Dodaj do ulubionych

Pytanie...

10.08.04, 09:39
Hej
Dziewczyny może wiecie czy zapalenie jelita grubego ma wpływ na rozwój
maleństwa?
Czy dziecko będzie zdrowe?
Nie biorę leków narazie (mam przepisane)
U mnie jest to choroba początkująca
Dzięki i Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • black-cat Re: Pytanie... 10.08.04, 10:45
      Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (bo zakładam, że o takie pytasz) to
      poważna choroba i leki zdecydowanie brać powinnaś. Nie wpływają one na rozwój
      dziecka. Choroba ta zaostrrza się w czasie ciąży i to głównie twoje zdrowie
      jest zagrożone, bo dziecko i tak zabierze ci wszystko czego będzie potrzebować.
      Na skutek biegunek może dojść do odwodnienia i anemii, dlatego ważne jest abyś
      była pod kontrolą lekarza (czasami konieczna jest hospitalizacja) i żebyś brała
      leki. Dużo wypoczywaj i staraj się jak najmniej stresować. Najcięższy bywa
      pierwszy i ostatni trymestr ale to nie jest reguła. Całą ciążę możesz znieść
      doskonale. Pamiętaj tylko o lekach.
    • k_kiki Re: Pytanie... 10.08.04, 11:09
      Witaj!
      Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest ciężką i długotrwałą chorobą. Wiem,
      bo mój tata cierpi na to schorzenie. Leki przyjmuje się latami, a i tak nie
      masz pewności, że choroba nagle nie powróci. Nie wiem jednak, jak leki na tę
      przypadłość wpływają na ciążę, ale znam przypadki kobiet, które cierpiąc na tę
      chorobę rodziły zdrowe i silne dzieci. Nie sądze, że przez okres ciąży nie
      przymowały żadnych leków, bo to po prostu jest niemożliwe. Na internecie można
      znależć wiele stronek dotyczących właśnie "colitis ulcerosa", bo to właśnie
      jest łacińska nazwa wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Poszperaj troszkę,
      a pewnie znajdziesz wzmiankę o ciąży.
      Ja załączam Ci link do wypowiedzie dziewczyn na forum, dotyczących właśnie
      dolegliwości brzusznych podczas ciąży (zespół jelita wrażliwego, biegunki,
      zaparcia) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=14685947&v=2&s=0
      może tam uda Ci się znalezc coś interesującego.
      Pozdrawiam serdecznie
      K
    • kajaa1 Re: Pytanie... 10.08.04, 19:27
      Dzięki za odpowiedzi
      Jelito nie jest jeszcze wrzodziejące ale ponoć jestem o krok od tego
      Chciałabym starać się o dzidzię a lekarz pow że jeśli teraz zacznę kurację to
      mogę ją przerwać gdzieś za 5-10 lat oczywiście tylko na urodzenie dziecka bo
      przy tej chorobie leki bierze się do końca życia
      a to dla mnie za późno
      więc mogę najpierw urodzić a potem się leczyć
      Niewiem o o tym myśleć
      Dzięki z odpowiedzi Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka