Dodaj do ulubionych

Jakie brac witaminy?

07.02.05, 08:20
Jestem w 8 tyg.ciąży,biore folik, duphaston, no-spe i Falwit.Lekarz
powiedział ze moge brac Falwit- bo jest najtańszy.Biore go ale strasznie żle
sie po nm czuje, boli mnie żołądek, mdli mnie, odbija mi sie i na dodatek mam
zaparcia.Chciałabym brac co innego ale nie wiem co, Materne?Nie chce wydawac
niepotrzebie pieniedzy,jak moze byc to samo.Dziewczyny polecicie mi cos, moze
któras miała podobny problem.
Obserwuj wątek
    • magdh26 Re: Jakie brac witaminy? 07.02.05, 08:26
      Ja brałam Prenatal lub Elevit. Po tym drugim czułam się znacznie lepiej.
    • zuzu1000 Re: Jakie brac witaminy? 07.02.05, 08:34
      Witam
      ja brałam i biorę Feminatal. (około 34 zł. za 60 tabl.). Z tego co wiem Materna
      jest najdroższa.
      Prenatal też jest ponoć dobry.
      wg. mnie możesz się źle czuć po duphastonie. a zaparcia, no cóż to częsta
      przypadłość w tym okresie ciąży
      pozdrawiam
      zuzu1000 + syn + ? 20/21tc
      • magda742 Re: Jakie brac witaminy? 07.02.05, 09:03
        po maternie mozesz czuc sie jeszcze gorzej, ja tak mialam, wymiotowalam dalej
        niz widze
        • alfa36 Re: Jakie brac witaminy? 07.02.05, 11:19
          Też biorę duphaston i folik. Czuje się źle- mdłosci, czasami wymioty, ciągle mi
          sie odbija. Czyżby to po duphastonie? Dostalam go, jak mi sie wydaje
          profilaktycznie, ponieważ moją pierwszą ciażę poronilam. Teraz jestem w 8 tc.
          Do kiedy bierze sie duphaston?
    • saskiaplus1 Re: Jakie brac witaminy? 07.02.05, 11:29
      Ja brałam tylko folik do końca 13 tygodnia ciąży, potem moja lekarka
      powiedziała, że to już zbędne. Natomiast inne witaminy kazała mi zacząć brać
      dopiero, jak przejdą mi mdłości, bo żelazo zawarte w preparatach dla kobiet w
      ciąży tylko potęguje te objawy (a wyniki miałam dobre). Teraz mdłości przeszły
      i od dwóch tygodni biorę Prenatal, dobrze się po nim czuję.
      Co do duphastonu, to mnie akurat pomagał również na mdłości i podłe
      samopoczucie. Brałam dwie serie - pierwszą w 6 i 7 tygodniu, drugą w w 8-10
      tyg., do ustąpienia krwawień. Ale ponieważ to hormony, to reakcje mogą być
      różne...
    • gumecka Re: Jakie brac witaminy? 07.02.05, 11:39
      Ja bralam na poczatku elevit a teraz do konca i pozniej feminatal(jest tanszy
      od elevitu i ma wicej tabletek). Duphaston tez bralam i po nim moze cie bolec
      glowa i mozesz miec mdlosci, ja tak mialam.
    • agnieszkaela Re: Jakie brac witaminy? 07.02.05, 11:43
      Co tydzien to nowe opinie smile Kiedy dwa tygodnie temu lekarz dal mi liste z
      nazwami witamin i kazal cos sobie wybrac- przeszukalam internet, popytalam
      znajomych farmaceutow i wybralam Materne. I jestem bardzo zadowolona. Zadnych
      problemow po niej nie zauwazylam. Kosztuje ok 80 zl za 100sztk- wiec sporo, ale
      to tylko 0.80 gr dziennie za zdrowie naszych maluszkow. Materna ma najbogatszy
      sklad, witaminy sa tak dobrane, ze nie mozna ich przedawkowac-co nie potrzbne
      organizm sam wydali, wiec opinia, ze materna ma zbyt wysokie dawki niektorych
      witamin jest nieprawdziwa.
      I jeszcze cos- co lekarz to opinia- ale mnie osobiscie dziwi, ze skoro sa
      specjalne preparaty dla ciezarnych, niektorzy polecaja zwykle zestawy witamin.
      A ze trzeba cos brac chyba jest jasne- zwlaszcza teraz zima, kiedy witamin w
      pozywieniu za duzo sie nie znajdzie.
      • saskiaplus1 Re: Jakie brac witaminy? 07.02.05, 12:01
        Mnie lekarka powiedziała, że jak się ma dobre wyniki i je się rozsądnie, to
        można właściwie nie brać, ale jak chcę, to żebym brała dowolny preparat dla
        ciężarnych albo falvit. Widać branie witamin to nie jest najważniejsza część
        ciążysmile. Myślę, że ten stan jest obecnie strasznie zmedykalizowany.
    • patrywi Re: Jakie brac witaminy? 07.02.05, 12:07
      a czy w ogole musisz brac witaminy juz w pierwszym trymestrze? ja bralam tylko
      folik, wyniki badan mialam ksiazkowe. staram sie jesc duzo owocow i warzyw.
      Teraz, po ukonczeniu 13 tyg. odstawilam folik i moge ale nie musze(jak
      stwierdzil lekarz) sie rozejrzec za jakims suplementem co zreszta robie z
      oporem, bo nie ma to jak naturalne witaminy. jestesmy ciagle oglupiane
      reklamami 'cudownych'preparatow bez ktorych niby nie mozna sie obejsc w ciazy.
      Nie dajmy sie zwariowac.
    • agnieszka30p Re: Jakie brac witaminy? 07.02.05, 12:19
      Cześć
      Zgadzam się z AGNIESZKAELA i także biorę Maternę.Jest to jedyny preparat
      witaminowy który toleruje mój organizm.Jestem w 25 tygodniu i od samego
      początku ciąży biorę te witaminy.Wyniki badań mam bardzo dobre.Ostatnio spadło
      mi żelazo i dostałam preparat żelaza z kwasem foliowym.Teraz wszystko jest
      ok.Myślę sobie, że powinnaś trochę poeksperymentować- czyli zobaczyć po jakich
      witaminach czujesz się najlepiej.Może jednak się okazać że to nie witaminy
      tylko Duphaston żle na ciebie działa.Ja tak miałam, ale teraz chyba 90% kobiet
      ciężarnych bierze ten lek.Ja pierwszy trymestr przechodziłam okropnie-zawroty
      glowy, mdłości, wymioty.Ale to przejdzie.Zobaczysz że wszystko będzie już
      wkrótce dobrze i zapomnisz o tych wcześniejszych dolegliwościach- czego ci
      serdecznie życzę.
      Pozdrawaim.Agnieszka
    • majka.majka Re: Jakie brac witaminy? 07.02.05, 13:24
      Kochana! Wymioty i mdłości to typowe dolegliwości ciążowe, a zwłaszcza w 8 tyg.
      ciąży, lekarstwa prawodopodobnie nie mają z tym nic wspólnego. Ja brałam tylko
      folik, a od 12 tyg. mam zacząć brać elevit.
      Pozdrawiam (11 tydz. trwa)
      • luna333 Re: Jakie brac witaminy? 07.02.05, 13:38
        ja biorę feminatal ale tylko podczas solidnego posiłku - inaczej wymiotuję - to
        się tyczy wszystkich witamin - po jedzeniu wzięty jest ok smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka