Dodaj do ulubionych

JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA?

28.01.05, 18:54
MAM PYTANKO, BO JA TAKA NIEDOŚWIADCZONA W TEJ KWESTI.. ZAMIERZAM KARMIĆ
PIERSIĄ, ALE TAK NA WSZELKI WYPADEK CHCIAŁAM KUPIĆ SMOCZEK, BY JUŻ W CHWILACH
DETERMINACJI ZATKAĆ NIM JUNIORA, JAK NIC INNEGO NIE BĘDZIE DZIAŁAĆ.. smile
W OGÓLE TO BYM NIE CHCIAŁA MU GO DAWAĆ, ALE WIADOMO JAK TO BĘDZIE?
I TAK SIĘ ZASTANAWIAM KTÓE SA DOBRE?? WYBTRAŁAM W SKLEPIE NUK'A SILIKONOWEGO
DLA DZIECIAKÓW 0-6 MIESIĄCA, TYLKO ONA TAKI PŁASKI... DO BUTELKI (DO PŁYNÓW)
TEŻ.. A TAK W KOŁO SŁYSZĘ ŻE OD SMOKA ZANIKA ODRUCH SSANIA, A TEGO BYM NIE
CHCIAŁA, ŻEBY GARDZIŁ MOJĄ NATURALNĄ METODĄ KARMIENIA.smile A WY JAKIE SMOKI
PREFERUJECIE? MACIE JAKIEŚ DOŚWIADCZENIE? JAKIE SMOKI WYBRAŁYŚCIE?
Obserwuj wątek
    • jagodasoft2 Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 28.01.05, 19:17
      Ja jak weszlam do sklepu z zobaczylam jaki jest wybor to ter zaczelam sie nad
      tym zastanawiac. Popytalam troszke wsrod znajomych i polecily smoczki
      sylikonowe (takie przezroczyste) w ksztaucie sutka czyli takie okragle a nie
      plaskie. Kupilam wiec to co polecily (tez na wszelki wypadek) Canpol Banies A 0-
      6mc okragly cherry.
      • kasiag27 Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 28.01.05, 19:21
        czesc. ja z kolei słyszałam, że super jest smoczek firmy chicco. Nazywa sie
        smoczek fizjologiczny. Tez zamierzam go kupić tak na wszelki wypadek.Pozdrawiam
    • monika_d_edziecko Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 28.01.05, 19:28
      Moja córka ssała tylko Aventoskie smoczki i takie zamierzam kupić i teraz.
    • moofka Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 28.01.05, 21:53
      lepiej nie podawac smoczka noworodkowi
      wiecej szkody niz pozytku
      a jak juz podawac to naprawde bez róznicy jaka firma, IMO kazdy smoczek polega
      na ty samym
      • jagodasoft2 Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 28.01.05, 21:57
        Moze polega na tym samym ale te z guny szybciej kruszeja i sie rozciagaja.
        Wystarczy zlac pare razy wrzatkiem i po smoczku.
    • elgosia Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 28.01.05, 22:42
      Nuk ma ponoć taki kształt, bo w buzi dziecka taki kształt przyjmuje sutek, a
      okrągłe smoczki są za twarde, żeby sie tak ułożyć. Mój synek ma nuka od 4 tyg.
      życia do ssania i do dokarmiania i odruchu ssania nie stracił. Ciągnął z piersi
      do 9 mies. Potem nam się znudziło, bo pokarm był.
      Ja kupię znowu nuka, tylko nie wiem czy różowy, czy niebieski. smile
      • niepytana Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 29.01.05, 00:47
        Ja tez dwoje na NUK'ach wychowalam. Nie na okraglych i nie na sylikonowych.
        Teraz w drodze trzecie i juz wiem co kupie smile Odruch ssania ginie przy smoczku?
        Co za bzdura. Malce ssaly i smoki i butelke i piers bez problemow. A dzieki
        smokom nie ssaly nigdy palcow.
        • paulajal Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 29.01.05, 06:16
          Ja używam chicco z linii fizjologicznej i b polecam. Moim zdaniem wręcz powinno
          podawać się dziecku smoczek, jeśli płacze, a inne potrzeby są zaspokojone, to
          warto spróbować, przecież to mały osesek o silnej potrzebie ssania, czemu
          odmawiać maluchowi tego, czego akurat potrzebuje, by poczuć się spokojnie i
          bezpiecznie.
      • moofka Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 29.01.05, 08:21
        elgosia napisała:

> Nuk ma ponoć taki kształt, bo w buzi dziecka taki kształt przyjmuje sutek,

tym bardziej w buzi, ot taki tani chwyt marketingowy dla troskliwych mamuś,
        zeby myslały ze daja to co najlepsze i rzekomo najbardziej naturalne

a do autorki wątku - owszem zdarza sie ze nieuzasadnione i niepotrzebne podanie
        smoczka małemu dziecku a tym bardziej noworodkowi przeszkodzi w wypracowaniu
        prawidłowego odruchu ssania, co samo w sobie łatwe nie jest a co dopiero z
        silikonowym przeszkadzaczem

polecam uwadze artykuł
        www.karmienie-piersia.win.pl/publikacje/smoczek.htm
        na pewno nie ma potrzeby kupowac smoczka od razu z wyprawką, jezeli naprawde
        uznasz, ze
        jest niezbędny zdążysz kupić najodpowiedniejszy dla twojego dziecka
        • elgosia Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 29.01.05, 15:28
          Nie wiem, nie widziałam cycusia w buzi dziecka, ale pozwól, że zapytam też: a
          Ty wierzysz w teorie o karmieniu piersią? Bo ja nie. Po pierwszym dziecku
          czytam ponownie książki, którym wierzyłam niegdyś jak Biblii, a teraz widzę ,
          że wiele rad to wyssane z palca bzdury. Choćby o zaniku odruchu ssania z powodu
          smoczka. I nie opieram swego zdania tylko na własnym doświadczeniu.
          • moofka Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 29.01.05, 16:14
            elgosia napisała:

> Nie wiem, nie widziałam cycusia w buzi dziecka, ale pozwól, że zapytam też: a
            > Ty wierzysz w teorie o karmieniu piersią? Bo ja nie. Po pierwszym dziecku
            > czytam ponownie książki, którym wierzyłam niegdyś jak Biblii, a teraz widzę ,
            > że wiele rad to wyssane z palca bzdury. Choćby o zaniku odruchu ssania z
            powodu
            >
            > smoczka. I nie opieram swego zdania tylko na własnym doświadczeniu.
            znam kilka osób (spro twez było takich ątków na forum) kiedy to wczesne
            podanie smoczka i butelki spowodowało niechec dziecka do piersi, zwłaszcza
            pierwsze dziecko, kiedy piers jest "niewyrobiona" i trzeba sie mocno
            naprawcowac, a smoczki mieciutkie - dziecko MOZE powtarzam MOZE, nie MUSI sie
            rozleniwic
            daleko nie szukam, mam 3 znajome, któe podały smoczek juz w szpitalu, nim
            jedna przeszłą na butelke po 3 tygodniach, druga po miesiącu, trzecia po dwóch -
            mimo ze bardzo chciały karmic
            pewnie nie była to jedyna przyczyna, niemniej jednak daje do myslenia
            jesli autorka pisze, ze zalezy jej na udanym karmieniu nie powinna podejmowac
            tego ryzyka, tym bardziej, ze naprawde korzysci ze smoczka u noworodka nie sa
            go warte
            nie demonizuje, smoczek tez jest dla ludzi smile
            ja podałam go kiedy dziecko miało jakies 3 miesiące, pory karmienia jakos
            ustabilizowane, karmienia rzadsze
            wiadomo ze u noworodka normalne i prawidłowe jest wiszenie na cycku - przybrac
            powinien około kilograma a zołądeczek ma pojemnosc łyzeczki do herbaty, z czegos
            musi to wziac, chyba nie z regularnych dwugodzinnych przerw,kiedy to mietoli
            smoka prawda?
            ale oczywiscie, kazdy robi, co uwaza za słuszne

• niepytana Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 29.01.05, 18:29
              Ja mam dziwne piersi. Gdy sie ich nie dotyka itd. to po prostu nie mam
              brodawek. Sa poprostu okragle i miekkie. Przy dotyku brodawki owszem twardnieja
              i mozna je "lepic jak plasteline" - male, duze, jakie chcesz smile No ale do czego
              zmierzam, otoz po urodzeniu pierwszego dziecka balam sie ze bede miala problemy
              z karmieniem przez te moje dziwaczne piersi. Gdy zobaczyla je moja konsultantka
              od laktacji powiedziala ze to sa najlepsze piersi do karmienia dla noworodka bo
              pasuja do kazdej buzi i dziecko samo sobie "wyrzezbi" ksztalt jaki bedzie mu
              pasowal. No i faktycznie dwoje dzieci karmilam piersia i za kazdym razem po
              karmieniu i wyciagnieciu piersi z buzi brodawka byla w ksztalcie smoczka NUK,
              tylko roznila sie wielkosc w zaleznosci od dziecka.
            • elgosia Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 29.01.05, 22:08
              Mój synuś właśnie cały czas wisiał przy cycusiu, ale ssał go płytko, jak
              smoczek. Ja tego wtedy nie wiedziałam. Mały zamiast pobudzać piersi tylko
              macerował brodawki. Przy piersi spał, a na wadze przez 3 tyg nie przybrał ani
              grama. Potem dałam smoka, Tomus w przerwie zgłodniał i zassał aż miło. Tylko że
              pokarmu juz sie nie dało wyprodukować w odpowiedniej ilości. Do 9 mies
              dokarmiałam, potem odstawiłam. "Dzięki" poradni laktacyjnej, w której
              zabroniono mi dokarmiać mówiąc, że sie wszystko unormuje, moje dziecko
              głodowało, a potem ja sie męczyłam dokarmiając łyżeczką, bo rzekomo miał
              stracic przez smoczek odruch ssania. Taka jest moja historia, więc nie dziw
              się, że nie ufam poradom laktacyjnym, tylko mojej mamie, która właśnie poleciła
              mi smoczek i silny, wręcz bolesny masaż piersi, co pomogło, ale niestety za
              późno.
    • gosia152 Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 29.01.05, 07:56
      u mojej małej nic nic nie zanikło ciągneła i cyca i butelkę
    • myszka_80 Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 29.01.05, 23:15
      Moja córeczka od urodzenia karmiona jest sztucznym mleczkiem. Do karmienia
      używam silikonowych smoczków Aventu a uspokajacz mam Nuka różowy.Według mnie
      rewelacja.
      Pozdrawiamy Basia i Majunia 3- miesieczna
      • chokie Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 30.01.05, 00:00
        Moja pierworodna od 1 m.ż. ssala silikonowe smoki uspokajacze NUK. Na pewno nie
        zanikl jej odruch ssania z cyca (karmilam piersia do 14 m-ca).Zato rozwiazal
        sie problem ulewania po karnieniu.Mala miala na poczatku nie zaspokojony
        oddruch ssania i najchetniej ssalaby piers dla samej przyjemnosci, a nie
        dlatego, ze chce jej sie jesc. No ale pokarm lecial, a brzuszku miejsca bylo za
        malo i kazde karmienie konczylo sie obfitą fontanną. Do czasu az dalismy jej
        smoka.
        Mialam opory,a bo prochnica, zabki sie wykrzywiaja itp. Nic z tych rzeczy -
        Nuki maja dobry ksztalt.Najlepiej podsumowal cala sytuacje mąż:"Lepsza dziecka
        prochnica, niz nasza nerwica" wink))
        • aari Re: JAKIE SMOCZKI DLA NOWORODKA? 30.01.05, 10:06
          Ja już zakupiłam- smoczek uspokajający NUby i butelkę ze zmoczkiem ( wisienką )
          trez Nuby - dlatego bo ich kształy jest taki jak piersi.

W takiej sytuacji podobno najlepsza jest butelka medeli ... jest zestaw smoczka
          i zestaw łyżeczki - widziałam w sklepie internetowym www.sklep-
          med.pl/product_info.php/manufac turers_id/15/products_id/232

tylko cena porażająca 99 PLN
          • aari Re: link jeszcze raz - źle wkleiłam :)) 30.01.05, 10:06
            www.sklep-med.pl/product_info.php/manufacturers_id/15/products_id/232
            • alicja0 Re: link jeszcze raz - źle wkleiłam :)) 30.01.05, 15:01
              Ja jeszcze w kwestii utraty odruchu ssania: moja corcia nie umiala sie przyssac
              do piersi. Polozne wrecz lazily mi po lozku w szpitalu, zeby ja przystawic,
              sugerujac wpierw, ze cos ze mna jest nie tak, zeby na koniec przyznac racje, ze
              corcia ma duze problemy ze ssaniem. W zwiazku z tym, juz od urodzenia jej nauka
              jedzenia przebiegala w ten sposob: proby przystawienia do piersi zakonczone
              fiaskiem, butelka wpierw z pokarmem sztucznym (bo nie mialam jeszcze
              laktatora), potem butelka z mlekiem moim; po wyjsciu ze szpitala zgodnie z
              sugestia poradni laktacyjnej corcia byla karmiona sonda (palec w buzie i obok
              sonda ze strzykawka z moim mlekiem) - wszystko po to, zeby nie zanikl odruch
              ssania (ktorego i tak nie miala prawidlowego). Po kilku dniach, kiedy szlag
              mnie trafil (pol godziny odciagania pokarmu RECZNIE, pol godziny karmienia
              sonda, niecale dwie godziny snu i od nowa), uleglam namowom meza i zaczelam
              karmic corcie przez kapturki, ktore zwykle stosuja matki na poranione sutki.
              Okazaly sie rewelacyjne: corcia od razu sie przyssala, ja nie musialam zciagac
              pokarmu i zaczelam karmic ja regularnie co 3 godziny (prawie 30 minut
              efektywnego ssania), w nocy 5-6 godzin przerwy - cudowne uczucie!
              Co ciekawsze, to po miesiacu takich nauk jedzenia, obecnie moja corcia jest
              nadal karmiona przez kapturki, ALE 3-5 razy dziennie ROWNIEZ potrafi przyssac
              sie do "golej" piersi i jesc.
              A od tygodnia w ekstremalnych sytuacjach (corcia najedzona, ale chce ssac i
              kaprysi), gdy corcia nie da sie zaspokoic zabawa itd., dajemy jej smoczka
              Aventu (silikon) i choc co jakis czas wypluwa go z obrzydzeniem smile) to nie
              spowodowal utraty tak ciezko zdobytych przez nia umiejetnosci jedzenia.
              Dlatego moim zdaniem, jesli wpierw noworodka nauczy sie odruchu ssania (jak nie
              piersi, to przynajmniej na palcu), to potem mozna stosowac rozne metody
              jedzenia, przeplatajac je w wiekszosci karmieniem piersia, i dziecko nie straci
              odruchu ssania piersi. Smoczek rowniez nie zaburzy tego odruchu, jesli tylko
              bedzie sie go dozowac z duzym umiarem, nie wpychajac dziecku do buzi od razu,
              jak tylko zapiszczy.
              Sama mialam na poczatku pokuse, dawac smoczka jak tylko corcia sie odezwie w
              nocy czy w dzien. Jednak pohamowalam swoje zapedy i wpierw wole sprobowac
              innych metod uspokojenia corci, a jak sie nie uda, to dopiero smoczek i tez nie
              wpycham go na sile, jesli zasypiajac go wypluwa.
              Te inne metody uspokojenia dziecka, to zwykle przeczekanie jej stekania, bo nie
              zawsze przeradza sie w placz, a czesto te stekania koncza sie zasnieciem. Jak
              to nie da efektu, to glaszcze po glowce, zanuce jakas kolysanke itp.
              Jak jej stekania przeradzaja sie w zlosc, a wiem, ze nie jest glodna, to wtedy
              daje smoczek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka