agilator 17.02.05, 11:10 Czy ktoś może mi pomóc i podpowiedzieć ile kosztuje taka wstępna wyprawka dla dzieciaczka poczawszy od łóżeczka do wózka itp /śpioszki kocyki...? dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linusia_75 Re: "koszty" 17.02.05, 11:19 Tyle, na ile Was stać. Przedział cenowy jest ogromny, wiele rzeczy dla dzieci jest może i przydatnych, ale nie niezbędnych, a kazdą rzecz, począwszy od pieluch, a na wózku koncząc można kupić bardzo tanio lub bardzo drogo. linusia Odpowiedz Link Zgłoś
e_stella Re: "koszty" 17.02.05, 11:22 ja mam wszystko z przed 22%watu na art. dzieciece, ale teraz jest wszystko droższe. mimo to przedział cenowy jest ogromny. i wiele rzeczy kompletnie sie nie przydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: "koszty" 17.02.05, 11:22 trudno powiedziec, zalezy co bedziesz kupowac,ale zawsze wyjdzie ci powyzej 2000 Odpowiedz Link Zgłoś
e_stella Re: "koszty" 17.02.05, 11:25 elza78 napisała: > trudno powiedziec, zalezy co bedziesz kupowac,ale zawsze wyjdzie ci powyzej > 2000 tak dużo?, ale to chyba nie opcja minimum? czy tak podrożało? bo ja (4 lata temu) kupiłam wózek za 300 i łożeczko za 100, no a reszta to raczej drobiazgi? Odpowiedz Link Zgłoś
martagrz Re: "koszty" 17.02.05, 11:27 to ty masz dziecko??? z twoich wypowiedzi wywnioskowałam, że jesteś samotną sfrustrowaną starą panną Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: "koszty" 17.02.05, 11:32 moze i drogo..ja tez kupilam wozek za 430 zl, lozeczko za 200, ale gdzie reszta???posciel, kocyki, rozek, fotelik samochodowy, ciuszki( i to czesc z allegro uzywanych), kosmetyki dla Malego, pieluszki pampers..2000 zl spokojnie wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: "koszty" 17.02.05, 11:38 grochalcia na allegro wcale ciuszki nie wychodza taniej jak transport doliczysz czy wysylke... lepiej pochodzic po komisach lub sklepach z uzywana odzieza, czasem trafiaja sie tak bajeranckie rzeczy ze trudno nie kupic, a dla malucha to i tak musisz wyprac, wygotowac, wyprasowac... ja np trafilam ostatnio caly zestawik 5 body z krociutkim rekawkiem (bo moj synek ma przyjsc na swiat w lecie) w ogole chyba nie noszony bo metki byly na pleckach a to maluszka by uwieralo... na rozmiar newborn oczywiscie kupilam wszystkie, po 1,50 za sztuke... chyba nigdzie nie dostalabym tak tanio... a gatunkowo rewelacyjne mila w dotyku bawelenka Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: "koszty" 17.02.05, 12:03 elza, mi akurat sie udalo na allegro, od jednej Pani dostalam kilkanascie sztuk ciuszkow w super stanie za 15 zl z przesylka!!! od innej za 30 zl tez ze 20 sztuk. Ale u niektorych faktycznie sie nie oplaca!!!!Pozdrawiam. Kasia 34tc Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: "koszty" 17.02.05, 12:07 allegro faktycznie jest bardzo wygodne, ale czasem mozna sie "naciac" ja z ciuszkami to musze dotknac obejrzec dokladnie, jakos ta forma kupna mi nie podchodzi chociaz kto wie, jak sie trafi jakis fajny komplecik to pewnie i kupie Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re:elza... 17.02.05, 12:10 tez masz racje...raz zaryzykowalam i odkupilam kilka ciuszkow od kobitki z forum....wole nie komentowac tej decyzji, hi, hi. Teraz na allegro kupilam tez niemiecki penaten do pupy i baby lotion. Kupowany w Niemczech, a moja przyjaciolka jest ta seria zachwycona. I wcale nie wychodzi drogo. 30 zl za 500 ml!!!! kiedy rodzisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re:elza... 17.02.05, 12:17 ja jeszcze na kosmetyki czas mam, bo termin na koniec czerwca takze na spokonie na razie sobie kalkuluje co i jak, obserwuje na allegro jak sie ceny ksztaltuja z allegro to poluje na fotelik samochodowy implastu - ten montowany na wozek, ale na razie ceny na aukcjach dochodza nawet do 250 zlotych, to dla mnie paranoja, bo nowy fotel kosztuje 340 zlotych w sklepie... czasem tez warto popatrzec na ceny po sklepach jak chcesz cos nowego z allegro, bo lacznie z kosztami wysylki sie okazuje nagle ze w sklepie obok domu to bys kupila za nizsza cene ale lubie ogladac aukcje brac udzial tez, taki dreszczyk emocji jest hihi co do "okazji" to ostatnio kupilismy z mezem przez allegro dwa okna pcv z poprzeczka szprosowa o niestandartowych wymiarach za 250 zeta sztuka to byla okazja takze sie zdarza ... ale tu nie o budowlance mowa pozdrowka elka Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re:elza... 17.02.05, 12:20 powodzenia i zdrowka w ciazy zycze, my juz na koncowce...Kasia i Szymek 34 tc Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re:elza... 17.02.05, 12:23 tez synka bede miala juz sie doczekac nie moge czerwca z chlopakami jest mniejszy problem ciuchowy zauwazylam Odpowiedz Link Zgłoś
agilator Re: "koszty" 17.02.05, 12:54 nie nie jestem starą panną tylko planuję maluszka i jestem troszkę zakręcona Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: "koszty" 17.02.05, 13:36 to chyba z ta stara panna to nie bylo chyba do ciebie, wiec sie nie przejmuj Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: "koszty" 17.02.05, 11:33 chyba podrozalo, my z mezem kupujemy uzywany wozek za 600 pln, jest w dobrym stanie a chcemy zeby byl juz na dwojke maluchow lozeczko tez postanowilismy kupic uzywane od znajomych dobrej firmy takie turystyczne zeby mozna bylo spakowac i z maluchem pojechac gdziesz - za 300 , dalej laktatory, podgrzewacze sterylizatowy buteleczki i inne bzdety to tez kolo 5 stowek wyjdzie jak nie patrzec, fotelik samochodowy musowo, to najmniej 150 zeta teraz juz masz 1550 zlotych, jeszcze posciele, wanienki, przewjiaki, rozki, pieluszki tetrowe.... i inne duperele spokojnie ci wypelnia ta pustke do 2000 ciuchy to sobie nowe darowalam i od znajomych kupie albo w komisach - juz laze, sa tanie i niekiedy male rozmiary sa zupelnie nowe... takze nie martw sie stella ja patrze gdzie kupic taniej, nie rozrzucam kasy na prawo i lewo, a i tak te 2000 to wychodzi ze to minimum... smutne ale prawdziwe... dzieci jednak kosztuja... wiesz co innego gdy jestes w sytuacji ze masz wiekszosc rzeczy po starszym maluszku.. pozdrowka elka Odpowiedz Link Zgłoś
martagrz Re: "koszty" 17.02.05, 11:39 ale żeby mieć po starszym dziecku, to trzeba je wcześniej kupić dla starszego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
e_stella Re: "koszty" 17.02.05, 11:40 te sterylizatory podgrzewacze i inne duperele sie przydają? bo ja podgrzewacza ani raz nie uzyłam, przy dwójce dzieci (i nie uzyję, bo oddałam kuzynce od której miałam) jasne, ze jak kogoś stać, to niech kupuje, ale to niepotrzebne podnoszenie kosztów. lepiej kupić lepszy wielofunkcyjny wózek, lub pampersy. albo schować na nieprzewidziane wydatki. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: "koszty" 17.02.05, 11:48 wlasnie stella wszystko tez zalezy od tego jak to bedzie z karmieniem po urodzeniu sie juz maluszka... czy dasz rade karmic piersia, czy nie... ja z tymi zakupami laktacyjnymi sie na razie wstrzymuje puki co, bo tez zbieram opinie czy sa one niezbedne... jesli faktycznie sie takie okaza, to wysle meza z lista zakupow do sklepu jak juz bedziemy z synkiem po porodzie w szpitalu, bo na szczescie jest teraz tak, ze mozna wszystko dostac od reki... ale te pare zlotych warto jednak miec odlozone na boku na "czarna godzine" Odpowiedz Link Zgłoś
radowinkaala Re: "koszty" 17.02.05, 11:38 My jakoś szczególnie nie szaleliśmy. Kupowaliśmy raczej tańsze rzeczy dla maleństwa. Za łóżeczko, materac (gryka-kokos), pościel (1kpl), powleczki (1kpl), przewijak, ochraniacz, prześcieradła*2 - zapłaciliśmy ok. 500 zł, do tego wózek kolejne 500 zł, fotelik samochodowy 300 zł, ubranka - takie zwykłe polskie, buteleczki, wanienka - myślę, ze złożyło się to wszystko na kwotę nie mniejszą niż 2000 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: "koszty" 17.02.05, 11:53 trzeba szukać promocji. ja łózeczko Drewexu z poszewką na kołdre i podusie kupiłam za 120 zł. Co jakis czas sa takie promocje. Do tego materac z gabki i przecieradło frottr z gumka za 60zł w sumie. Kołdre i poduszke Drewexu za 55 zł, rozek tez drewexu znalazłam za 49 zł. Duzo później dokupłam spiworek i ochraniacz na boki w sumie za 70 zł. Ciuszki tez mozna znaleźc taniej. Pieluchy tetrowe u nas są po 2 zł- wiec koszt niewielki. Wózek uzywany kupilismy jeszcze na pierwsze dziecko a obsłuzy i trzecie. Wózek jest dwufunkcyjny- Renolux. Nie ma co szaleć z podgrzewaczami- wystarczy termos z ciepłą przegotowana woda. Majac kuchenke mikrofalowa nie trzeba sterylizatora tylko odpowiednią butelke. Konieczny fotelik do sammochodu któty zastapi zbedny lezaczek. Na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy ale ja myśle ze jak ktos chce wydać 5 tys to wyda. Warto kupić lepsze rzeczy jeśli planuje sie wiecej dzieci- koszty rozłoza sie na dzieci. Krzesełko do karmienia przydaje sie tak ok. pół roku więc mozna zamówić taki prezent u dziadków czy znajomych którzy chca coś ofiarować( lepiej zrzucic sie na jeden konkretny prezent niz wiele zabawek itp). Aha i koniecznie przewijak nakładany np.na łóżeczko- bardzo oszczedza kregosłup mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
adag Re: "koszty" 17.02.05, 12:11 Można też rozejrzeć się po sąsiadkach,u mnie jest w klatce 6 dzieciaków, najstarsze ma pół roku, a najmniejsze jest moje, jeszcze w brzuszku, więc sobie pomagamy, np. nie kupuję fotelika, bo z takim maluszkiem rzadko gdzieś się jeździ, a jak będę musiała gdzieś pojechać, pożyczę od sąsiadki, przekazujemy sobie też ciuszki i pieluchy, jak komuś zostały za małe,itp. Pamiętaj też, żeby dużo ubranek nie kupować, bo widzę,że po urodzeniu malucha, każdy kto przychodzi w odwiedziny coś prznosi w prezencie i nieraz nawet dziecko nie zdązy we wszystkim pochodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
grochalcia Re: "koszty" 17.02.05, 12:14 zazdroscimy takich saiadek adag!!!z calego serca. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: "koszty" 17.02.05, 12:21 fajnie masz, ja mieszkam w dzielnicy emerytow.... ale wsrod znajomych jest teraz tez "wysyp" dzieci wiec pewnie bedzie jakis handel wymienny Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka190 Re: "koszty" 17.02.05, 14:55 U mnie wyglądało to mniej więcej tak, wózek-1200zł,łóżeczko, kołderkę i pościel dostaliśmy w prezencie, ciuszki które kupiłam na allegro to kwota 300zł, ale są w rozmiarze od 56-96, niektóre są nowe a inne używane. I z tych używanych jestem bardzo zadowolona, bo są firmowe i naprade sliczne - wszystkie kupiłam od jednej pani więc to obniżyło koszta przesyłki. Fotelik i wanienkę mamy pozyczoną, kosmetyki dla dzidzi oliwka, puder, mydełko -25zł,pieluchy w najmnieszym rozmiarze jedna paczke dostałamod koleżanki, bo jej została, ale chyba trzeba kupić chociaż jeszcze jedną,ochraniacz do łóżeczka,leżaczek i pościel do wózka odkupilismy od znajomych za 100zł, więc kaska idzie. A jeszcze musze kupić przewijak ok.50zł, rożek ok. 30zł i kocyk ok.30zł, dwa biustonosze do karmienia ok. 150zł, laktator( bo raz w tygodniu będę musiała wyjść) więc 200zł i takie drobiazgi jak butelki, smoczki, wkładki laktacyjne, kóleczko do pływania dla dzieci- podobno bardzo przydatne po porodzie, waciki, patyczki, spirytusik do pempuszka, termometr, sudocrem, podkłady- myślę że na to też trzeba szykować około 300zł. I tak kaska leci. U mnie tez ma być chłopak. pozdrowionka ) Odpowiedz Link Zgłoś
honda1998 Re: "koszty" 17.02.05, 17:09 Wg mnie koszty sa całkiem spore i trzeba się z tym liczyć (o ile nie dostaniemy wielu prezentów 1) wózek (uzywany wielofunkcyjny) 1000 zł 2) fotelik (uzywany) 300 zł 3) łóżeczko (nowe) 120 zł 4) pościel (nowa) 37 zł 5) poszewki plus ochraniacz 88 zł 6) materac 125 zł 7) pieluchy tetrowe (20 szt) 35 zł 8) pieluchy typu pampers (1 paczka) 30 zł 9) koszule do karmienia (oczywiście dla wygody więc ew. można sobie darować) 2*25 zł 10) biustonosz do karmienia (oczywiście dla wygody bo i tradycyjny mozna poprostu zdjąć) ok. 50-100 zł 11) kosmetyki (chusteczki,oliwka, mydełko, spirytus) nie mam pojęcia ile ale pewnie z 30 zł 12) dla mam karmiących butelką (zestaw startowy) ok. 100 zł (kilka butelek, smoczków i nakretek) 13) ubranka tu juz pełna dowolność cenowa. Ja sporo miałam po starszym synku ale i tak wydałam ok 300-500 zł ( w tym kombinezon) 14) przewijak na łożeczko 50 zł 15) okrycie kąpielowe ok 30 zł 16) 2 prześcieradełka do łóżeczka 2*25 zł 17) kocyk cena ???? 18) śpiworek do fotelika 160 zł (ale to juz dodatkowo - można zrezygnować) wyszło ponad 2000 zł (ale nie wiem czy wszystko policzyłam ) pozdrawiam, Eliza mama Bartka lilypie.com/baby5/010208/0/2/1/+1/.png[/img][/url] i marcowego chłopczyka lilypie.com/days/050304/4/21/1/+1/.png[/img][/url] Odpowiedz Link Zgłoś
lolalilu Re: "koszty" 17.02.05, 18:28 wszystko zależy od tego jakie produkty wybierzesz, bo można kupic wozek za 300zł i za 3000zł. Łóżeczko za 100zł albo za 1000zł. To samo z ubrankami - jeśli kupisz w zwykłym sklepie wydasz mniej niż w H&M czy Mothercare. Wanienka kosmetyki i inne też różnie mogą kosztować. Nas wyprawka kosztowała duuużo więcej niż 2000zł, ale kupowaliśmy rzeczy z tzw. "górnej póki". Myślę jednak, że można kupić przyzwoitą wyprawkę zamykając się w kwocie 1500-2000zł. I dziecko na tym nic nie straci. Ba nie starci nawet jeśli na wyprawkę przeznaczycie mniej. Wazne jest to jak przyjmiecie maleństwo a nie w czym A serio - polecam wyprzedaże. Większość rzeczy kupuję na wyprzedarzach - dzięki czemu w cenie polskich ciuszków mam prawie wyłącznie ubranka z H&M czy Mothercare. Wózek i łóżeczko można znaleźć na wyprzedaży. Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: "koszty" 17.02.05, 19:12 Dziewczyny, załamałyście mnie kompletnie. 2000 licząc tanie rzeczy ??!! Chyba idę się zastrzelić. Odpowiedz Link Zgłoś