kajaa1 10.08.04, 09:39 Hej Dziewczyny może wiecie czy zapalenie jelita grubego ma wpływ na rozwój maleństwa? Czy dziecko będzie zdrowe? Nie biorę leków narazie (mam przepisane) U mnie jest to choroba początkująca Dzięki i Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
black-cat Re: Pytanie... 10.08.04, 10:45 Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (bo zakładam, że o takie pytasz) to poważna choroba i leki zdecydowanie brać powinnaś. Nie wpływają one na rozwój dziecka. Choroba ta zaostrrza się w czasie ciąży i to głównie twoje zdrowie jest zagrożone, bo dziecko i tak zabierze ci wszystko czego będzie potrzebować. Na skutek biegunek może dojść do odwodnienia i anemii, dlatego ważne jest abyś była pod kontrolą lekarza (czasami konieczna jest hospitalizacja) i żebyś brała leki. Dużo wypoczywaj i staraj się jak najmniej stresować. Najcięższy bywa pierwszy i ostatni trymestr ale to nie jest reguła. Całą ciążę możesz znieść doskonale. Pamiętaj tylko o lekach. Odpowiedz Link Zgłoś
k_kiki Re: Pytanie... 10.08.04, 11:09 Witaj! Wrzodziejące zapalenie jelita grubego jest ciężką i długotrwałą chorobą. Wiem, bo mój tata cierpi na to schorzenie. Leki przyjmuje się latami, a i tak nie masz pewności, że choroba nagle nie powróci. Nie wiem jednak, jak leki na tę przypadłość wpływają na ciążę, ale znam przypadki kobiet, które cierpiąc na tę chorobę rodziły zdrowe i silne dzieci. Nie sądze, że przez okres ciąży nie przymowały żadnych leków, bo to po prostu jest niemożliwe. Na internecie można znależć wiele stronek dotyczących właśnie "colitis ulcerosa", bo to właśnie jest łacińska nazwa wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Poszperaj troszkę, a pewnie znajdziesz wzmiankę o ciąży. Ja załączam Ci link do wypowiedzie dziewczyn na forum, dotyczących właśnie dolegliwości brzusznych podczas ciąży (zespół jelita wrażliwego, biegunki, zaparcia) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=14685947&v=2&s=0 może tam uda Ci się znalezc coś interesującego. Pozdrawiam serdecznie K Odpowiedz Link Zgłoś
kajaa1 Re: Pytanie... 10.08.04, 19:27 Dzięki za odpowiedzi Jelito nie jest jeszcze wrzodziejące ale ponoć jestem o krok od tego Chciałabym starać się o dzidzię a lekarz pow że jeśli teraz zacznę kurację to mogę ją przerwać gdzieś za 5-10 lat oczywiście tylko na urodzenie dziecka bo przy tej chorobie leki bierze się do końca życia a to dla mnie za późno więc mogę najpierw urodzić a potem się leczyć Niewiem o o tym myśleć Dzięki z odpowiedzi Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś