13.10.04, 18:38
Witam wszystkich
dzisiaj byłam u lekarza i już wiem napewno ze jestem w ciąży!!!! HURA
No i lekarz zlecił mi zrobić badania ale oczywiście wszystko prywatnie.A ja
chciałabym je zrobić jeśli to możliwe na NFZ. Mieszkam w Ząbkach a pracuje na
pradze, czy któraś z was może mi poradzić gdzie takie badania mogę zrobić???
Najlepiej gdyby to była wlaśnie praga bo szybko się teraz męczę i ciągle chce
mi się spać wink)) A i jeszcze jedno:jestem uzależniona od porannej kawy czy
stanowczo powinnam z niej zrezygnować??? prosze o rady
pozdrawiam
Marta
Obserwuj wątek
    • martagrz Re: PILNE 13.10.04, 18:39
      chodzi mi oczywiście o lekarza w Warszawie na Pradze
      przepraszam ze od razu nie napisałam
      • bei Re: PILNE 13.10.04, 18:45
        smilesmile Gratulujęsmile
        Nie mogę Ci doradzić- gdzie masz zrobić badania- ze swojego przykładu wiem..że
        mieszkam w zachodniopomorskim...a korzystam z opieki w małopolskim- z funduszu-
        i jakoś nikt mi nie robił problemówsmilesmile-
        a kawa....myślę, że malutka...zabialana..nie powinna Ci wypłuać zaraz magnesu i
        potasu....ale nie możesz jej pić dużo...i jedz rano coś do tej kawy...pamiętaj
        o białku....o witaminkach- tyle jest teraz sezonowych owoców....warzyw...
        musisz sie solidnie i rozsądnie odżywiaćsmile

Pozdrawiamsmile
    • verla Re: PILNE 13.10.04, 18:48
      nie poradze Ci w sprawie lekarza w Twoich rejonach ale kawe mozesz spokojnie
      pic. Ja jestem w 36 tygodniu, pije codziennie dwie kawy z expresu i dziecko
      jest w swietnej formie. ja rowniez bo bez kawy bym umarla. wiadomo, ze na
      poczatku ciazy kiedy sennosc jest naturalna nie ma co przesadzac z kawa i ja
      pic zamiast posluchac organizmu i sie wysypiac. Sama spalam nawet 17 godzin na
      dobe ( od poczatku poszlam na zwolnienie). Nie spotkalam sie zeby lekarz
      zabronil picia kawy. Dwie filizanki dziennie sa jak najbardziej ok. Choc
      proponowalabym Ci picie kawy sypanej ( np z expresu) a nie rozpuszczalnej ze
      wzgledu na chemie. Kawa nataralna jest naturalna ( nomen omen ) a
      rozpuszczalna - pelna chemii. Czesto kobitki w ciazy ja pija bo slabsza itd. A
      zamiast pic kubel kawy rozpuszczalnej z mlekiem lepiej " walnac " sobie male
      expresso i sie postawic na nogi. Oczywiscie wszystko tu jeszcze zalezy od tego
      co kto lubi. Pozdrawiam wszystkie mamy kawowe zwlaszcza ze wlasnie pije super
      kawke z expresu cisnieniowego, ktora musi mnie zaraz postawic na nogi smile))

verla ( 36 tc )
      • martagrz Re: PILNE 13.10.04, 18:51
        bardzo dziękuję za gratulacje i szybką reakcję wink))
        wpadło mi jeszcze jedno pytanko do głowy: a może znacie jakiedgoś dobrego
        lekarza z tego rejonu, który poprowadziłby ciążę????
    • verla Re: PILNE 13.10.04, 18:50
      i oczywiscie jak przedmowczyni pisze nie na czczo ale to normalne zalecenie
      nawet jesli sie w ciazy nie jest.
    • verla Re: PILNE 13.10.04, 18:54
      nie znam lekarzy stamtad ale warto poszukac lekarza ktory Ci bedzie naprawde
      odpowiadal a to gdzie on przyjmuje w dalszej kolejnosci.
      • martagrz Re: PILNE 13.10.04, 19:03
        masz racje a mój post to oczywiście wygodnictwo żeby mieć blisko do lekarza
        dlatego teraz bardzo prosze o jakikolwiek szpital gdzie moge zrobić badania w
        ramach NFZ i lekarza do którego macie zaufanie
        z góry bardzo dziękuję
    • verla Re: PILNE 13.10.04, 19:08
      ja oczywiscie polecam Karowa bo tam chodze ale niestety wiem ze ciezko tam sie
      dostac jak nie masz problemow w ciazy sad
      ja chodze do dr Czajkowskiej, ktora przy okazji jest szefowa oddzialu
      polozniczego w tym szpitalu. Jesli nie ten szpital to tak czy inaczej
      polecalabym Ci szukanie lekarza powiazanego z jakims szpitalem. Moze niedaleko
      masz do wolomina ? tamten szpital jest bardzo chwalony i przez pacjentki i
      przez srodowisko lekarzy.
      • martagrz Re: PILNE 13.10.04, 19:10
        no właśnie wołomin nie bardzo bo z Ząbek to jednak daleko niestety.Myślałam o
        Szpitalu Praskim i dzisiaj próbowałam się dodzwonić ale niestety nie udało mi
        się sad spróbuję jutro
    • sgosia5 Re: PILNE 13.10.04, 23:11
      Niestety nie znam okolic Twojego miejsca zamieszkania, ale podstawowe badania w
      ramach NFZ możesz wykonać w dowolnej publicznej przychodni pod warunkiem, że
      np. udasz sie do internisty albo lek. rodz., który wypisze Ci na nie
      skierowanie na podstawie zaświadczenia od ginekologa, że jesteś w ciąży (np.
      wyniku usg). Nie wiem czy o to Ci chodzi. Na Pradze publiczna przychodnia jest
      np. na Pl. Hallera przy ul. Dąbrowszczaków, więcej nie znam, ale pewnie w
      internecie gdzieś można znaleźć listę. Niektóre niepubliczne przychodnie
      również mogą mieć kontrakt na bezpł. badania, więc trzeba się dowiadywać. Może
      jakiś "tubylec" mógłby Ci pomóc.
      Nie zgadzam się z tym, że lekarz prowadzący musi pasować a nieważne gdzie
      przyjmuje. Sama mieszkam na Tarchominie i nie wyobrażam sobie jeżdżenia np. na
      Ursynów do lekarza, bo w przypadku np. ciąży zagrożonej może to być szkodliwe
      dla zdrowia (a taką mam -na szczęście- za sobą). Nikomu tego nie życze, ale nie
      wszystkie ciąże są bezproblemowe a jazda komun. miejską nie należy w ciąży do
      przyjemności (nie wszystkich stać na taksówkę) zwłaszcza, że w pierwszych
      (najważniejszych!) miesiącach nikt nie ustąpi Ci miejsca w autobusie.
    • lalusiak Re: PILNE 14.10.04, 10:40
      Jesli chodzi o kawe, to ja osobiscie uwazam zeby lepiej nie pic za duzo.
      Lekarze radza nie pic ze wzdledu na fakt, ze kawa zwieksza cisnienie krwi, a
      wowczas dziecko dostaje mniej wartosci odzywczych, bo lozysko nie jest w stanie
      wchlonac ich z szybko plynacej krwi. Ale jesli odzywiasz sie zdrowo, regularnie
      i o odpowiednich porcjach to oczywiscie 1-2 male filizanki nie zaszkodza za
      bardzo. Ja mialam szczescie, bo bardzo odrzucalo mnie od kawy na poczatku
      ciazy, nawet jej zapach byl nieprzyjemny. Jak potrzebowalam energi to zajadalam
      sie bananami. Najlepszy na sniadanko byl tost z plasterkami dojrzalego banana i
      na to cukier i oczywiscie jakis soczek do popicia.
      Teraz jestem w 38tyg i juz nie odrzuca mnie od kawy od jakiegos miesiaca.
      Powodzenia, pozdrawiam
      kasia
      • martagrz Re: PILNE 14.10.04, 15:39
        dzisiaj próbowałam się umówić na wizytę do ginekologa do kilku przychodni i
        szpitali - najwcześniej jest możliwość pod koniec października najpóźniej na
        początku grudnia
        przerażające

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka