Dodaj do ulubionych

toxoplazmoza

04.12.13, 17:31
witam..
jestem obecnie w 11tc. to moja trzecia ciąża. pierwszą poroniłam.
robiłam ostatnio badania na toxo. IGM wyszło ujemne. ale wystraszyłam się parę dni temu, ponieważ kroiłam pomarańcze na desce, którą moja mama używa często do mięsa!
boję się że przez taką nieuwagę mogę się zarazić tym paskudztwem!
jak myślicie możliwe to jest?
jak długo taki pasożyt może "żyć" poza organizmem?

tylko mi nie odpisujecie,że przesadzam- poprostu boję się o swoje dziecko, to chyba zrozumiałe....
pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • stella_auditore Re: toxoplazmoza 04.12.13, 18:07
      A Twoja mama nie wyparza deski po krojeniu? Wg mnie to podstawa, jak mycie rąk przed jedzeniem. Już nie chodzi o toxo, ale na takiej desce mnóstwo innych zarazków może się rozwijać.
      Rozumiem Twoje zdenerwowanie, ale ja bym raczej na Twoim miejscu się nie przejmowała. Chyba byś musiała tę deskę lizać, aby się zarazić. W ogóle ciężko się toxo zarazić; ileż ja się mięs nakroiłam, truskawek prosto z ziemi nażarłam, koty mam w domu trzy, a wynik mam ujemny smile
      Po prostu zachowuj teraz wzmnożoną ostrożność, bo przecież i tak obowiązki "kuchenne" musimy wykonywać. Mięso najlepiej kroić w rękawiczkach lateksowych, owoce i warzywa oczywiście wszystkie myć pod bieżącą wodą, w ogródku i kocich kuwetach też grzebać tylko w rękawiczkach i zawsze i często myć ręce. Noże i deski od mięsa sparzać wrzątkiem.

Trzymaj się i nie denerwuj smile

• iwka224 Re: toxoplazmoza 04.12.13, 18:21
        nie wiem czy wyparza? raczej nie... bo nigdy nie widziałam... myje je dokładnie, to fakt! a ja bez zastanowienia wziełam tą deskę, miałam pokroić tylko pomarańcze do suszenia... ale jakoś tak mi zapachniały i sobie parę wciągnęłam smile potem dopiero do mnie dotarło co zrobiłam.
        mam nadzieję, że będzie dobrze!
        w środę idę do ginek.
        najwyżej za jakiś czas powtórzę badania.
        dzięki za miłe słowo smile
      • bejbuniu123 Re: toxoplazmoza 05.12.13, 14:43
        ja nigdy o wyparzaniu desek nie słyszałam. jakoś standardowe mycie było dla mnie normą...no i teraz się zaczęłam stresować... sad
    • truskawka2013 Re: toxoplazmoza 05.12.13, 15:01
      wyparzanie deski ? No myślałam, że ja tu na forum panikuje ale w życiu nie słyszałam o takim czymś by wyparzać. Po prostu się dokładnie myje i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka