iwona077 28.09.04, 12:40 Jakie witaminy bierzecie od początku ciąży? Wiem, że na pewno kwas foliowy i co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fenka Re: Jakie witaminy 28.09.04, 12:52 W I trymeście przy prawidłowo rozwijającej się ciąży należy unikać leków, witamin również (poza jednym wyjątkiem - kwasem foliowym). Preparaty witaminowe można zacząć brać w II trymeście, jeśli ISTNIEJE taka potrzeba. Za to od samego początku należy postawić na dietę bogatą w owoce i warzywa. Jeśli wrzucisz w wyszukiwarkę hasło "witaminy" - pojawi się wiele wątków na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia15 Re: Jakie witaminy 28.09.04, 12:56 Najlepiej- jeśli przepisze Ci je lakarz prowadzący.Ja dość długo nie brałam - chyba dopiero od 16 tygodnia lekarz mi przepisał. Moje koleżanki źle się czuły po Maternie- a lekarz włśnie mi ją przepisał- powiedziałąm mu o moich obawach- więc bez problemu zmienił mi na Elevit. Biorę, jestem już w 32 tc- i mam piękne paznkcie, włosy i cerę- paznokci to ja ngdy tak mocnych nie miałam!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwona077 Re: Jakie witaminy 28.09.04, 13:02 Koleżanka mówiła, że brała wapno i jeszcze falvit dla kobiet w ciąży. Czy mam zacząc brać falvit czy zaczekać te dwa tygodnie co powie lekarka? Odpowiedz Link Zgłoś
zeberr Re: Jakie witaminy 28.09.04, 13:32 Nie bierz niczego , zanim nie skonsultujesz tego z lekarką. Witaminy to nie cukierki. Odpowiedz Link Zgłoś
ivetka1 Re: Jakie witaminy 28.09.04, 13:13 ja zazywam na zmiane falvit z elevitem. Mam pytanie odnosnie kwasu foliowego, czy mozna kwas foliowy zazywac przez caly okres ciazy, czy wystarczy w pierwszym trymestrze ciazy? Odpowiedz Link Zgłoś
sonia15 Re: Jakie witaminy 28.09.04, 13:30 Witam! Ja używałam w 1 i 2 trymestrze- potem przestłam - odrobinka kawasu jest też w elevicie. Odpowiedz Link Zgłoś
malaika7 Re: Jakie witaminy 28.09.04, 13:36 mi lekarz kazał brać cały czas, a u mnie to poczatek III trymestru. Z tego, co wiem, niektóre kobiety biorą też jeszcze w okresie karmienia. Ale to trzeba indywidualnie z lekarzem uzgodnic. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_815 Re: Jakie witaminy 28.09.04, 13:34 Ja wraz z kwasem foliowym brałam od poczatku wit.Materna,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ivetka1 Re: Jakie witaminy 28.09.04, 13:43 dzieki za odp. odnosnie tego kwasu foliowego, to czy łykacie sam kwas w ilosci 0,4 mg (folacid), czy w jakiejs mniejszej czy wiekszej dawce. Ja poki co robie tak, jednego dnia zazywam elevit, w elevicie wystepuje kwas foliowy, a drugiego dbia łykam falvit (tu nie ma kwasu), i dodatkowo tabletke kwasu foliowego Odpowiedz Link Zgłoś