17.02.05, 11:10
Czy ktoś może mi pomóc i podpowiedzieć ile kosztuje taka wstępna wyprawka dla
dzieciaczka poczawszy od łóżeczka do wózka itp /śpioszki kocyki...?
dziękuję
Obserwuj wątek
    • linusia_75 Re: "koszty" 17.02.05, 11:19
      Tyle, na ile Was stać. Przedział cenowy jest ogromny, wiele rzeczy dla dzieci
      jest może i przydatnych, ale nie niezbędnych, a kazdą rzecz, począwszy od
      pieluch, a na wózku koncząc można kupić bardzo tanio lub bardzo drogo.
      linusia
      • e_stella Re: "koszty" 17.02.05, 11:22
        ja mam wszystko z przed 22%watu na art. dzieciece, ale teraz jest wszystko
        droższe. mimo to przedział cenowy jest ogromny. i wiele rzeczy kompletnie sie
        nie przydaje.
    • elza78 Re: "koszty" 17.02.05, 11:22
      trudno powiedziec, zalezy co bedziesz kupowac,ale zawsze wyjdzie ci powyzej
      2000 sad
      • e_stella Re: "koszty" 17.02.05, 11:25
        elza78 napisała:

> trudno powiedziec, zalezy co bedziesz kupowac,ale zawsze wyjdzie ci powyzej
        > 2000 sad

tak dużo?, ale to chyba nie opcja minimum? czy tak podrożało? bo ja (4 lata
        temu) kupiłam wózek za 300 i łożeczko za 100, no a reszta to raczej drobiazgi?
        • martagrz Re: "koszty" 17.02.05, 11:27
          to ty masz dziecko??? z twoich wypowiedzi wywnioskowałam, że jesteś samotną
          sfrustrowaną starą panną
          • e_stella Re: "koszty" 17.02.05, 11:28
            no.... nawet dwoje.
            • grochalcia Re: "koszty" 17.02.05, 11:32
              moze i drogo..ja tez kupilam wozek za 430 zl, lozeczko za 200, ale gdzie
              reszta???posciel, kocyki, rozek, fotelik samochodowy, ciuszki( i to czesc z
              allegro uzywanych), kosmetyki dla Malego, pieluszki pampers..2000 zl spokojnie
              wyjdzie.
              • elza78 Re: "koszty" 17.02.05, 11:38
                grochalcia na allegro wcale ciuszki nie wychodza taniej jak transport doliczysz
                czy wysylke... lepiej pochodzic po komisach lub sklepach z uzywana odzieza,
                czasem trafiaja sie tak bajeranckie rzeczy ze trudno nie kupic, a dla malucha
                to i tak musisz wyprac, wygotowac, wyprasowac... ja np trafilam ostatnio caly
                zestawik 5 body z krociutkim rekawkiem (bo moj synek ma przyjsc na swiat w
                lecie) w ogole chyba nie noszony bo metki byly na pleckach a to maluszka by
                uwieralo... na rozmiar newborn oczywiscie kupilam wszystkie, po 1,50 za
                sztuke... chyba nigdzie nie dostalabym tak tanio... a gatunkowo rewelacyjne
                mila w dotyku bawelenkasmile
                • grochalcia Re: "koszty" 17.02.05, 12:03
                  elza, mi akurat sie udalo na allegro, od jednej Pani dostalam kilkanascie sztuk
                  ciuszkow w super stanie za 15 zl z przesylka!!! od innej za 30 zl tez ze 20
                  sztuk. Ale u niektorych faktycznie sie nie oplaca!!!!Pozdrawiam. Kasia 34tc
                  • elza78 Re: "koszty" 17.02.05, 12:07
                    allegro faktycznie jest bardzo wygodne, ale czasem mozna sie "naciac" ja z
                    ciuszkami to musze dotknac obejrzec dokladnie, jakos ta forma kupna mi nie
                    podchodzi chociaz kto wie, jak sie trafi jakis fajny komplecik to pewnie i
                    kupie smile
                    • grochalcia Re:elza... 17.02.05, 12:10
                      tez masz racje...raz zaryzykowalam i odkupilam kilka ciuszkow od kobitki z
                      forum....wole nie komentowac tej decyzji, hi, hi. Teraz na allegro kupilam tez
                      niemiecki penaten do pupy i baby lotion. Kupowany w Niemczech, a moja
                      przyjaciolka jest ta seria zachwycona. I wcale nie wychodzi drogo. 30 zl za 500
                      ml!!!! kiedy rodzisz???
                      • elza78 Re:elza... 17.02.05, 12:17
                        ja jeszcze na kosmetyki czas mam, bo termin na koniec czerwca smile takze na
                        spokonie na razie sobie kalkuluje co i jak, obserwuje na allegro jak sie ceny
                        ksztaltuja smile z allegro to poluje na fotelik samochodowy implastu - ten
                        montowany na wozek, ale na razie ceny na aukcjach dochodza nawet do 250
                        zlotych, to dla mnie paranoja, bo nowy fotel kosztuje 340 zlotych w sklepie...
                        czasem tez warto popatrzec na ceny po sklepach jak chcesz cos nowego z allegro,
                        bo lacznie z kosztami wysylki sie okazuje nagle ze w sklepie obok domu to bys
                        kupila za nizsza cene wink ale lubie ogladac aukcje smile brac udzial tez, taki
                        dreszczyk emocji jest hihi
                        co do "okazji" to ostatnio kupilismy z mezem przez allegro dwa okna pcv z
                        poprzeczka szprosowa o niestandartowych wymiarach za 250 zeta sztuka smile to byla
                        okazja takze sie zdarza ... wink ale tu nie o budowlance mowa wink

pozdrowka
                        elka
                        • grochalcia Re:elza... 17.02.05, 12:20
                          powodzenia i zdrowka w ciazy zycze, my juz na koncowce...Kasia i Szymek 34 tc
                          • elza78 Re:elza... 17.02.05, 12:23
                            tez synka bede miala smile juz sie doczekac nie moge czerwca smile
                            z chlopakami jest mniejszy problem ciuchowy zauwazylam smile
          • agilator Re: "koszty" 17.02.05, 12:54
            nie nie jestem starą panną tylko planuję maluszka i jestem troszkę zakręcona sad
            • elza78 Re: "koszty" 17.02.05, 13:36
              to chyba z ta stara panna to nie bylo chyba do ciebie, wiec sie nie przejmuj wink
        • elza78 Re: "koszty" 17.02.05, 11:33
          chyba podrozalo, my z mezem kupujemy uzywany wozek za 600 pln, jest w dobrym
          stanie a chcemy zeby byl juz na dwojke maluchow smile lozeczko tez postanowilismy
          kupic uzywane od znajomych dobrej firmy takie turystyczne zeby mozna bylo
          spakowac i z maluchem pojechac gdziesz - za 300 , dalej laktatory, podgrzewacze
          sterylizatowy buteleczki i inne bzdety to tez kolo 5 stowek wyjdzie jak nie
          patrzec, fotelik samochodowy musowo, to najmniej 150 zeta teraz juz masz 1550
          zlotych, jeszcze posciele, wanienki, przewjiaki, rozki, pieluszki tetrowe.... i
          inne duperele spokojnie ci wypelnia ta pustke do 2000 sad ciuchy to sobie nowe
          darowalam i od znajomych kupie albo w komisach - juz laze, sa tanie i niekiedy
          male rozmiary sa zupelnie nowe... takze nie martw sie stella ja patrze gdzie
          kupic taniej, nie rozrzucam kasy na prawo i lewo, a i tak te 2000 to wychodzi
          ze to minimum... smutne ale prawdziwe... dzieci jednak kosztuja...
          wiesz co innego gdy jestes w sytuacji ze masz wiekszosc rzeczy po starszym
          maluszku..

pozdrowka
          elka
          • martagrz Re: "koszty" 17.02.05, 11:39
            ale żeby mieć po starszym dziecku, to trzeba je wcześniej kupić dla starszego
            dziecka
          • e_stella Re: "koszty" 17.02.05, 11:40
            te sterylizatory podgrzewacze i inne duperele sie przydają? bo ja podgrzewacza
            ani raz nie uzyłam, przy dwójce dzieci (i nie uzyję, bo oddałam kuzynce od
            której miałam)
            jasne, ze jak kogoś stać, to niech kupuje, ale to niepotrzebne podnoszenie
            kosztów. lepiej kupić lepszy wielofunkcyjny wózek, lub pampersy. albo schować
            na nieprzewidziane wydatki.
            • elza78 Re: "koszty" 17.02.05, 11:48
              wlasnie stella wszystko tez zalezy od tego jak to bedzie z karmieniem po
              urodzeniu sie juz maluszka...
              czy dasz rade karmic piersia, czy nie...
              ja z tymi zakupami laktacyjnymi sie na razie wstrzymuje puki co, bo tez zbieram
              opinie czy sa one niezbedne... jesli faktycznie sie takie okaza, to wysle meza
              z lista zakupow do sklepu jak juz bedziemy z synkiem po porodzie w szpitalu, bo
              na szczescie jest teraz tak, ze mozna wszystko dostac od reki... ale te pare
              zlotych warto jednak miec odlozone na boku na "czarna godzine"
    • radowinkaala Re: "koszty" 17.02.05, 11:38
      My jakoś szczególnie nie szaleliśmy. Kupowaliśmy raczej tańsze rzeczy dla
      maleństwa. Za łóżeczko, materac (gryka-kokos), pościel (1kpl), powleczki
      (1kpl), przewijak, ochraniacz, prześcieradła*2 - zapłaciliśmy ok. 500 zł, do
      tego wózek kolejne 500 zł, fotelik samochodowy 300 zł, ubranka - takie zwykłe
      polskie, buteleczki, wanienka - myślę, ze złożyło się to wszystko na kwotę nie
      mniejszą niż 2000 zł.
    • przeciwcialo Re: "koszty" 17.02.05, 11:53
      trzeba szukać promocji. ja łózeczko Drewexu z poszewką na kołdre i podusie
      kupiłam za 120 zł. Co jakis czas sa takie promocje. Do tego materac z gabki i
      przecieradło frottr z gumka za 60zł w sumie. Kołdre i poduszke Drewexu za 55
      zł, rozek tez drewexu znalazłam za 49 zł. Duzo później dokupłam spiworek i
      ochraniacz na boki w sumie za 70 zł. Ciuszki tez mozna znaleźc taniej. Pieluchy
      tetrowe u nas są po 2 zł- wiec koszt niewielki. Wózek uzywany kupilismy jeszcze
      na pierwsze dziecko a obsłuzy i trzecie. Wózek jest dwufunkcyjny- Renolux.
      Nie ma co szaleć z podgrzewaczami- wystarczy termos z ciepłą przegotowana woda.
      Majac kuchenke mikrofalowa nie trzeba sterylizatora tylko odpowiednią butelke.
      Konieczny fotelik do sammochodu któty zastapi zbedny lezaczek.
      Na razie nic innego nie przychodzi mi do głowy ale ja myśle ze jak ktos chce
      wydać 5 tys to wyda. Warto kupić lepsze rzeczy jeśli planuje sie wiecej dzieci-
      koszty rozłoza sie na dzieci. Krzesełko do karmienia przydaje sie tak ok. pół
      roku więc mozna zamówić taki prezent u dziadków czy znajomych którzy chca coś
      ofiarować( lepiej zrzucic sie na jeden konkretny prezent niz wiele zabawek
      itp). Aha i koniecznie przewijak nakładany np.na łóżeczko- bardzo oszczedza
      kregosłup mamy.
      • adag Re: "koszty" 17.02.05, 12:11
        Można też rozejrzeć się po sąsiadkach,u mnie jest w klatce 6 dzieciaków,
        najstarsze ma pół roku, a najmniejsze jest moje, jeszcze w brzuszku, więc sobie
        pomagamy, np. nie kupuję fotelika, bo z takim maluszkiem rzadko gdzieś się
        jeździ, a jak będę musiała gdzieś pojechać, pożyczę od sąsiadki, przekazujemy
        sobie też ciuszki i pieluchy, jak komuś zostały za małe,itp. Pamiętaj też, żeby
        dużo ubranek nie kupować, bo widzę,że po urodzeniu malucha, każdy kto przychodzi
        w odwiedziny coś prznosi w prezencie i nieraz nawet dziecko nie zdązy we
        wszystkim pochodzić.
        • grochalcia Re: "koszty" 17.02.05, 12:14
          zazdroscimy takich saiadek adag!!!z calego serca.
        • elza78 Re: "koszty" 17.02.05, 12:21
          fajnie masz, ja mieszkam w dzielnicy emerytow....
          ale wsrod znajomych jest teraz tez "wysyp" dzieci wiec pewnie bedzie jakis
          handel wymienny smile
    • agnieszka190 Re: "koszty" 17.02.05, 14:55
      U mnie wyglądało to mniej więcej tak, wózek-1200zł,łóżeczko, kołderkę i pościel
      dostaliśmy w prezencie, ciuszki które kupiłam na allegro to kwota 300zł, ale są
      w rozmiarze od 56-96, niektóre są nowe a inne używane. I z tych używanych
      jestem bardzo zadowolona, bo są firmowe i naprade sliczne - wszystkie kupiłam
      od jednej pani więc to obniżyło koszta przesyłki. Fotelik i wanienkę mamy
      pozyczoną, kosmetyki dla dzidzi oliwka, puder, mydełko -25zł,pieluchy w
      najmnieszym rozmiarze jedna paczke dostałamod koleżanki, bo jej została, ale
      chyba trzeba kupić chociaż jeszcze jedną,ochraniacz do łóżeczka,leżaczek i
      pościel do wózka odkupilismy od znajomych za 100zł, więc kaska idzie. A jeszcze
      musze kupić przewijak ok.50zł, rożek ok. 30zł i kocyk ok.30zł, dwa biustonosze
      do karmienia ok. 150zł, laktator( bo raz w tygodniu będę musiała wyjść) więc
      200zł i takie drobiazgi jak butelki, smoczki, wkładki laktacyjne, kóleczko do
      pływania dla dzieci- podobno bardzo przydatne po porodzie, waciki, patyczki,
      spirytusik do pempuszka, termometr, sudocrem, podkłady- myślę że na to też
      trzeba szykować około 300zł. I tak kaska leci.
      U mnie tez ma być chłopak.
      pozdrowionka smile)
    • honda1998 Re: "koszty" 17.02.05, 17:09
      Wg mnie koszty sa całkiem spore i trzeba się z tym liczyć (o ile nie dostaniemy
      wielu prezentów wink

1) wózek (uzywany wielofunkcyjny) 1000 zł
      2) fotelik (uzywany) 300 zł
      3) łóżeczko (nowe) 120 zł
      4) pościel (nowa) 37 zł
      5) poszewki plus ochraniacz 88 zł
      6) materac 125 zł
      7) pieluchy tetrowe (20 szt) 35 zł
      8) pieluchy typu pampers (1 paczka) 30 zł
      9) koszule do karmienia (oczywiście dla wygody więc ew. można sobie darować)
      2*25 zł
      10) biustonosz do karmienia (oczywiście dla wygody bo i tradycyjny mozna
      poprostu zdjąć) ok. 50-100 zł
      11) kosmetyki (chusteczki,oliwka, mydełko, spirytus) nie mam pojęcia ile ale
      pewnie z 30 zł
      12) dla mam karmiących butelką (zestaw startowy) ok. 100 zł (kilka butelek,
      smoczków i nakretek)
      13) ubranka tu juz pełna dowolność cenowa. Ja sporo miałam po starszym synku
      ale i tak wydałam ok 300-500 zł ( w tym kombinezon)
      14) przewijak na łożeczko 50 zł
      15) okrycie kąpielowe ok 30 zł
      16) 2 prześcieradełka do łóżeczka 2*25 zł
      17) kocyk cena ????
      18) śpiworek do fotelika 160 zł (ale to juz dodatkowo - można zrezygnować)

wyszło ponad 2000 zł (ale nie wiem czy wszystko policzyłam )

pozdrawiam,

Eliza mama
      Bartka lilypie.com/baby5/010208/0/2/1/+1/.png[/img][/url]
      i marcowego chłopczyka lilypie.com/days/050304/4/21/1/+1/.png[/img][/url]
    • lolalilu Re: "koszty" 17.02.05, 18:28
      wszystko zależy od tego jakie produkty wybierzesz, bo można kupic wozek za
      300zł i za 3000zł. Łóżeczko za 100zł albo za 1000zł. To samo z ubrankami -
      jeśli kupisz w zwykłym sklepie wydasz mniej niż w H&M czy Mothercare. Wanienka
      kosmetyki i inne też różnie mogą kosztować. Nas wyprawka kosztowała duuużo
      więcej niż 2000zł, ale kupowaliśmy rzeczy z tzw. "górnej póki". Myślę jednak,
      że można kupić przyzwoitą wyprawkę zamykając się w kwocie 1500-2000zł. I
      dziecko na tym nic nie straci. Ba nie starci nawet jeśli na wyprawkę
      przeznaczycie mniej. Wazne jest to jak przyjmiecie maleństwo a nie w czym wink A
      serio - polecam wyprzedaże. Większość rzeczy kupuję na wyprzedarzach - dzięki
      czemu w cenie polskich ciuszków mam prawie wyłącznie ubranka z H&M czy
      Mothercare. Wózek i łóżeczko można znaleźć na wyprzedaży.
    • bonkreta Re: "koszty" 17.02.05, 19:12
      Dziewczyny, załamałyście mnie kompletnie. 2000 licząc tanie rzeczy ??!! Chyba
      idę się zastrzelić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka