magda742 25.02.05, 14:11 jestem w 22 tyg. twardnieje mi często brzuch, pobolewa, staram się dużo leżeć. Czy wybrałybyście się na moim miejscu w 250-km podróż? czy są przeciwwskazania przy takim stanie? że np. trzęsie czy coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniazurawska Re: czy podróżować 25.02.05, 15:38 Witam! Na początek to chyba powinnaś brać nospe. Mnie lekarz powiedział ze jak brzuch twardnieje to lepiej wziąć nospe niż jej nie brać bo to jeszcze gorzej. Możesz ją brać 3 razy dziennie.No a z tą podróżą to chyba bym się wstrzymała, kawał drogi i dla ciężarnej to nawet ciężko wysiedzieć jak takie odległości.Lepiej uważać i dbać o siebie, znaczy bardziej myśleć o dzidzi. Dużo odpoczywaj, to tez korzystnie wpływa. Pozdrawiamy.AiM Odpowiedz Link Zgłoś
leysa Re: czy podróżować 25.02.05, 15:46 A ja bym pojechała. Jeśli samochodem, to tym bardziej, bo można w każdej chwili zrobić sobie przerwę. Oczywiście z nospą pod ręką. Odpowiedz Link Zgłoś
j04nn4 Re: czy podróżować 25.02.05, 15:47 hmmmm po pierwsze musisz miec swiadomosc ze podroz moze ale nie musi nie wpadajmy w paranoje hehehe wywolac przedwczesny porod lekarze odradzaja dalekie podroze a 250 km to daleko zmiana powietrza moze wplynac roznie pozatym musisz skonsultowac sie z swoim gin jedne podrozuja lataja samolotem i wszystko jest oki a inne np moja kolezanka w 6 miesiacu pojechala z mezem do zakopca na sylwka i wywolala przedwczesny porod wrocila juz z dzidzia na szczescie wszystko skonczylo sie oki ale znam przypadek ze dziewczyna wyjechala w 20 tyg i urodzila jk wiadomo do 23 tyg taki porod to porononienie i dzidzi nie dalo sie uratowac pozdrawim asia i 21 tyg brzuszek Odpowiedz Link Zgłoś
mama75 Re: czy podróżować 25.02.05, 15:57 no wlasnie - ja czesto latalam przed ciaza i w ciazy. Od ok. 12 tygodni twardnieje mi brzuszek i mialam calodobowe bole. Bralam no-spe, a teraz doszedl jeszcze magnez. Niestety w planach mialam urodzenie Dzidzi u meza w Kanadzie i teraz mam wielki problem, czy leciec ? Kiedy leciec, zeby Dzidzi nie zaszkodzic ? Odpowiedz Link Zgłoś
pampeliszka Re: czy podróżować 25.02.05, 18:13 Ja sie wybralam w podroz w 26tc, 300 km. Bardzo bylo stresujaco,bo musialam zalatwiac w NFZ kwity na ubezpieczenie, oczywiscie potrzebowali 100 swistkow, z ktorych mialam tylko polowe... I po powrocie wyladowalam w szpitalu, bo mi sie zaczelo odklejac lozysko. Teraz leze i leze i leze i juz nie moge. Tak, ze jesli nie musisz, to raczej juz nie podrozuj. Takie lezenie i zastanawianie sie, czy wszystko ok jest straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka190 Re: czy podróżować 25.02.05, 18:27 Ja na przełomie 6-7 miesiąca wybrałam się w podróz 600km, jechaliśmy 8 godzin , zatrzymaliśmy się tylko raz. Całą podróż zniosłam rewelacyjnie, a po przyjeźdźie poszlismy jeszcze na małą rodzinną imprezką. Podróż ta podziałała na mnie jak zastrzyk który dodał mi sił i energii. Wróciliśmy i nic mi nie było. Wróciliśmy w niedzielę późnym wieczorem, a w poniedziałek normalnie poszłam do pracy. Muszę jeszcze dodać,że moja ciąża nie była zagrożona, gdybym miała jakieś przeciwskazania to bym nie pojechała, bo czego się nie robi dla dzidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
je Re: czy podróżować 25.02.05, 20:43 wszystko zalezy jak sie czujesz, czy ciaza zagrozona i co na to twój lekarz. U mnie bylo OK. Wlasnie wczoraj i dzis podrózowalam 310 km w jedna strone i z powrotem (razem 620 km). sama prowadze, nie ma problemu. robie sobie przerwy, wstaje na troche itp. Jestem w koncu 24tc. Gdy bylam w 22 tc lecialam samolotem do Madrytu (czyli 3,5 godziny w samolocie). Nie bylo problemów. Mój lekarz nie mial przeciwskazan. Na razie mogé podrózowac. Oczywiscie najwazniejsze jest twoje samopoczucie i zdrowie przyszlego dziecka. Sama musisz ocenic czy jechac czy nie. Zdrowy rozsadek najwazniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: czy podróżować 26.02.05, 10:19 Jesli boli i twardnieje, to ja bym nie jechala. Ale zapytaj lekarza. Ja jezdzilam bardzo duzo, do samego konca (w 37tc 200km x 2), i tylko raz, w 20tc, kiedy przejechalam 1600 km pociagiem, a potem z marszu umylam sobie okna i tego samego dnia poszlam na wizyte, to dostalam nakaz oszczedzania sie przez miesiac. Wszystko zalezy od tego, jak sie czujesz i co na to Twoj lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś