Dodaj do ulubionych

wczoraj zrobiłam test

25.11.04, 09:25
i wyszły dwie krechysmile)) mam w głowie kołowrotek!!!
dziewczyny jak to jest, przyzwyczajać się do myśli, że noszę w sobie małego
człowieczka? czy może jeszcze za wczesnie na wyrokowanie o ciąży?
ale jestem szczęśliwa!!!!smile))
Obserwuj wątek
    • carolla2 Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 09:32
      Gratuluje, miłego dnia

Pozdrowienia Karola Bartek 32 tydzień
      • niuniaaa11 Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 09:34
        Gratuluję szczęścia !
        • aska34 Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 09:57
          gratuluje z calego serca,!!!!!
          a tak na marginesie masz caaaaaaaale 9 miesięcy, zeby sie przyzwyczaic do bycia
          mamą, ja tak mialam, ze na poczatku cieszylam sie ale jakos to do mnie do koncz
          nie docieralo, teraz to juz 9 miesiąc i wszystko juz do mnie dotarlo... no moze
          prawie wszystko.
          Pewnie jak moj syn sie urodzi to bedzie najwiekszy wylew macierzyństwa...a ja
          juz sie doczekać tego nie moge
          pozdrawiam i dbaj o siebie i maluszka
          joanna 37tc
    • nikus1 Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 10:05
      Gratuluje, najpewniej jesteś w ciąży. Ale polecam zrobienie badań krwi tzw.
      HCG, to ostatecznie przekona Cię o tym fakcie. W tak wczesnej ciąży zwykłe
      badanie ginekologiczne może nie wystarczyć, a USG, nawet dopochwowe, może
      wykazać pęcherzyk płodowy, ale nie koniecznie obecność w nim zarodka. Więć zrób
      sobie to badanie i bądz cierpliwa. Na początku zaraz się chce wszystko
      wiedzieć, a nie zawsze tak się da. Trzymam kciuki. Pozdrawiam.
    • evik303 Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 10:05
      Ja zrobiłam test 3 dni temu (był pozytywny) i jeszcze to do mnie za bardzo nie
      dociera... Ja też nie wiem, czy można już wyrokować o ciąży, ale jeżeli są
      wszystkie inne objawy, a na teście piszą, że daje 99% pewności, to co to może
      być...? W każdym razie do lekarza wybieram się dopiero na początku przyszłego
      tygodnia (dopiero wtedy mieli wolne miejsca w przychodni).
      Pozdrawiam
      • ancherka5 Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 10:13
        Gorące gratulacje!!!! Ja test robiłam 15 tego miesiąca byłam juz u ginka
        potwierdził. Jestem bardzo szczęśliwa chodź podobnie do Ciebie do końca nie
        mogę w to uwierzyc. Pozdrawiam
        • kaczkadm Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 10:44
          MOJE GRATULACJE!!!!!!!
          Z nazeczonym robilismy test w wielkim stresie gdyz nie planowalismy jeszcze
          dziecka.Te kilka min.bylo dla mnie wiecznoscia.Test wykazal ciaze oczy wyszly
          nam z orbit.Zaraz tego samego dnia poszlismy prywatnie do gin.zeby sie upewnic
          no i laskawy Pan oznajmil nam ze jestem w 4 tyg.ciazy.Teraz jestem w 24tyg.i
          jestem bardzo szczesliwa ze nosze w sobie taki skarb.Zycze tobie duzo szczescia
          i zdrowka.Choc te 1 miesiace nie naleza do najprzyjemniejszych,chyba wiesz o co
          mi chodzi?
          • miawalles Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 10:49
            my w zasadzie tez nie planowalismy. chcieliśmy dziecka za kilka miesięcy. ale i
            tak sie cieszę!!!!smile)
            chodzi o wymioty, nudności itp? ja nic takiego nie mam, tylko mi słabo od czasu
            do czasu.
            a kiedy dowiedziałaś się o ciąży, zaczęłaś brać jakieś witaminy, tabletki,
            inaczej się odżywiać?
      • miawalles Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 10:30
        ja idę do lekarza za trzy tygodnie.
        zastanawiam sie tylko, co z odżywianiem. brac teraz kwas foliowy, czy teraz to
        już za późno? poza tym popalałam, wczoraj po teście wyrzuciłam całą paczkę.
        i najgorsze jest to, ze mąż jest dziś w delegacji, akurat wtedy, kiedy go
        najbardziej potrzebujęsad((
        • ancherka5 Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 10:35
          Hejka! nic się nie martw moja koleżanka nie wiedząc o ciąży prawie do 6
          tygodnia piła, paliła, szalała jak najęta i jest wszystko ok jest teraz w 5
          miesiącu i dzidzi zdrowy. Co do kwasu foliowego to jak najbardziej możesz sobie
          kupic i stosowac / ja biorę od 4 miesiący przed ciążą/ Pozdrawiam
          • miawalles Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 10:41
            a, powiedz mi, jakie dawki mam brać? skonsultowac to z lekarzem? i czy brać
            jeszcze jakies specjalne witaminy, dobrać inne składniki jedzenia może???
            • ancherka5 Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 10:49
              ja mam Folimin 0,4 mg i jedną tabletkę dziennie. Wydaje mi się, żę narazie nie
              powinnaś brać innych witamin, natomiast jedz dużo owoców, warzyw i pij dużo
              wody, soków. A po pierwszej wizycie po badaniach jeżeli będzie konieczność
              lekarz przepisze Ci odpowiednie witaminki Pozdrawiam
            • kaczkadm Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 10:53
              Lekarz z pewnoscia doradzi Ci zestaw witamin.Mozesz brac Feminatal,Prenatal
              Falvit albo inne ,jesli chodzi o kwas foliowy to wystepuje on w kazdym z tych
              zestawow czyli bierze sie go przez cala ciaze.
            • evik303 Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 10:55
              Ja - zgodnie z zaleceniem mojej ginki - brałam kwas foliowy jeszcze przed
              zajściem w ciążę i nadal go biorę. Poleciła mi Folik (bez recepty). W ulotce
              jest napisane, że należy go przyjmować w pierwszym trymestrze raz na dobę (0,4
              mg kwasu foliowego) i tak też zrobię. Witamin nie brałabym bez konsultacji z
              lekarzem.
              • kaczkadm Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 11:15
                Ja jestem w 24tyg.i nadal biore kwas foliowy i do tego Falvit.Teraz bede brala
                Feminatal zawartosc kwasu foliowego 0,8 mg.Co lekarz to inne zdanie na ten
                temat.Niektore kobitki nic nie biora i tez rodza zdrowe silne dzieci.Nasze mamy
                nic nie braly i nic nam nie brakuje...
        • miawalles dziewczyny, dziękuję!!!:)) 25.11.04, 11:09
          teraz zerknęłam na notes, z którym byłam dziś u lekarza. przepisał mi folic.
          wyniki krwii mam super, bo robiłam ok dwa tygodnie temu, kiedy było mi słabo i
          nie wiedziałam, co mi jestsmile)
    • aniutka76 Re: wczoraj zrobiłam test 25.11.04, 10:31
      cześć gratuluję z całego serca. jaswój test zrobiłam 8 listopada pojawiły się
      dwie mizerne kreseczki, więc odczytałam to jako wynik negatywny. jednak wyraźne
      objawy ciązy(choć chwilami się śmiałam żechyba urojonej)zdopingowały mnie do
      powtórki. tym razem pojawiły sie dwie grube krechy a więc jest małe ziarenko.to
      jest moja druga ciąża mm juz 9 letnią córeczkę jednak boję się tak jak za
      pierwszym razem. dodatkowo prowdząc własną działalmość gospodarczą nie jestem
      pozbawiona stresu i madmiaru pracy. ale jestem dobrej myśli i mam nadzieję że
      wszystko się ułoży.
      pozdrawiam
      • majalatkowska kilka rad 25.11.04, 10:52
        co do kwasu foliowego - 1 tabletka dziennie. Zadne witaminy dodatkowe sa
        niezalecane w pierwszym trymestrze. Zreszta jak zrobisz badania, krew, mocz itp
        (dowiesz sie o tym podczas pierwszej wizyty u lekarza pewnie) i wyniknie, ze
        masz jakies braki, to juz Ci lekarz powie, co powinnas brac dodatkowo.

co do jedzenia - nie powinnas jesc surowego i niedogotowanego miesa (mozliwosc
        zarazenia toksoplazmoza, wirusem niegroznym dla Ciebie, a bardzo niebezpiecznym
        dla Maluszka) i oraz wyrobow z mleka niepasteryzowanego (np. francuskie sery).
        nienajlepsza jest kawa, coca cola (kofeina - nie jest szkodliwa bezposrednio,
        ale wprowadza w stan podenerwowania i Ciebie i Malenstwo oraz odwadnia
        organizm . jak pijesz kawe - pij duzo wody). Napoje gazowane - tez powinnas
        odpuscic. Poza tym wszystko dozwolone. I duzo pic - 8 szklanek plyno dziennie
        minimum!

aha - zadnych lekow bez konsutacji z lekarzem, oczywiscie! Jedyne co nam wolno -
        to paracetamol.

Gratuluje ogromnie i pozdrawiam serdecznie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka