07.09.04, 20:24
mam problem jestem studentka 3 roku i bardzo mi zalezy na dalszej edukacji.
gdybym teraz zaszla w ciaze skonczylyby sie wszystkie moje marzenia. z moim
chlopakiem nie widzileismy sie cale wakacje, dlugo czekalam na jego przyjazd.
ostatni d. plodny w tym cyklu byl to dzien jego przyjazdu 23 VIII. raz
probowalismy sie kochac bez zabezpieczenia ale po pierwsze nie byl juz to
dzien plodny a pozatym w koncu zalozylismy prezenrwatywe. mam jakies objawy
natchodzacej miesiaczki (obolale piersi, ogolne zle samopoczucie) ale okresu
jak nie ma tak nie ma. nie zrobila sobie tewstu. czy jest konieczne jego
zrobienie czy to zwykle przesuniecie o kilka dni? prosze o pomoc bede
wdzieczna!!!(aha okres powinien wystapic ok. 1-3 wrzesnia -mam w miare
regularne miesiaczkowanie)
Obserwuj wątek
    • kapoosta Re: ciąża? 07.09.04, 20:29
      zrób test. Nie kosztuje wiele, ale gwarantuje spokój, jeśli nie jesteś w ciąży,
      a jeśli jesteś to musisz szybko zmienić nawyki, więc warto wiedzieć. Idź do
      apteki.
      • zaklopotana1 Re: ciąża? 07.09.04, 20:31
        dobrze kupie a myslisz ze moglam zajsc? troche sie denerwuje choc moj chlopak
        twierdzi ze to nie mozliwe. jak myslisz?
        • kapoosta Re: ciąża? 07.09.04, 20:41
          Myslę, że troszeczke panikujesz, ale cię rozumiem. Mnie się udało zajść w dniu
          calkiem bezpiecznym, ale każdy organizm jest inny. Kup wreszcie ten test i nie
          zadręczaj się.
        • anet22 Re: ciąża? 07.09.04, 20:57
          A jak obliczyłaś, ze ten dzień był ostatnim dniem płodnym? stosujesz metody
          naturalne? badasz śluz i mierzysz temperaturę co rano? Jeśli opierasz się
          jedynie na jakichś wyliczeniach typu kalendarzyk małżeński, to musisz wiedzieć,
          żę jest to baaardzo zawodne.
          Nie chcę Cię straszyć, ale jest duże prawdpodobieństwo, ze mogłaś w tę ciążę
          zajść. Szczególnie, że pierwsze objawy ciąży są identyczne jak objawy
          zbliżającej się miesiączki: lekkie bóle podbrzusza, piekące sutki, itd

Po prostu zrób ten test i będziesz wszystko wiedzieć.
          Ciąża w Twoim wieku to nie takie znowu nieszczęście, wiele osób w Twoim wieku
          świadomie się na nią decyduje - np ja! smile
          Będzie dobrze - trzymam kciuki.

Pozdrówki
          Anet
    • wieczna-gosia Re: ciąża? 07.09.04, 20:39
      a na jakiej podstawie twierdzisz ze to byl dzien plodny lub nieplodny?
      jak na podstawie obserwacji sluzu tempki czy czgokolwiek to szansa jest
      minimalna.
      Jak wyliczenia czyli tzw. kalendarzyka malzenskiego to test zrobic i zlozyc
      uroczyste slubowanie ze od tej pory bedziesz sie zabezpieczac a liczenie
      zostawiasz sobie na matematyke wink)
    • kangosia Re: ciąża? 07.09.04, 20:42
      Nie sposób na podstawie Twoich informacji stwierdzić, czy faktycznie możesz być
      w ciąży, wiesz, przesunięcie o kilka dni może zdarzyc się każdemu, a poza tym
      sam brak okresu nie jest od razu równoznaczny z ciążą, moga byc też inne
      przyczyny. Ale jesli bardzo Cie to dręczy to chyba najlepiej zrobię jednak ten
      test, przynajmniej nie bedziesz juz dreczyć się niepewnością. Test kosztuje ok.
      15 zł, polecam Quick Vue - bardzo czuły, wykrywa ciążę już przed terminem
      spodziewanej miesiączki.
      Życzę Ci, żeby wynik był taki, jakiego sobie życzysz.
      Pozdrawiam, trzymaj się!
      • zaklopotana1 Re: ciąża? 07.09.04, 21:04
        ej ale ja nie kochalam sie bez zabezpieczenia tylko ze tak to nazwe bylo kilka
        pchniec. pozniej zalozyl gume. i to bylo jakis tyfdzien przed okresem ktory
        mial byc a nie ma i mysle ze wtedy zajscie byloby minimalne. ej pocieszcie mnie
        jakos!!!
        • dominikams Re: ciąża? 07.09.04, 21:21
          No jak mamy Cię pocieszyć? W płynie,który wydziela się z penisa w trakcie
          podniecenia znajdują sie niestety plemniki, więc do zapłodnienia niepotrzebny
          jest tak naprawdę wytrysk.

Pocieszy Cię tylko negatywny wynik testu. Zrób go zamiast się pytać, bo
          popadniesz w paranoję.
        • mkonkol Re: ciąża? 07.09.04, 21:24
          Właściwie trudno tu pocieszać jak dorosła osoba zadaje takie pytania. Jakbyś
          nie wiedziała u mężczyzn występuje coś takiego jak wydzielanie spermy jeszcze
          przed finałem. Także to czy to było parę pchnięć czy do końca właściwie
          znaczenia nie ma. No chyba że takie dotyczące ilości nasienia.
          Co do dni płodnych i nie. Ja zaszłam w ciąże (planowaną) po tzw. dniach
          płodnych wink
          A co do tych marzeń itp. Jeśli chcesz je zrealizować zacznij się zabezpieczać.
          Jak słucham takiego dziamgolenia, że jak pojawi się dziecko to już wszystko
          skończone, to robi mi się niedobrze. Niby trzeci rok studiów, dziewczyna
          wydawać się powinna poważna a pieprzy jak połamana. Przepraszam z góry
          wszystkie urażone duszyczki ale jak czytam takie posty to ciśnienie mi skacze.
          Przecież udanie się do ginekologa i poproszenie o tabletki to chyba nie tak
          wiele?

Pozdrawiam serdecznie.
        • beatka3 Re: ciąża? 08.09.04, 08:52
          ja cię chętnie pocieszę
          byłam na I roku jak zaszłam w ciążę, ale nie przerwałam nauki
          obecnie będę na V roku i jakoś tak całkiem przypadkiem (też się
          zabezpieczaliśmy) znowu jestem w ciąży i nie mam zamiaru przerywać nauki, bo to
          ostatni rok i mam zamiar jeszcze w tym roku zacząć podyplomowe.
          nie martw się jakby co to będzie dobrze wszystko się jakoś ułoży
          daj znać jak już zrobisz ten test czy to dzidziuś czy zmyłka
    • iwoku Re: ciąża? 08.09.04, 10:16
      Nie ma sensu się zadręczać, najlepiej wykonać test. Teoretycznie druga faza
      cyklu jest bezpieczniejsza, ale skąd pewność, że jest się po owulacji??A późne
      założenie prezerwatywy daje mniej więcej zabezpieczenie na tym samym poziomie
      co przy stosunku przerywanym. Ja zaszłam (w skądinąd oczekiwaną) ciążę ok. 25-
      27 dnia cyklu, tj.3-5 dni przed spodziewaną miesiączką. Jestem teraz w 28 tyg.
      i czekam na bliźniaki...Dwa testy były ujemne, kolejny po odczekaniu 5 dni- w
      40 dniu cyklu pokazał dwie kreseczki
    • martynka10 Re: ciąża? 08.09.04, 14:24
      Jestem w dokładnie takiej samej sytuacji, co Ty zakłopotana1. Wiele razy tak
      robiliśmy z mężem, i nie zaszłam przez to w ciążę. (Może to cię pocieszy) Teraz
      natomiast czuję się tak dziwnie, już od połowy cyklu bolą mnie piersi i
      pobolewa brzuch. Tylko, że ja mam już 26 lat i perspektywa ciąży mnie nie
      martwi. Wręcz przeciwnie, chciałabym być w ciąży. Na test jeszcze za wcześnie,
      miesiączka powinna być dopiero za parę dni.
      A tak na marginesie czy wrażliwa skóra może być objawem ciaży? Pierwszy raz mam
      takie coś. Oprócz tego, że bolą mnie piersi, to skóra w miejscu gdzie jest
      gumka biustonosza jest jakaś taka wrażliwa, przeczulona.

