Dodaj do ulubionych

macierzynski-jak placony

28.12.04, 17:44
Od 1 grudnia jestem na macierzynskim-dzis jest termin wyplaty a kasy nie ma. Czy macierzynski jest placony przez zaklad pracy czy Zus, kiedy i w jakiej wysokosci. Czy powinnam dostac jakis papier ze macierzynski zostal przyznany? Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mikanm Re: macierzynski-jak placony 28.12.04, 18:33
      macierzyński wypłaca zus właściwy ze względu na miejsce zamieszkania. aby zus
      mógł go wypłacić potrzebne jest: metryka urodzenia dziecka, oświadczenie czy
      urodzone dziecko jest pierwszym czy kolejnym dzieckiem (od tego zalezy okres
      wypłacania zasiłku). w przypadku umowy na czas określony do czasu porodu
      potrzebne jest jeszcze świadectwo pracy. żeby dostać zasiłek musisz o to
      wystąpić.
    • mama.miski Re: macierzynski-jak placony 28.12.04, 21:13
      witaj! Urodziłam 23 kwietnia tego roku i zupełnie nic nie musiałam robić, żeby
      dostać kasę na macierzyńskim. Dowiedziałam się od księgowej z naszej firmy, że
      firma mi normalnie robi wypłatę, którą później odpisuje sobie od zobowiązań
      wobec zusu. Więc powinnaś dostawać pieniądze na konto normalnie tak jak do tej
      pory.

Krysia
    • magdip27 Re: macierzynski-jak placony 28.12.04, 21:56
      tu masz info o zasiłkach macierzyńskich:
      www.zus.pl/swiadcze/zas003.htm
      tam podana jest wysokość zasiłku, zasady i niezbędne dokumenty.
      Ogólnie firmy duże (powyżej 20 pracowników) wypłacają zasiłki same, wtedy
      kontaktuj się z pracodawcą, natomiast firmy małe, zatrudniające do 20
      pracowników nie wypłacają same zasiłków, robi to ZUS, więc wtedy tam najlepiej
      zadzwonić i się upewnić, że są wszystkie dokumenty (w tym najlepiej pismo, by
      zasiłek przekazywać na rachunek bankowy, tak jest najwygodniej).

Magdi

• zabiegana Re: macierzynski-jak placony 29.12.04, 04:49
      Mnie zasilek bedzie placil ZUS (nie bede zatrudniona na czas przebywania z
      dzieckiem). Do kiedy pieniadze sa wyplacane? I czy wyplacane sa regularnie?
      • aga.com Re: macierzynski-jak placony 29.12.04, 10:44
        Jezeli to pierwsze dziecko to macierzynski dostajesz przez 16tygodni.jeżeli
        drugie to przez 18tygodni.Wysokość zasiłku zależna jest od tego czy przed
        urodzeniem byłaś zatrudniona na cały etet czy też nie.niejestem pewna ale chyba
        max.możesz dostac do ok.600zł.miesięcznie.jeżeli jest sie właścicielem firmy
        wtedy wysokość zasiłku to 900zł.Zus jak zawsze ma opóznienia także kasa idzie
        bardzo powoli.Potem mozesz przejść na wychowawczy na 2 lata.Właściciel firmy
        nie mają takiego przywileju niestety.Pozdrawiam.Aga.
        • madzialinka1 Re: macierzynski-jak placony 29.12.04, 19:43
          chyba coś pokręciłas - jest tak a nie jakies 600 czy 900 zł !!

Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne
          wynagrodzenie wypłacone za okres 6 miesięcy kalendarzowych poprzedzających
          powstanie niezdolności do pracy. Dla pracowników, których wynagrodzenie ulega
          znacznym wahaniom, podstawa wymiaru ustalana jest z okresu 12 miesięcy
          kalendarzowych.

Do ustalenia podstawy wymiaru przyjmuje się przychód stanowiący podstawę
          wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez
          pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne. Oprócz składników
          przysługujących za okresy miesięczne, w podstawie wymiaru zasiłku uwzględnia
          się składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy dłuższe. W podstawie
          wymiaru nie uwzględnia się składników, które nie są pomniejszane za okres
          pobierania zasiłku. Dla pracowników zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu pracy
          podstawa wymiaru nie może być niższa od minimalnego wynagrodzenia, po
          odliczeniu kwoty odpowiadającej 18,71% tego wynagrodzenia.

Podstawę wymiaru zasiłku przysługującego ubezpieczonemu niebędącemu
          pracownikiem stanowi przeciętny miesięczny przychód, od którego opłacana jest
          składka na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu kwoty odpowiadającej 18,71%
          podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie, z okresu 12 miesięcy
          kalendarzowych poprzedzających powstanie prawa do zasiłku.

Podstawa wymiaru zasiłku nie może być niższa od najniższej podstawy wymiaru
          składek na ubezpieczenie chorobowe, określonej dla danej grupy ubezpieczonych,
          po odliczeniu kwoty odpowiadającej 18,71% tej podstawy.

Wysokość zasiłku

Zasiłek macierzyński wynosi 100% wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego
          podstawę jego wymiaru
    • vievioora Re: macierzynski-jak placony 29.12.04, 15:39
      Hej,
      w praktyce podobno wygląda to tak, że duże zakłądy pracy wypłacają zasiłki
      chorobowe i macierzyńskie same, a potem rozliczają się z ZUS, więc w u Ciebie
      nie się nie zmienia (dostajesz kasę od pracodawcy). Pozostałe zakłady
      pozostawiają wszystko ZUSowi.
      Czy w trakcie ciąży byłaś na zwolnieniu? Kto wtedy wypłacał zasiłek? Pracodawca
      czy ZUS?

pozdrawiam,
      vievioora (ciągle 2w1smile

zrobiłam stronkę smile
      :: www.vievioora.com ::

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka