milenab1 26.01.05, 11:48 wczoraj wieczorem w 21 tyg. poczułam nareszcie ruchy, troche mnie zaskoczyło to odczucie, bobas jest jeszcze malutki a kopnięcia były naprawde silne, jezeli ich siła ma sie jeszcze zwiekszyć to zaczynam sie martwić o swój pęcherz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koleandra Re: ruchy dziecka 26.01.05, 11:51 Twojemu pęcherzowi się nic nie stanie... zapewniam. Najlepsze z tego wszystkiego będą kopniaki pod żeberko Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: ruchy dziecka 26.01.05, 14:24 Pecherz wytrzyma najwyzej popuscisz. Zobaczysz co bedzie po 30tc jak dzidzia nie bedzie miala miejsca i zamiast kopac bedzie sie mozolnie przesowac. Dodac do tego skurcze przepowiadajace i pol nocy z glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
adag Re: ruchy dziecka 26.01.05, 19:10 Kopnięcia to nic,najgorzej jak się tak ułoży, że ci cały czas naciska na przewód moczowy i nerka jest niedrożna, koszmar. Ja już od 2 tygodni żyję z nieprzerwanym uczuciem, że muszę do toalety. Odpowiedz Link Zgłoś
hannamay Re: ruchy dziecka 26.01.05, 19:38 wiesz, jesli masz takie uczucie ze musiasz ciagle byc w toalecie, to bardzo ci polecam pewna pozycje, ktora mi bardzo ulatwila zycie przynajmniej na jakis czas. otoz przed zasnieciem, na lozku, ustaw wie w pozycji na czworkach i poruszaj kilkanascie nawet 40 razy biodrami w prawo i w lewo. Ramiona i pozostala czesc tulowia powinna pozostac w spoczynku a tylko biodra powinny sie poruszac. Po wykonaniu tego cwiczenia, koniecznie zaraz poloz sie na boku w pozycji w ktorej zazwyczaj zasypiasz ( bez wstawania). Takie ruchy sprawiaja ze dziecko przemiesci sie odrobinke do gory i zmniejszy sie nacisk na miednice i przewod moczowy. Jest to tez doskonale cwiczenie, kiedy ma sie bol kregoslupa lub tuz przed porodem kiedy dziecko jest w niewlasciwej pozycji do porodu. przesuniecie dziecka do gory powoduje pojawienie sie doatkowego miejsca i wowczas dziecko moze bardziej swobodnie przybrac wlasciwa pozycje. www.birthingnaturally.net/cn/position/handknee.html Odpowiedz Link Zgłoś