Trzymaj się smile
      Życzę Ci braku tej ciąży
      A Ty mnie życz pozytywnego testu smile
      Dam znać, co z tego wyszło.
      • zaklopotana1 Re: ciąża? 08.09.04, 20:05
        mnie tez bola piersi ale mam tak zawsze przed okresem poza tym zaczely mnie
        bolec na jakis tydzien przed spodziewana miesiaczka. starsznie sie boje tgo
        testu. nie mam narazie zadnych perspektyw dla dziecka. jak myslisz czy jezlei
        zrobilismy kilka pchniec (wiem ze w wydzielinie przy podnieceniu tez sa
        plemniki) tez ok. tydzien przed spodziewanym okresem to moglo zajsc do
        zaplodnienia????
        • kapoosta Re: ciąża? 08.09.04, 20:12
          możesz być w ciąży,zrób wreszcie ten test i przestań się i innych zadręczać.
          • marteczka77 Re: ciąża? 09.09.04, 09:33
            Mozesz byc w ciazy i najlepiej zrob jak najszybciej test bo bolace piersi tez
            moga byc objawem ciazy ja tak miałam w pierwszej własnie nieplanowanej ciazy
            bole brzucha i piersi jak na okres tylko okres nie przyszedł i temperature
            mierzona w pochwie miałam na poziomie 37 stopni mimo ze rzadko ja mierzylam to
            wiedzialam ze jastem w ciazy a wpadłam na 8 dni przed okresem .Pozdrawiam i daj
            znac o wyniku .
            • paulajal Re: ciąża? 09.09.04, 09:58
              Nie wiem tak właściwie po co tu piszesz i jak miałybyśmy Ci pomóc. pozwolę
              sobie jednak na dwie sugestie:

Jeśli chcesz wiedzieć czy jesteś w ciąży, to zrób test, bo my tu wróżkami nie
              jesteśmy, by Ci na to pytanie odpowiedzieć.

Jeśli nie chcesz być w ciąży, a prowadzisz aktywne życie seksualne, to
              zabezpieczaj się za każdym razem! Naprawdę w XXI wieku jest szeroki wachlarz
              dostępnych środków antykoncepcyjnych i warto z nich korzystać. Jeśli sięnie
              zabezpieczasz, to owszem możesz być w ciąży i jako dorosła osoba chyba powinnaś
              być tego świadoma.

Pozdr

Paula 35/36tc
        • renka000 Re: ciąża? 09.09.04, 12:42
          O rany, dziewczyno, zrob w koncu ten test i już.
          Uprawiając sex powinnas miec świadomość że możesz zajść w ciążę, bo jak wiadomo
          nie ma 100% środków zabezpieczających. A tymbardziej powinnaś mieć taka
          swiadomość, gdy zaczęłaś bez niczego.
          Ja zaszłam w ciążę mimo zabezpieczenia prezerwatywą Durex (bynajmniej nie pękła
          ani nie zsunęła się). Jak widac wszystko jest mozliwe smile

Renka i 20tyg. dzidź.
    • martynka10 Re: ciąża? 09.09.04, 12:26
      U mnie na test jest za wcześnie, to mój 27 dc, a mam cykle ponad 30-dniowe.
      Więc jak wyjdzie negatywny, to i tak nie będzie w 100% pewny. Piersi mi spuchły
      jak banie i bolą bardzo, a brzuch prawie całkiem przestał pobolewać. Ja też
      miałam taki stosunek przerywany jak zakłopotana, ale u mnie to było w dni
      płodne.
      A co u Ciebie, zakłopotana, zrobiłaś już test?
      • marteczka77 Re: ciąża? 09.09.04, 14:00
        Niektore testy mozna robic w 6 dni po zapłodnieniu mysle ze mozesz zrobic tylko
        jezeli przed okresem to rano wtedy najpewniejszy wynik .Jesli kochałas sie w
        dni plodne to wiesz kiedy miałas ten dzien wiec policz czy mineło 6 dni i rob
        test niewarto sie zadreczac
    • anulkau Re: ciąża? 09.09.04, 13:14
      Hmm, niezłe. Przypomina mi się jak ja miałam taką sytuację. Też bolały mnie
      piersi, byłam ospała, zmęczona i miałam niemożliwy apetyt... Też jestem na
      trzecim roku studiów i nie wiem dlaczego uważasz, że to koniec z dalszą
      edukacją - mylisz się, wcale tak nie jest. Ja mam zamiar skończyć studia. Też
      nie dopuszczałam myśli, że jestem w ciąży, choć podświadomie wiedziałam, że
      jestem... Niezłe nie? Nie zadręczałam siebie i innych, tylko od razu zrobiłam
      test. Wyszedł baaaardzo pozytywny i dziś mam w brzuszku 33 tygodniwe maleństwo
      i świat mi się nie zawalił! Czuję się szczęśliwa, kochana i mam dla kogo żyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka