gold12 27.01.05, 09:56 Wiem wiem wiem...temat Zus-z i zwolnień przerabiany był już kilkadziesiąt razy....ale mnie interesuje konkretnie ... jak Zus wylicza średnią z trzech ostatnich miesięcy?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 10:11 Zakład pracy podaje na druku zus z-3 twoje wynagrodzenia z ostatnich sześciu miesiecy, od tej kwoty ZUS odejmuje skł. pracownicze (18,71%). Jeśli jest to np: zasiłek 100% to kwote odbruttowienia podstawy dzieli od razu przez 6 miesiecy i otrzymuje w ten sposób średnią miesięczna. Jeśli nie masz żadnych premii kwartalnych lub rocznych, które podlegają pomnijszeniu za czas choroby to otrzymaną kwotę dzieli przez 30 (średnia ilość dni w miesiącu). W ten sposób otrzymuje stawke dzienną, którą mnoży przez liczbę dni zasiłkowych. Jeśli wystepuja u Ciebie wspomniane wcześniej premie to napisz, wyjaśnie w jaki sposób są one doliczane do zasiłku. Pozdrawiam MONIKA. Odpowiedz Link Zgłoś
olga3025 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 10:50 Moni, mam ogromną prośbę. Możesz mi powiedzieć jeszcze jedną rzecz. Mam pensję dwu skladnikową - tzn. 1/3 jest ze stalej umowy o pracę, a 2/3 z umowy o dzielo. Jak tego rodzaju zarobki mają się do wyliczania urlopu macierzyńskiego? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 11:37 Olga, musisz mi napisać czy ta 1/3 tzn ze jesteś zatrudniona na 1/3 etatu, no i czy umowa o dzieło jest zawarta z twoim obecnym pracodawcą czy też innym podmiotem. Odpowiedz Link Zgłoś
olga3025 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 12:42 Już piszę. 1/3 pensji tzn. kwota pochodząca z pelnego etatu, a pozostale 2/3 to reszta pieniędzy jaką mi wyplaca ten sam pracodawca. Generalnie cala suma jest od jednego pracodawcy, z tym, że część z umowy o pracę na pelen etat a reszta z umowy o dzielo. Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 12:54 A więc ta jedna trzecia jest przyjmowana tak jak napisałam w pierwszym poście, natomiast umowa o dzieło jest przyjmowana do podstawy obliczania tylko w wypadku jesli odprowadzana jest od niej skł.chorobowa. I tu uwaga do Ciebie bo ta chorobowa jest dobrowolna a wiec mozesz ja płacić i otrzymywać stosunkowo nizsze wynagrodzenie lub też możesz jej nie płacić i wtedy umowa o dzieło nie wchodzi do podstawy. Mam nadzieję że odprowadzasz wspomnianą składke bo jesli nie to zmień to natychmiast. Wynosi ona 2,45% czyli jeśli np twoja umowa o dzieło wynosi 1000,00 zł brutto to od tego powinnas odprowadzic do Zus 24,50 zł skł. chorobowej. Ciekawa jestem jak jest u Ciebie???? Ściskam MONIKA i MAluszek. Odpowiedz Link Zgłoś
olga3025 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 13:29 A widzisz... Wielkie dzięki za to wszystko. Powiedz mi tylko, czy aby tą skladkę dobrowolnie odprowadzać, osobiście skladam jakąś deklarację w ZUS-ie czy poprzez pracodawcę. Poród ma na lipiec, czy wobec tego jesli będę teraz ją wplacać do ZUS-u to wówczas zasilek będzie liczony już normalnie? Jesteś wielka. Jeszcze raz dzięki . Olga Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 13:40 Olciu, musisz tylko u pracodawcy zgłosić iż chcesz aby odprowadzał od umowy o dzieło skł chorobową. I to już poozstaje w jego gestii odpowiednie obliczenie Twojej umowy i odprowadzenie w odpowiednim czasie tejże potrąconej składki do ZUS. Swoją drogą też mam poród na lipiec czyli idziemy razem przez ten czas. A wracając do tematu, jeśli jeszcze pracujesz to poprawi Twoja sytuacje ponieważ zasiłek macierzyński jest liczony z 6-ciu miesiecy (choć słyszałam ze mieli zmienić na 12 msc, tylko nie wiem od kiedy) a wiec poczynając nawet od stycznia jeśli jeszcze nie miałas wypłaty mogliby to zmienic. Zainteresuj sie sprawą jak najszybciej.MONIKA Odpowiedz Link Zgłoś
olga3025 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 13:45 Super. Nie mam tylko zaufania do kwestii formalnych ze strony mojego pracodawcy. Czy wobec tego mogę tego rodzaju deklarację i wplaty wykonywać sama. Wtedy przynajmniej mialabym jakąś gwarancję, że te po urodzeniu maluszka będę dostawać z ZUS tyle ile teraz zarabiam. Który to tydzień? Jak się czujesz? Olga. Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 13:58 niestety nie mozesz teg robić sama bo to ściśle dotyczy Twego pracodawcy ale jesli Cie to uspokoi to mogę sprawdzic czy on odliczył tę składke chorobową od twojej umowy po prostu podasz mi brutoo i netto a ja sprawdze. Przepraszam ale juz wychodze z pracy a w domu nie mam neta. Jutro reszte odpowiedzi obiecuje. Buziaki Olciu jutro Ci powiem o mojej dzidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
olga3025 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 14:13 Wiem, że to odczytasz jutro ale na gorąco mam świeże wieści. Rozmawialam wlaśnie z naszym dzialem księgowości. Pani się wogóle bardzo zdziwila slysząc o takiej możliwości. Stwierdzila, że skoro jest to dobrowolna skladka, to raczej będzie ona w mojej gestii. Ale ma to jeszcze sprawdzić najpóźniej do jutra. Coś się obawiam, że mogą tu być problemy z wygezekwowaniem tego. Chyba się boją, że ZUS się przyczepi do firmy bo większość pracowników - dla obniżenia kosztów - ma takie "skladkowe" pensje. Pozdrwionka O. Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 28.01.05, 10:17 Spytaj tej Pani skad ona sie urwała. Żartuje ale doprowadzają mnie do szału ludzie którzy celowo wprowadzają innych w bład wykorzystujac swoje mozliwosci.Nie mozesz sama opłacać chorobowej od umowy którą zawarłaś z pracodawcą. To oni potracaja przy naliczeniu tejze umowy ową składke i nie jest to dla nich zaden koszt poniewaz idzie ona z Twojej kieszeni. Czyli notabene Ty dostaniesz mniej pieniędzy przy wypłacie bo to ty opłacasz tą składkę. Ale to Twój pracodawca skłąda za Ciebie co miesiąc deklaracje do ZUS. Sama mogłabyś składać deklaracje jedynie jeśli prowadzisz własną działalność. Powiedz tejże pani że składka nazywa sie dobrowolna bo tylko ty decydujesz czy chcesz ją opłacać czy tez nie. Np nie ma takiej dobrowolnosci przy umowach o prace bo to są skł.obowiazkowe.Powodzenia MONIKA Odpowiedz Link Zgłoś
olga3025 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 28.01.05, 10:32 Zobaczymy, co szacowna księgowość dzisiaj powie. Doskonale rozumiem co mi napisalaś i będę walczyć o swoje. Nie dostawalam mniej kasy przy wyplacie, bo do tej pory tego rodzaju skladka od umowy o dzielo nie byla potrącana. Nie interesowalam się tym zbytnio - mój bląd - i na dobrą sprawę nawet nie wiedzialam, że mam taką możliwość. Po raz pierwszy zetknęlam się z taką sytuacją, bo wcześniej cala moja wyplata pochodzila z normalnej umowy o pracę. Tu pracuję od kilku miesięcy i jest to moja pierwsza styczność, z tego rodzaju dzialalnością. Na pewno nie odpuszczę, bo jakoś mi się nie widzi aby za pól roku moje zarobki spadly nagle o 2/3. Masz rację, tego rodzaju postawa jest niedopuszczalna. Dla mnie jest to albo nieuctwo albo celowe wprowadzanie w bląd. Nie ważne, jedno czy drugie doprowadza do szewskiej pasji. Jakoś mam dzisiaj kiepski dzień ale przynajmniej jak ta kobieta będzie skakć będę mogla się na kimś odreagować . Pozdrowionka. O. Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 28.01.05, 10:39 Po prostu powiedz że chcesz aby od przyszłego miesiaca zaczeli naliczać Ci skł.chorobową. Prosta sprawa, jesli kwota umowy jest stała to łatwo zorientujesz sie czy tą skł. potracają. Po prostu dostaniesz troche mniej do ręki niz zwykle. Trzymaj się i nie daj się.MONIA Odpowiedz Link Zgłoś
olga3025 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 28.01.05, 13:31 W nawiązaniu do ostatniego wątku - zmiany przepisów - mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie. Mam nadzieję, że ciebie nie zamęczam. Zalóżmy, że zaczną mi potrącać teraz tą skladkę. Nie ma problemu. Ale jak to się ma wobec przeliczeń ZUS-u za 12 miesięcy a nie za 6 miesięcy. Wobec tego jeśli w lipcu wyciągną średnią za rok, to i tak będę stratna - te kilka miesięcy, gdy od umowy o dzielo nie byla odprowadzana skladka. Dobrze rozumiem? Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 28.01.05, 14:02 Obiecuje odpiszę jutro ale sama wiesz 14 zaraz ide do domku pogadamy jutro pa Odpowiedz Link Zgłoś
olga3025 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 28.01.05, 14:32 Zapomnialam. Przepraszam. Mam nadzieję, że się pomylilaś i pogadamy dopiero w poniedzialek. Chyba nie pracujesz w soboty?! Milego weekendu. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 DO MONI95 I OLGA3025 29.01.05, 23:16 Kochane dziewczynki! Chyba nie ma się czym przejmować. Tu chyba Monia popełniła drobny błąd. Otóż jeżeli dobrze zrozumiałam to Olga jest zatrudniona na umowę o pracę na 1/3 etatu i dodatkowo z własnym pracodawcą ma podpisaną umowę o dzieło. Jeżeli tak to w tym momencie umowa o dzieło jest traktowana jak umowa o pracę. Zgodnie z art. 8 ust. 2a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych osobę, która podpisała umowę o dzieło z własnym pracodawcą traktuje się jak pracownika, a jeśli tak to od tej umowy wszystkie składki są obowiązkowe, również chorobowa. Tak więc Olusiu jeżeli Twoja kadrowa nie nalicza Ci tej składki to oznacza że źle sporządza listę płac. Pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
olga3025 Re: DO MONI95 I OLGA3025 31.01.05, 11:03 Dzięki "egzz77" ale to chyba nie jest tak proste. Po pierwsze umowę o pracę mam na pelen etat, a umowa o dzielo jest dodatkowa. Żadnych skladek od tej ostatniej nie mialam potrącanych i zobaczymy co i dzisiaj powie. Bo mam z nią rozmowę już wkrótce. Co ustalę, to wam oczywiście przekażę. Na pewno nie zamierzam odpuścić tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: DO MONI95 I OLGA3025 31.01.05, 18:48 Witaj Olga! Tak naprawdę to nie ma znaczenia wymiar etatu na jaki jesteś zatrudniona. Masz umowę o pracę, to jeśli umowa o dzieło jest z tym samym pracodawcę jest traktowana jak umowa o pracę. Jeżeli tak nie jest to albo źle wyliczają Wam listę płac, albo znaleźli jakiś inny sposób na ominięcie tych przepisów. Np. że umowa dzieło jest zawarta ze spółką "córką" spółki, w której pracujesz. Jest jeden szef ale tak naprawdę dwie firmy. Mogą być też inne sposoby... W każdym bądź razie ciekawa jestem jak to jest u Ciebie. Pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
olga3025 Re: DO MONI95 I OLGA3025 02.02.05, 13:43 Witam! Niestety, u mnie sprawa nie wygląda tak różowo jak się początkowo wydawalo. Jest tak jak piszesz pod koniec. Jeden szef a dwie firmy. Jedna do zasadniczej umowy, a druga do co miesięcznych umów o dzielo. Zastanawiam sie co z tym fantem zrobić. Po poniedzialkowej aferze z księgową wiem, że z tej strony na żadną wspólpracę nie mam co liczyć. Muszę jeszcze porozmawiać z szefem. Boję się, że to jedyne wyjście. Nie wiem, tylko jak to ugryźć. Może masz pomysl? Pozdrawiam O. Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: DO MONI95 I OLGA3025 03.02.05, 13:52 Witaj Olga!!! Ależ masz zakręcona firmę, kombinuja jak tylko mogą, ale to wszystko po to zeby ten pracownik kosztował firme jak najmniej. Chyba faktycznie tak jak mówiła "egz" wprowadziłam Cie w bład. Sorki. A moze mogłabys porozmawiać z szefem aby zawarł tą umowę o dzieło z ta samą spółką z która masz umowe o pracę. Wtedy faktycznie składki byłyby obowiazkowe. Tylko trzeba by było przekalkulować czy by Ci sie to opłacało. Pomysl albo najlepiej zapytaj kogoś madrzejszego. Buziaki MONIKA Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: DO MONI95 I OLGA3025 03.02.05, 16:44 Witaj Olgo! Chyba nic Ci nie poradzę na ten układ jaki panuje w Twojej firmie. Sama pracuję z biurze rachunkowym i wiem, że takie praktyki są stosowane dla uniknięcia kosztów związanych z płaceniem ZUS'u. Jedyne wyjście to żeby ta spółka z którą masz umowę o dzieło zawarła z tobą umowę o pracę (bo możesz mieć kilka umów o pracę z kilkoma pracodawcami), ale podejrzewam, że się na to nie zgodzą, skoro tak to sobie wykombinowali, żeby nie płacić za dużo kasy. Inny sposób to zawarcie umowy o pracę z kimś zupełnie obcym, kto opłacałby Ci składki, o ile masz kogoś takiego. W każdym bądź razie sprawa beznadziejna. Ja sama mam podobny problem, choć jeszcze nie jestem w ciąży ( Na umowie mam niższą kwotę niż dostaję do ręki. Tak jest prawie w każdej prywatnej małej firmie. Nic na to nie poradzę. Pracodawcy szukają oszczędności, a winą za to można obarczyć państwo, które stworzyło takie wysokie koszty zatrudniania pracowników. Pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
olga3025 Re: DO MONIKI I EWELINY 04.02.05, 11:30 Dziewczyny, wiekie dzięki za czas i te wszystkie kombinacje, które razem tu próbowalyśmy uskutecznić. Wlaśnie jestem po dlugiej rozmowie z szefem. Nie byla prosta i najprzyjemniejsza ale przynajmniej doszliśmy do kompromisu. Uzgodniliśmy, że jeśli nie idę na dlugie zwolnienie a takiego nie przewiduję - i mam nadzieję, że nie będzie konieczne - to w takim razie, w momencie pójścia na macierzyński on będzie mi wyplacal tę brakującą kwotę do calości dzisiejszej placy. Mam nadzieję, że się z tego nie wycofa. I obawiam się, że to jest maksimum możliwości, bo z tego co wiem od Was i z innych źródel przy tej sytuacji raczej nie da się tego przeskoczyć. Trzymajcie się cieplo. Duża buźka Olga PS. Moni, kopie już? Odpowiedz Link Zgłoś
aga.roro Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 03.02.05, 10:15 witam, jestem POD WRAŻENIEM dużej wiedzy niektórych osób, zwłaszcza Moniki!! ja od dziś jestem na zwolnieniu, czyli wiem że prawa do zasiłku dla kobiet w ciąży nabęde po 33 dniach zwolnienia, a więc będą obejmowały mnie już te nowe przepisy po 8 lutym 2005 (średnia liczona z 12 miesięcy) I W ZWIĄZKU Z TYM PROSZĘ O POMOC: pracuję na "normalny etat", moja pensja składa się z: podstawy i premii zasadniczej (tak mam na pasku pensji) + co kwartał premia kwartalna. Wyczytałam juz z innych Waszych wpisów, że do wpłynie na "+" na wysokość zasiłku. - tylko jak dokładnie te premie są doliczane? (załóżmy że brutto mam 2000 + w każdym miesiącu premię o różnej wysokości, raz jest to 1500 zł, raz 200 zł, różnie + premia kwartalna) - czy doliczą mi także wypłacony z Funduszu Socjalnego zwrot za wczasy? na pasku widnieje ten zwrot następująco: dofinansowanie do wypoczynku prac-got i od tego tez chyba jest coś odciągne - na pasku co miesiąc widnieje także "szkodliwe", czy to też wchodzi? Proszę o pomoc) Monika: skąd czerpiesz taką wiedzę? może zamiast zawracać Ci głowę podasz jakiś fajny link i spróbuję sama to policzyć? )) pozdrawiam wszystkie "oczekujące" mamy)))) Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 03.02.05, 12:29 Aga i w ogóle wszystkie dziewczyny odpowiem na co będę potrafiła ale w tej chwili mam urlop wpadłam tylko na chwilke do pracy. Postaram sie jutro Wam odpisać jak wróce po przerwie do pracy. Jeśli nie jutro to pojutrze. Bądźcie cierpliwe. Do jutra Pozdrawiam MONIA. Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 03.02.05, 13:40 Cześć Aga Tak jak pisałam na początku płaca zasadnicza + premia miesięczna będą przyjmowane do średniej (traktowane jako pobory miesieczne). Natomiast premie kwartalne wlicza sie w wysokości stanowiącej 1/12 premii wpłaconych za 4 kwartały poprzedzające miesiac w którym powstała niezdolnosć do pracy. Z autopsji wiem że np u mnie to właśnie premia kwartalna znacząco podnosi zasiłek, mimo że wcale nie jest niebotyczna. Jesli chodzi o zwrot za wczasy z FŚS to raczej nie wchodził on do podstawy wymiaru ponieważ takie świadczenia do wysokosci nie przekraczającej rocznie kwoty odpisu podstawowego nie są oskładkowane. Np tak jest u mnie, ale lepiej abys zapytała kogos mądrzejszego ode mnie tak dla pewnosci. Acha pisałaś jeszcze o szkodliwym, tego nie wiem ale mozesz sprawdzić sama (Sprawdź czy to szkodliwe wchodzi do podstawy brutto, czy tez jest juz doliczane pod koniec paska do kwoty netto. Jeśli wchodzi do podstawy brutto, to przemnóż to brutto np przez 9,76% i odszukaj na pasku skł.emerytalna. Jeśli kwota bedzie sie zgadzała to znaczy ze od tego składnika też masz odprowadzane skłaki. Pewnie zakręciłam jak coś to pytaj jeszcze raz.) No i niestety nie mam żadnego linku do wiadomosci po prostu jestem referentem ds płac. Cały czas się uczę i jeszcze wielu bardzo wielu rzeczy nie wiem. Pozdrawiam gorąco Monika i "moje szczęście" Odpowiedz Link Zgłoś
aga.roro Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 04.02.05, 08:12 Monika! bardzo bardzo dziękuję) pomogłaś)) do Tablicy Dobrych Uczynków na ten tydzień doczep jeden znaczek (kwiatek lub gwiazdkę) )))))) WIELKIE DZIĘKI)) i pozdrowionka dla Ciebie i "maleństwa") aga Odpowiedz Link Zgłoś
beata1232 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 03.02.05, 16:10 Dzieki, ze jestescie!!! Dzieki tym wszystkim wypowiedziom nareszcie zaczelam cos sie w tym orientowac, ale mam jeszcze jedno pytanie. U nas w firmie dochod sklada sie ze stawki podstawowej +premii +nadgodzin, ktore sa standardem co miesiac i znacznie poprawiaja stan konta . Jako, ze od stycznia poinformowalam szefow o ciazy, do porodu (czyli do sierpnia) oczywiscie nie bede miala zadnych nadgodzin. Martwie sie, bo strasznie zanizy to moje dochody z 7 miesiecy i tym samym zasilek macierzynski jak sie domyslam. A teraz do rzeczy, moja kombinacja: Od 3 tygodni jestem na chorobowym. Mialam zamiar od poniedzialku wrocic do pracy na jakis czas 2/3 tygodnie i potem znowu pojsc na chorobowe, jak sie bede zle czula. Po przeczytaniu wszystkiego zastanawiam sie, czy jezeli zostalabym na chorobowym jeszcze kolejne 3 tygodnie to nie poprawilabym swojej sytuacji, bo o ile dobrze rozumiem wtedy zasilek i macierzynski i chorobowy liczylby sie za okres od stycznia 2004. Czy mam racje? Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 04.02.05, 11:28 Podstawy wymiaru wynagrodzenia chorobowego pobieranegow tym samym zakładzie pracy nie oblicza się na nowo, jeżeli przerwa miedzy okresami pobierania wynagrodzenia chorobowego lub zasiłku trwa krócej niz trzy miesiące. A wiec w tej sytuacji nic sie nie zmieni po tych trzech tygodniach lub nastepnych. Dopiero jeśli mina 3 miesiace od tego chorobowego na którym obecnie przebywasz będziesz miała ponownie przeliczoną stawkę i wtedy będą liczyły sie juz wynagrodzenia z 12 miesięcy, czyli również za okres kiedy otrzymywałaś wynagrodzenie nadliczbowe. Pomyśl i przekalkuluj moze lepiej by Ci sie to opłacało. pozdrawiam MONIKA Odpowiedz Link Zgłoś
gold12 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 10:18 Dziękuje za wyczerpująca odpowiedz nawet bardzooooo wyczerpująca hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
adag Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 11:32 No to widzę,że dostanę bardzo mało pieniędzy,pracuję w szkole, więc będąć na zwolnieniu, tracę godziny ponadwymiarowe, odliczą mi chyba z trzynastki ten czas nieobecny, ze świadczenia urlopowego chyba też, stracę dodatek za wychowawstwo.Dobrze myślę? Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 11:45 Jeśli 13-stka która masz wypłacaną jest pomniejszana za czas nieobecnosci usprawiedliwionej czyli np choroby to lepiej dla ciebie poniewaz bedzie ona wchodziła do podstawy z której bedziesz miałą wyliczany zasiłek. natomiast jesli nie jest ona w ogóle pomnijszana za chorobowe to nie wchodzi w ogóle do podstawy czyli nie jest ujmowana. A więc ciesz sie jesli twoje składniki płacowe są pomnijszane. A co do świadczenia urlopowego to jeśli jest on nieoskładkowany (a tak jest np u mnie) to nie wchodzi do średniej. Bo do niej zaliczamy tylko takie wynagrodzenie od których odprowadza sie składki ZUS. Jeśli chodzi zaś o wynagrodzenie ponadwymiarowe (rozumiem przez to nadliczbowe) to wchodzi to w srednia w kwocie wypłaconej. Nie martw sie ogólnie każdej z nas opłaca sie bardziej przebywać na zasiłku ponieważ masz wtedy potracany tylko podatek, a od normalnego wynagrodzenia skł.pracownicze(18,71% brutto, skł.zdrowotna i podatek). Głowa do góry. MONIKA Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_dragan Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 11:47 Ja od paru dni po wizycie meza w zusie usilowalam zrozumiec ich obliczenia i dalej nic mi z tego nie wychodzi. Pracodawca wyplacal mi 650 pln na reke a zusowi wyszlo 553 pln . Ciekawe jak to jest mozliwe skoro zwolnienie ciazowe jest platne 100% to powinnam dostawac tyle samo? Asia Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 12:01 Wiecie ja nie jestem orłem ale wiem ze i w ZUS-ie mylą sie i kilka razy musiałam wykłócać sie o obliczanie zasiłków chrobowych naszych pracowników. Jeśli chcesz zebym dokładnie policzyła jaki powinnaś otrzymywać zasiłek to musisz mi napisać Twoje dokładne wynagrodzenia brutto !! z ostatnich 6 miesięcy. Zakładam że żedne premie kwartalne lub um. zlecenia nie wchodzą w grę. Ponadto jeśli miłas chorobowe w ciagu tych 6 miesiecy to napisz kwote wynagr. chorobowego. Postaram sie pomóc.MONIKA Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 12:21 Joasiu bardzo mnie zaintrygował Twój przypadek i zrobiłam taką mała rachubę przyjmując że miesięcznie otrzymywałaś 662,61 netto (900 zł brutto). Zadziwiajace ale prawdziwe przy takim wynagrodzeniu Twój zasiłek 100% za cały miesiąc wynosi netto 592,68 zł. Serio sama jestem zdziwiona. Wniosek jest prosty zasiłek opłaca sie jedynie osobom które otrzymują dodatkowo np: premie kwartalne lub trzynastke bo one znaczaco podwyzszają średnia przyjmowana do obliczania. Jeśli będziesz zainteresowana dokładnym wyliczeniem powyzszego przykładu to chętnie Ci napiszę jak to sie liczy. MONIKA Odpowiedz Link Zgłoś
adag Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 13:15 Dzięlki Monika, że chociaz mnie pocieszylaś, bo mi na pewno pomniejszaja trzynastkę, a świadczenie urlopowe, z tego co widzę na paskach za zeszły rok, jest u nas skladkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 13:20 No to fajnie cieszę się bardzo ze mogłam Wam choć troszke pomóc. Trzymajcie sie i powodzenia mamcie. MONIKA i MALEŃSTWO. Odpowiedz Link Zgłoś
ulkos Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 13:33 jak już macie taką wiedzę szczególnie to do Ciebie Moniko to mam pytanie.Czy jak jestem na zwolnieniu i pensje płaci mi Zus,a w styczniu mamy mieć podwyżkę w zakładzie pracy czy ja ją dostanę.Pensję mam taką samą jak od pracodawcy a więc 100%.I jeszcze jedno pytanie p.dyrektor jest nam winna zaległe pieniądze (pracuję w służbie zdrowia)i w styczniu zaczyna je wypłacać czy te też dostanę czy nie?Z góry dziękuję za odpowiedz.Ula Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 13:55 Wiesz zagiełas mnie teraz nie chciałabym Cie wprowadzic w bład ale z moich wiadomosci wynika iz przeliczeniu podlega tylko zasiłek wtesy kiedy nastepuje zmiana wymiaru czasu pracy. Czyli w tej sytuacji to nie mam miejsca. Natomiast jak to sie ma z wyrównaniem to powiem szczerze ze nie wiem, ale na logike chyba powinno sie uwzglednić te zaległe pieniazki bo przecież one dotyczą tego okresu z którego był obliczany twój zasiłek chorobowy. Musisz chyba zapytać kogos madrezjszego bo nie potrafie Ci dokładnie powiedzieć. Przykro mi MONIKA Odpowiedz Link Zgłoś
letsgostarted Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 13:40 Przepraszam, ze tez Cie mecze, ale mam pytanko, co, jesli po dwoch miesiacach zatrudnienie na etat w zakladzie pracy ide na zwolnienie? Wczesniej bylam zatrudniona na umowe zlecenie. Jak od tego Zus naliczy mi zwolnienie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 13:49 Z tego co wiem wynagrodzenie chorobowe obliczone bedzie tylko z umowy o pracę, co innego jesli umowa zlecenie pokrywałaby się w czasie z umową o pracę ale w Twoim przypadku to nie ma miejsca. A wiec jeśli przepracowałaś np cały grudzień to on bedzie podstawą obliczenia zasiłku lub wynagrodzenia. Bo rozumiem ze w styczniu już zachorowałaś.MONIKA Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 13:59 przepraszam wszystkich ale kończe prace i za chwilke wychodzę w razie co to jestem dostepna od rana. Pozdrawiam MONIKA Odpowiedz Link Zgłoś
beatam Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 14:10 Domyślam się, że mowa jest cały czas o zasiłkach chorobowych w czasie ciązy. A co ZUS przyjmuje do obliczenia zasiłku na macierzyńskim? Czy tutaj premie roczne i nagrody też sa brane pod uwagę czy tylko wyngarodzenia zasdnicze? Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 14:42 beatam napisała: > Domyślam się, że mowa jest cały czas o zasiłkach chorobowych w czasie ciązy. A > co ZUS przyjmuje do obliczenia zasiłku na macierzyńskim? Czy tutaj premie > roczne i nagrody też sa brane pod uwagę czy tylko wyngarodzenia zasdnicze? To ja się wtrącę :o) Zasiłek macierzyński jest liczony dokładnie tak samo, jak zasiłek chorobowy, a więc to wszystko co zostało napisane wcześniej dotyczy także i tego przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_dragan Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 19:14 Dziekuje Moniko za wyjasnienia. Dzisiaj rozmawialam z pancia z Zus ktora mi powiedziala ze czasami pracodawca wylicza inaczej a oni maja swoje i nic ich nie interesuje. A poza tym to oni za zwolnienie placa za 28 dni a pracodawca pensje za 30 albo 31. Jeszcze tej sprawy nie zakonczylam ale juz jutro sobie odpuszcze. Dzieki pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
letsgostarted Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 15:50 Czyli teoretycznie bedzie to mniej wiecej wartosc grudniowego wynagrodzenia? Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam. Magda i fasolka Odpowiedz Link Zgłoś
trosia Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 16:53 Z tego co ja się orientuję to w połowie stycznia weszło w życie Rozporzadzenie z dnia 17 grudnia 2004r. o zmianie Ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i maierzyństwa i teraz zasiłek wylicza się na podstawie średniej z ostatnich 12-tu (!) miesięcy, a nie 6-ciu jak było dotychczas. Oto link na zmiany: ks.sejm.gov.pl/proc4/ustawy/2766_u.htmPozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
trosia Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 16:55 Link nie działa, bo dokleiło mi się "Pozdrawiam!" więc trzeba je usunąć z paska z adresem Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 27.01.05, 20:08 to ja mam tez pytanie do Moni... moja sytuacja jest troszke inna - od sierpnia 2004 mam firme, odprowadzam jakies 3 skladki do ZUS co miesiac, od najnizszej mozliwej kwoty. Jak wyglada sprawa chorobowego i ewentualnie pozniej zasilku maciezynskiego w moim przypadku? Dzieki za odpowiedz Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 28.01.05, 10:08 Z tego co piszesz rozumiem że 3 składki które płacisz to:1)skł.społeczna 2) skł.zdrowotna 3)fundusz pracy. Aby w przyszłosci móc korzystać z zasiłku chorobowego lub macierzyńskiego musisz opłacać sobie skł.chorobową. Zawiera sie ona w skł.społecznej, sprawdź na deklaracji ZUS, czy masz ją wyliczoną. Łącznie za cały miesiąc powinno Ci wychodzić ok.700 zł ZUS do zapł. Aby otrzymać zasiłek musisz opłacać chorobową przez co najmniej 6 msc.poprzedzających zachorowanie.MONIKA Odpowiedz Link Zgłoś
trosia ZMIANA PRZEPISÓW!!! 28.01.05, 12:45 Tak jak już wcześniej pisałam od 8 lutego zmienią się przepisy odnośnie wyliczania średniej do zasiłku chorobowego. Jeżeli zasiłek przysługuje Wam przed 8.02.2005r. to będzie wyliczany jako średnia z ostatnich 6 m-cy, ale jeżeli prawo do zasiłku wypłacanego przez ZUS nabędziecie po 8.02.2005 to średnia będzie liczona z ostatnich 12 m-cy. Wiadomość jest sprawdzona w ZUS-ie : ( Pozdrawiam i życzę wysokich zasiłków! Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia Re: ZMIANA PRZEPISÓW!!! 28.01.05, 13:08 o belialu... to tez sie tyczy hmmm wlasnej dzialalnosci? Hmm do tej pory bylo, ze chorobowe przysluguje, po 6 miesiacach terminowego placenia... zle zrozumialam, ze teraz bedzie po 12 ? Iza lekko podlamana Odpowiedz Link Zgłoś
moni95 Re: ZMIANA PRZEPISÓW!!! 28.01.05, 13:16 Zebys dobrze zrozumiała, osoba prowadząca pozarolniczą działalność zawsze miała liczony zasiłek z 12-stu miesiecy. Tak liczy np: ZUS mojej bratowej juz od dawna. A aby nabyła prawo do zasiłku musiała opłacać skł.6 miesięcy wstecz. A wiec nie martw sie myślę że w tej kwestii nic sie nie zmieni.Pozdrawiam MONIKA. Odpowiedz Link Zgłoś
a_szczesna Re: ZMIANA PRZEPISÓW!!! 29.01.05, 19:07 Moni, ja ostatnią pensję otrzymałam pomniejszoną o ok 300pln. Gdy zapytałam kadrowej o przyczynę zmniejszenia pensji, odpowiedziała, iż: zasiłek chorobowy dla ciężarnej, mimo iż płatny w 100%, nie jest równy podstawie wynagrodzenia. Tzn. oblicza sie go z ostatnich 6 miesięcy, ale jeśli od czasu ostatniego zwolnienia poprzedzającego zwolnienie ciążowe nie upłynęły 3 m-ce, wówczas następuje obniżenie podstawy (nie wiem o ile, i nie rozumiem dlaczego ( Nic z tego nie rozumiem ( Czy pensja zasadnicza, tzn ta, na którą mam podpisaną umowę, nie jest równa podstawie? pzdr, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
trosia Re: ZMIANA PRZEPISÓW!!! 30.01.05, 01:20 Przy zasiłku chorobowym wypłacanym rzez ZUS od wypłaty brutto odejmuje się składkę na ubezpieczenie zdrowotne i podatek. To co zostaje to jest kwota do wypłaty, np. jeżeli brutto zarabiasz 1200 zł to wypłacą Ci ok. 1030 zł. Natomiast jak ktoś nie jest na zwolnieniu i "normalnie" pracuje to odejmuje mu się jeszcze składki na ubezpieczenie społeczne i wtedy do wypłaty dostaje ok 850 zł (przy 1200 brutto). Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: ZMIANA PRZEPISÓW!!! 30.01.05, 10:43 Tosiu! od zasiłku chorobowego nie ma składki na ubezpieczenie zdrowotne, jest tylko podatek. Składka zdrowotna jest tylko jeśli jest to wynagrodzenie chorobowe wypłacane przez zakład pracy (pierwsze 33 dni), a jeśli wypłaca już ZUS to nie ma składki zdrowotnej. Pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
revi78 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 28.01.05, 19:41 Moni, mam prośbę W firmie pracowałam na czas określony do 08.2004 (2000 zł brutto) i później zatrudniono mnie na czas nieokreślony (2400 zł brutto). Od paździrnika jestem na zwolnieniu lekarskim (ciąża) i chciałabym wiedzieć jak ZUS wyliczy średnią do zasiłku macierzyńskiego. Czy będzie wchodziła w to także podwyższona średnia, czy nie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ata_11 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 29.01.05, 21:29 a jak to jest w oswiacie.od lutego ide na zwol do konca ...termin mam na poczatek maja....przepada mi 2 tyg ferii zimowych bo bede na zwolnieniu .czy to zalicza siee do urlopu maciezynskiego tzn czy sie go przedluza...jak na poczatku maj urodze to w urlop wpadaja mi wakacje lipiec i sierp to do kiedy mam urlop.....pomocy jestem zielona Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 do ata_11 30.01.05, 18:15 Witaj! Rozumiem, że pracujesz w szkole jako nauczyciel i jest to szkoła, w której organizacji pracy przewidziano ferie letnie i zimowe i że przysługuje Ci urlop w okresie tych ferii i w wymiarze odpowiadającym tym feriom. Jeśli tak to zgodnie z art. 66 ustawy - karta nauczyciela w razie niewykorzystania urlopu wypoczynkowego z powodu między innymi niezdolności do pracy spowodowanej chorobą czy też urlopem macierzyńskim nauczycielowi przysługuje urlop w czasie roku szkolnego w wymiarze uzupełniającym do 8 tygodni. Podsumowując: teraz jesteś na L-4, od dnia porodu (chyba, że lekarz czy wypisze wcześniej) będziesz na urlopie macierzyńskim i po urlopie macierzyńskim wykorzystasz nie wykorzystany urlop wypoczynkowy w wymiarze do 8 tygodni. Pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 do revi78 30.01.05, 17:33 Witaj! Podstawa do zasiłku macierzyńskiego będzie taka sama jak do zasiłku chorobowego, który pobierasz obecnie jeśli będziesz chorować aż do urodzenia i nie będzie przerwy między tymi zasiłkami większej niż 3 m-ce. Tak więc średnia została ustalona z 6 m-cy. Wzięto Twoje zarobki za okres od kwietnia do września 2004 r. Czyli załapały się tylko 2 m-ce z wyższą pensją. Pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
jamajka04 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 29.01.05, 21:40 Od stycznia dostałam podwyżkę, a 20 lutego mam termin... Czy to oznacza, że tak naprawde zobacze te pieniądze dopiero po powrocie z macierzyńskiego...? Czy mogę coś zrobić by to zmienić? jamajka Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 do jamajka04 29.01.05, 23:25 Witaj! Niestety nic nie możesz z tym zrobić. Pieniądze w tej wysokości jakie masz po podwyżce zobaczysz dopiero po powrocie z macierzyńskiego, gdyż ZUS nie bierze wynagrodzenia z ostatniego miesiąca tylko średnią, czyli jeśli cały czas chodzisz do pracy i nie będziesz na L-4 tylko od razu na macierzyńskim to do średniej załapie Ci się styczeń, ale to będzie jeden z 12 m-cy, które będą brane do tej średniej. Chyba że urodzisz przed 8 lutego to średnia będzie z 6 m- cy. Pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
jamajka04 Re: do jamajka04 30.01.05, 14:29 Dziękuję za pomoc a to k... złodzieje!!! Ten kraj jest chory! Wszystko człowiekowi zabiorą. Przecież to jawna dyskryminacja. To oznacza że będąc w ciąży nie warto się starać, robić postępów, robić czegoś ważnego dla firmy i spektakularnego... Zostałam za to wynagrodzona, ale że jestem w ciąży nagrody nie zobaczę i przepadnie mi przez te kilka miesięcy parę tysięcy. Ręce opadają Odpowiedz Link Zgłoś
eva78 Pytanie do dziewczyn zorientowanych w temacie 30.01.05, 11:22 Mam pytanie związane ze zmianą przpisów. Czy średnia do zasiłku macierzyńskiego wyliczana będzie również z ostatnich 12 mies w przypadku, gdy nastąpiła w tym czasie zmiana wymiaru pracy, tzn: Od stycznia do sierpnia cały etat, od września pół etatu(pracuję w szkole, od nowego roku szkole mam o połowę mniej godzin). Od stycznia jestem na zwolnieniu lekarskim a rodzę w ostatnim tyg. lutego. Nie wiem czy nie zagmatwałam za bardzo. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 do eva78 30.01.05, 17:26 Witaj Ewo! Zmiana przepisów, o których piszesz (średnia z 12 m-cy) Ciebie nie dotyczy. Ty już masz ustaloną podstawę do zasiłku chorobowego i taka sama podstawa będzie brana do zasiłku macierzyńskiego, gdyż obecnie zmiana rodzaju zasiłku nie ma znaczenia ma tylko znaczenie przerwa (chodzi tu o 3 m-ce) między jednym, a drugim zasiłkiem. A w Twoim przypadku będziesz chorować do urodzenia, więc nie będzie żadnej przerwy. Pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
eva78 Do Eweliny(egz77) 31.01.05, 07:07 Dziękuję serdecznie za odpowiedź. W końcu coś mi się rozjasniło. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
beatam Re: jeszcze raz średnia i urlop wychowawczy 31.01.05, 22:59 Dziewczyny, zapytam jeszcze raz, bo nie jestem pewna: czy do średniej zarobków wliczane sa też premie? U mnie w pracy raz do roku wypłacana jest premia za cały rok, byłoby super gdyby też liczyła się do zasiłku na macierzyńskim. I jeszcze jedno: czy urlop wychowawczy można wziąć w dowolnym wymiarze czy minimum to 3 miesiące? Pozdrawiam, Beata Odpowiedz Link Zgłoś
egz77 Re: jeszcze raz średnia i urlop wychowawczy 03.02.05, 17:33 Witaj! Do średniej są wliczane wszystkie składniki wynagrodzenia, które są umniejszane w czasie choroby. Jeśli premie są umniejszane w czasie choroby to będą wchodzić do podstawy zasiłku chorobowego. Urlop wychowawczy można wziąć w dowolnym wymiarze. Pozdrawiam Ewelina Odpowiedz Link Zgłoś
beatam Re: jeszcze raz średnia i urlop wychowawczy 03.02.05, 22:56 Dzięki za odpowiedź! Macierzyński w wdowolnym wymiarze brzmi dobrze. Co do premii to chyba jednak nie będzie mi się wliczała do średniej Moim zdaniem do bzdura, bo i ZUS i US dostają swoją dolę z premii jak z każdej innej złotówki mojego wynagrodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
agnes34 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 04.02.05, 22:19 Cześć dziewczyny mam pytanie w związku z tą nowa ustawą która wchodzi 8 lutego chcialam się dowiedzieć jak to bedzie ze mną ponieważ ja zatrudniona jestem od 15 grudnia 2004 a wcześniej byłam na bezrobociu z prawem do zasiłku czy zus mi obliczy średnią tylko z okresu zatrudnienia czy zasiłek też wezmą pod uwagę dodam że termin mam na 20 maja i chodzi mi o wysokość macierzyńskiego z bezrobocia miałam 80% czyli jakieś 450 na rękę a zarobek to 850 brutto jeżeli byście coś wiedziały będę wdzięczna za pomoc Pozdrewiam Aga i maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
monee.1 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 28.02.05, 18:55 Pewnie słyszałyście o zmianach w wyliczaniu zasiłków od 08.02.2005.? Odpowiedz Link Zgłoś
justin30 Re: JAK ZUS WYLICZA ŚREDNIĄ?????? 04.03.05, 11:45 Ja tez mam proble. gdyby Monika mogła mi odpowiedzieć to będę bardzo wdzięczna.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jestem na chorobowym. W rudniu wypłacili mi bardzo dużą premię, od której zapłacili wszystkie składki w tym chorobową. okazało się jednak, ze premia nie jest brana pod uwagę przy wyliczaniu średniej do chorobowego. Dlaczego tak jest, że jedni procodawcy moga wliczac a inni nas oszukują i nie wliczają. Jaka jest podstawa takiego postępowania? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Zwolnienie a wysokość macierzyńskiego 04.03.05, 21:27 A jak to jest, kiedy przebywa sie na zwolnieniu. U mnie to dopiero 11tc, ale już byłam 7 dni na zwolnieniu i w przyszłym tygodniu idę na tydzień do szpitala. A do września jeszcze kawał czasu... Poza tym mam zamiar pracować (jak wszystko będzie ok) do końca 6 miesiąca, a 7,8 i 9 być na zwolnieniu. Kto powie, jak będzie w związku z tym wyglądała wysokośc mojego zasiłku macierzyńskiego? Odpowiedz Link Zgłoś