i jeszcze domagasz się zaproszenia na tańce???
      • gretchen184 Re: Pytanie 16.08.13, 20:04
        hanusina_mama napisała:

>
        > Czyli przyznajesz, że jesteś bezprawnie na zwolnieniu i jeszcze domagasz się za
        > proszenia na tańce???
        >
        jakim cudem dopatrzyłaś się,że ona jest bezprawnie na zwolnieniu?? litości babo-trochę wyobraźni tongue_out
        • kerri31 Re: Pytanie 16.08.13, 20:50
          gretchen184 napisała:
          > jakim cudem dopatrzyłaś się,że ona jest bezprawnie na zwolnieniu?? litości babo
          > -trochę wyobraźni tongue_out

A no takim, że przyznaje ,iż ciąża nie jest zagrożona a w Polsce sama ciąża nie jest chorobą i wskazaniem do zwolnienia lekarskiego.
          A co to jest zwolnienie lekarskie ??
          Zwolnienie lekarskie – zaświadczenie wydane na formularzu ZUS ZLA wystawiany przez lekarza, który podpisał umowę z ZUS, w celu usprawiedliwienia nieobecności pracownika w pracy, z powodu niezdolności do pracy wskutek choroby lub konieczności zapewnienia opieki choremu członkowi rodziny.
          • gretchen184 Re: Pytanie 16.08.13, 20:54
            kerri31 napisała:

> A co to jest zwolnienie lekarskie ??
            > Zwolnienie lekarskie – zaświadczenie wydane na formularzu ZUS ZLA
            > wystawiany przez lekarza, który podpisał umowę z ZUS, w celu usprawiedliwienia
            > nieobecności pracownika w pracy, z powodu niezdolności do pracy wskutek chor
            > oby
            lub konieczności zapewnienia opieki choremu członkowi rodziny.

ano widzisz-ja ciążę miałam idealną,nawet przez moment niezagrożoną a mimo to w całości na zwolnieniu-bo uwaga! miałam rwę kulszową uniemożliwiającą mi chodzenie. tadam tongue_out
            • kerri31 Re: Pytanie 17.08.13, 21:12
              gretchen184 napisała:
              > ano widzisz-ja ciążę miałam idealną,nawet przez moment niezagrożoną a mimo to w
              > całości na zwolnieniu-bo uwaga! miałam rwę kulszową uniemożliwiającą mi chodze
              > nie. tadam tongue_out

https://emotikona.pl/emotikony/pic/0clapping.gif
            • boo-boo No i ? 18.08.13, 00:38
              Sama rwa kulszowa jest już wskazaniem do L4, a to, że się u ciebie zbiegła (albo była następstwem) z ciążą to już inna sprawa.
              Zły tok rozumowania masz.
            • hanusina_mama Re: Pytanie 18.08.13, 08:51
              gretchen184 napisała:

> ano widzisz-ja ciążę miałam idealną,nawet przez moment niezagrożoną a mimo to w
              > całości na zwolnieniu-bo uwaga! miałam rwę kulszową uniemożliwiającą mi chodze
              > nie. tadam tongue_out

ano widzisz - ciekawe, jakie miałaś ICD-10 na druku ZLA, bo na pewno nie odpowiadające rwie kulszowej. Nie ma możliwości zwalniania z tego powodu okres odpowiadający całej ciąży. tadam
              • gretchen184 Re: Pytanie 18.08.13, 09:56
                hanusina_mama napisała:

> ano widzisz - ciekawe, jakie miałaś ICD-10 na druku ZLA, bo na pewno nie odpowi
                > adające rwie kulszowej. Nie ma możliwości zwalniania z tego powodu okres odpowi
                > adający całej ciąży. tadam
                >
                zwłaszcza,że przez całe te powiedzmy 7 m-cy byłam pod opieką neurologa i ortopedy z zaleceniem cc z powodu braku możliwości poruszania się.
                ale ty i tak wiesz lepiej tongue_out
                • hanusina_mama Re: Pytanie 18.08.13, 10:26
                  gretchen184 napisała:

> zwłaszcza,że przez całe te powiedzmy 7 m-cy byłam pod opieką neurologa i ortope
                  > dy z zaleceniem cc z powodu braku możliwości poruszania się.
                  > ale ty i tak wiesz lepiej tongue_out
                  >
                  W tym temacie akurat wiem big_grin Nie mogłaś mieć ZLA wypisywanego z powodu rwy kulszowej, bo przekroczenie określonego czasu niezdolności do pracy z tego powodu niesie za sobą konsekwencje.
                  PS Trzeba było od razu pisać, że o załatwienie cc Tobie chodziło.
                  • gretchen184 Re: Pytanie 18.08.13, 10:50
                    hanusina_mama napisała:

>
                    >
                    > PS Trzeba było od razu pisać, że o załatwienie cc Tobie chodziło.
                    >
                    no jak pisałam-wiesz lepiej tongue_out
                    i nie miałam cc- broniłam się rękami i nogami bo bardzo chciałam poród sn-i udało się.
                    w to też nie uwierzysz?
                    zresztą- mam to gdzieś.
                    • hanusina_mama Re: Pytanie 18.08.13, 11:32
                      gretchen184 napisała:

> i nie miałam cc- broniłam się rękami i nogami bo bardzo chciałam poród sn-i uda
                      > ło się.
                      > w to też nie uwierzysz?
                      > zresztą- mam to gdzieś.
                      >
                      Gratuluję zatem cudownego ozdrowienia w dniu porodu. Ale nie o tym wątek.
                      • gretchen184 Re: Pytanie 18.08.13, 11:41
                        hanusina_mama napisała:

> >
                        > Gratuluję zatem cudownego ozdrowienia w dniu porodu. Ale nie o tym wątek.
                        >
                        a ja gratuluję wiedzy podstawowej
                        nie ozdrowiałam cudownie tylko dziecko uciskające mój nerw kulszowy przesunęło się a potem urodziło,przestając uciskać ten nerw.proste prawda?
                        • hanusina_mama Re: Pytanie 18.08.13, 12:19
                          Co nadal nie zmienia faktu, że nie mogłaś mieć na ZLA ICD-10 odpowiadajacego rwie kulszowej i koło się zamyka smile
                          • gretchen184 Re: Pytanie 18.08.13, 12:49
                            hanusina_mama napisała:

> Co nadal nie zmienia faktu, że nie mogłaś mieć na ZLA ICD-10 odpowiadajacego rw
                            > ie kulszowej i koło się zamyka smile

wytłumacz mi jakie to ma znaczenie w obliczu twojej jakże przenikliwej wypowiedzi,że autorka wątku jest na nielegalnym zwolnieniu skoro jej ciąża jest ok?
      • kerri31 Re: Pytanie 16.08.13, 20:51
        hanusina_mama napisała:
        > Czyli przyznajesz, że jesteś bezprawnie na zwolnieniu i jeszcze domagasz się za
        > proszenia na tańce???

No a jak, chce potupać trochę nóżką przed porodem.
    • mama3chlopcow Re: Pytanie 16.08.13, 20:48
      Jeżeli ciąża nie jest zagrożona to jaki jest powód zwolnienia lekarskiego?
      Mój lekarz stwierdził że ciąża nie jest zagrożona więc zwolnienie lekarskie jest zbędne. Dlatego ciekawi mnie czym twój lekarz uzasadnił twoje zwolnienie jeżeli nie wynika ono z zagrożenia ciąży? Myślałam, że zwolnienia lekarskie dostaje się tylko jak jest ciąża zagrożona, przynajmniej tak twierdzi mój lekarz. Albo Twój albo mój wprowadza w błąd...
    • boo-boo A skoki na bungie ? 18.08.13, 00:40
      Czy będą ? Bo jak nie to ja bym nalegała żeby zorganizowali specjalnie dla ciebie.....
      Daj namiary na zakład pracy- zadzwonimy i się dopytamy co i jak- czy informują ciążówki przebywające na zwolnieniu, że się impreza kroi, a jak nie informują to, że jak najbardziej powinni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka