Dodaj do ulubionych

MAM DWIE KRECHY:)))) I CO DALEJ?

30.12.04, 10:05
dzisiaj raniutko zrobiłam test i wyszły dwie piękne krechysmile))jesteśmy z
Mężem bardzo szczęśliwi . Ja do teraz nie mgę w to uwierzyć, kupiłam jeszcze
jeden test i powtórze dla pewności za 3 dnismile)
Mam oczywiście wiele pytań i może mi odpowiecie na nie, na co bardzo licze.
Ostatnio miała miesiaczkę 28.11, więc podejrzewam że może to być 3 tydzień,
ale nie wiem czy dobrze licz.
- kiedy mam isc pierwszy raz do lekarza? chciałabym żeby mi potwierdził moją
ciąże i wtedy dopiero chcemy powiedzieć rodzince, chociaż mam ochotę ogłosić
to całemu światu juz terazsmile))))
- przed świętami chodziłam na solarium , a na świątach wypiłam parę drinków,
piwek i winko - wiadomo spotkania rodzinne - czy to nie zaszkodzi dzidzi?
- do czasu kiedy nie odwiedze lekarza jak mam sie odżywiać i czy brać jakieś
witaminki oprócz folika oczywiście?
- czym mam smarować swoje ciało , szcególnie piersi i brzuszek żeby nie
pojawiły się jakie rozstępy? słyszałam, ze najlepiej dbać o siebie jak tylko
się dowiemy o naszym stanie

z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi?
Obserwuj wątek
    • a2jan Re: MAM DWIE KRECHY:)))) I CO DALEJ? 30.12.04, 10:08
      acha, i jeszcze jedno, oprócz obrzmiałych piersi, cały czas pobolewa mnie
      brzuch na dole, prawie tak jak na @, ale lżej, tak mnie ćmi, czy to normalne?
      • moonicaa Re: MAM DWIE KRECHY:)))) I CO DALEJ? 30.12.04, 10:17
        Zupelnie normalne. Zapewne jak pójdziesz do lekarza to da Ci jeszcze jakies
        witaminki na poczatek, ale niekoniecznie. Aha, mnie tez tak ciagnęło w dole
        brzucha i mialam zalecenie brania nospy. Pomagalo. Gratuluje. To niesamowita
        chwila, dbaj o siebie i brzuszeksmile))
        • oliviaaa1 Re: MAM DWIE KRECHY:)))) I CO DALEJ? 30.12.04, 10:32
          jejku jak ja lubię czytać takie postysmile)))))) tak samo sie wtedy czułam, tylko
          że to była wpadka i bałam się reakcji itd... ale teraz jestem w 11 tygodniu i
          się ogromnie cieszęsmile))))))))))))) no i tatuś dzidzi też się cieszy, za miesiac
          mamy ślub, hehe gó..arzewink mam 23 a mój 22, ale sie cieszymy niesamowicie, w
          przyszłym roku się przeprowadzimy, dokonczymy domek, który kiedyś zaczęli moi
          rodzice i happy family;p buziaczki dla Ciebie dbaj o siebie, to znaczy wiesz,
          nie o to chodzi, zebyś jadła tylko zdrowe itd, ale robiła to na co masz ochotę
          i była szczęśliwa, wtedy będzie dobrzekiss ja mam trochę na głowie teraz, hehe
          powinnam mieć spokój, a tu ślub, przeprowadzka i obrona mgr i wszystko przed
          narodzinami i juuupii zobaczę i uściskam Słoneczko w lipcu mmmmmmsmile)))))!!!!!!!
      • kama_msz Re: MAM DWIE KRECHY:)))) I CO DALEJ? 30.12.04, 10:19
        to,ze cie troche brzuch boli to normalne,bo to sie wszystko tam rozciaga.ja na
        poczatku tez ciagle myslalam,ze okres jednak dostane,ale nie dostalamsmile z tego
        co dziewczyny pisza,to do lekarza najlepiej chyba ok 5-6tc,ja poszlam chyba w 3
        i jeszcze nie byl pewny. witamin (oprocz foliku) nie bierz na wlasna
        reke,zreszta w tak wczesnej ciazy nie sa potrzebne,ja zaczelam brac ok 4 miesiaca.
        a co do solarium i drinkow,to sie nie zamartwiaj,na samym poczatku (przez chyba
        pierwsze 2 tyg.)dzidzia nie "ciagnie jeszcze wszystkiego od ciebiesmileale teraz to
        juz nie polecam ani jednego ani drugiegosmile z kremem to jeszcze tez masz czas,na
        poczatku na pewno duzo nie przytyjesz,zreszta te kremy na rozstepy sa polecane
        od 4 miesiaca.
        pozdrawiam i zycze powodzeniasmile
        kama z kinia 36 tc
        • oliviaaa1 Re: MAM DWIE KRECHY:)))) I CO DALEJ? 30.12.04, 10:45
          a no i zapomniałam odpisać co i jak;p ale kama już Ci napisała, kremy spoko,
          najlepsze ponoć oliwki dla dzieci i nie ma się po nich rozstępów nawet, ja
          używam z L'oreala Nutrilift, ale spoko jeszcze nie codziennie, w sumie
          najlepiej pić dużo wody, zeby skóra tak się nie wysuszała, a do lekarza tak
          wylicz na 6 tydzień gdzieś, bo Ci powie że nic nie widzi jak będzie miał
          kiepski aparat i Cię tylko zmartwi, a brzuszek jasne, mnie pobolewał tak jak na
          okres przez dłuzszy czassmile to normalne bardzo, rozciąga sie powolutku wszystko,
          dostosowuje się do dzidziwink no i też słyszałam, że na początku dzidzia ma
          własną ochronę i nie ciągnie z mamusi i tak nas przygotowała natura, bo wie jak
          mamusie sobie lubią szaleeeeeeeeeć hehe...
          • zuzka.slavo Re: MAM DWIE KRECHY:)))) I CO DALEJ? 30.12.04, 11:36
            a u mnie to bylo tak:
            dziecko planowalismy, wiec przy moich bardzo regularnych miesiaczkach moglam
            przewidziec, kiedy moglo byc zaplodnienie. Po dziesieciu dniach od owulacji
            zrobilam test (pozytywny !) bo akurat tego dnia szlismy na wesele i chcialam
            wiedziec czy mozna mi pic alkohol smile Ale nie marw sie, na poczatku jak troche
            wypilas to nic jeszcze dzidzi nie bedzie. Nie mialam boli brzuszka, na dodatek
            bylam na wakacjach w tym czasie i chodzilam po gorachsmile a jak sapalam ! Nie
            powinnam wtedy tak sie forsowac, bo w terminie gdy miala byc miesiaczka mozna
            szybciej poronic. Potem zrobilam jeszcze jeden test, tydzien po terminie, w
            ktorym miala byc kolejna miesiaczka, ale nie bylo smile Wiec ciaza !! Nie skakalam
            z radosci, raczej mnie zamurowalo no ale kazdy przezywa po swojemu smile
            Do lekarza poszlam w 6 tc ale po badaniu zewnetrznym nic nie wyczula sad wiec
            troche przestraszona poszlam na USG dopochwowe w 8 tc i zobaczylam fasolke z
            bijacym serduszkiem !! A potem juz zaczely sie regularne wizyty u gin.

Aha, witamin nie bierz, na poczatku ciazy moga nawet zaszkodzic. Mozna je brac
            od 4 miesiaca. Za to kwas foliowy nalezy brac do konca 3 miesiaca. Potem
            odstawic.
            Krem na rozstepy - od 4 miesiaca. Ja uzywam Fissan (niemiecki).
            Mialam mdlosci przez 4 miesiace a potem krotka zgage sad
            Ale ogolnie zrelaksuj sie, i naprawde ciesz sie dzidzia..i tatus niech "gada"
            do niego i glaszcze.

i na koniec link badan:
            www.mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=653
            zuzka
      • basiulka999 Re: MAM DWIE KRECHY:)))) I CO DALEJ? 30.12.04, 13:23
        poleciałam od razu do gina jak zobaczylam dwie kreski jednak on nic nie
        stwierdził a ciążę dopiero potwierdził w 7 tygodniu ciąży (piąty tydzień od
        zapłodnienia). Więc z lekarzem ze spokojem.
        Jakby dziecku coś zaszkodziło- alkohol, leki, to z tego co mi wiadomo, to płod
        samoczynnie się wydala i dochodzi do poronienia. jednak z tego co mi wiadomo
        takie drobne slbostki na pewno nie mają wplywu na ciążę.
        na pewno niedługo pojawia ci się inne dolegliwości (jak tam piersi?)
        smrować brzuchol sobie możesz cały czas i piersi bo to nie zaszkodzi, ale kupuj
        tylko kosmetyki w aptece. ja zaczęłam smarować w 4 miesiącu i dostałam
        uczulenia i smaruję tylko penatenem surprised)
        wydaje mi się rownież że robienie dodatkowego testu jest niepotrzebne. ja nie
        robiłam. sama wiedzialam i czułam że zaszłam surprised)
        ciesz się i witamy cię na forum przyszłych mam (basia 19,5 tygodniasurprised)
    • a2jan Re: MAM DWIE KRECHY:)))) I CO DALEJ? 30.12.04, 13:11
      Dziewczyny, a te tygodnie o kórych mówicie kiedy mam iśc do lekarza , to liczyć
      od prawdopodobnego zapłaodnienia, czy tak jak liczy lekarz od pierwszego dnia
      ostatniej miesiączki?
      Wstępnie zapisłam się do lekarza na 11.01.2005, czy to nie za wcześnie?
    • a2jan Re: MAM DWIE KRECHY:)))) I CO DALEJ? 30.12.04, 13:12
      acha, a na pierwszą wizytę do gina to mam mieć juz zrobione badania, czy
      dopiero mi zleci?
      • basiulka999 Re: MAM DWIE KRECHY:)))) I CO DALEJ? 30.12.04, 13:31
        lekarze liczą tygodnie ciąży od 1 dnia ostatniej miesiączki. czyli jak będziesz
        w 4 tygodniu po zapłodnieniu (6 tygodni od 1 dnia misiączki) to USG powinno już
        pokazać małego.
        A odnośnie badań to lekarz sam ci napisze co i jak konkretnie. ze spokojem :o)
        Mój mały mial w 7 tygodniu 8 milimetrow i widzialam go jako malutką plamkę.
        pozdrawiam i jakby co to pytaj. zawsze dostaniesz wiele odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka