Dodaj do ulubionych

cukrzyca??? w 14tc???

25.02.05, 14:15
Dziewczyny prosze o pomoc. Jestem w 14tc i miałąm robione badanie poziomu
cukru. Przed obciążeniem wynik 91 a po obciążeniu glukozą 185. Wiem, że to za
dużo bo norma to około 140. Ale czy to nie było za wcześnie robione badanie?
Podobno robi sie po 20tc. Czy lepiej już teraz wiedzieć, że należy zacząć
stosować dietę. Badanie bedę miała powtórzone za miesiąc czyli około 18tc.
Jaka profilaktyke zacząć stosować? Czy tylko ograniczyć słodkości?
Obserwuj wątek
    • j04nn4 Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 17:03
      ja tez mialaam robione badanie na cukrzyce w 14 tyg i beda sie te badania
      powtarzac nie wiem czy dobrze mowie ale czesto ciezarne z cukrzyca musza lezec
      na oddziale pozdrawiam aia i 21 tyg brzusio
      • jania22 Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 17:10
        Czesc Dziewczyny,

O diecie juz bylo na forum sporo watkow ale mysle ze najlepszy opis calej
        choroby znajdziecie tu:

cukrzyca.akcjasos.pl/ w rozdziale "Ciaza i cukrzyca"

A co do lezenia w szpiatlu to idzie sie tam tylko po to aby wykonac tkzw.
        profil glikemii czyli nic innego jak badanie poziomu cukru co 3 godziny przez 1
        dobe. W tym wypadku pobyt w szpitalu to jakies 2-3 dni, potem do domu i na
        diete. Acha i pozniej juz bedziecie mierzyc cukier glukometrem w domu 4 x
        dziennie. Oczywiscie jak diagnoza sie potwierdzi czego nie zycze.
        Pozdrawiam,
    • mm262 Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 17:13
      Ja mam cukrzycę ciążową.
      Nie martw się, nie trzeba leżeć w szpitalu, jestem w 34tc i w szpitalu byłam na
      badaniach dwa razy po dwie doby.
      Myślę, że Twój lekarz zaleci Ci później dodatkowe badania, ale na razie
      proponuję wstrzymaj się nie tylko od słodkości, ale też zrezygnuj z białego
      chleba,a owoce, ziemniaki, ryż, makaron jedz w małych ilościach np. co 2
      godziny. Na pewno będzie dobrze.
    • kamilla21 Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 17:15
      Mola, moja mama urodzila synka w grudniu 2003, jest troszke starsza (43lata) i
      od 16 tc wykryto jej ze ma cykrzyce, jak to nazwal lekarz cukrzyca ciazowa,
      brala insuline, trzymala diete, zero slodkosci, zero przyprawiania potraw i
      duzo zup. Od 5 miesiaca lezala w spzitalu az do porodu i wszystko dobrze sie
      skonczylo, teraz nie ma cukrzycy, skonczyla sie po porodzie.
      Porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem napewno Ci zaradzi cos.
      Ja teraz jestem w tym samym tygodniu 14tc i tez sie balam robilam badania ale
      sa prawidlowe .

Pozdrawiam cieplutko.
      Kamila z brzuciem 14 tc
    • mola16 Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 17:35
      Oj dzięki dziewczyny za podpowiedzi. Za dwa tygodnie mam następną wizytę i
      myślę, że wyduszę od ginki wszystkie potrzebne informacje na temat cukrzycy
      ciążowej. Oj mam tylko nadzieję, że wszystko się unormuje. No i od dzis trzymam
      się mocno waszych zaleceń. Uff, już mi lżej.
    • 21kwiecien Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 19:03
      Radzę podejść Ci do tego tematu poważnie bo u mnie wykryto cukrzycę ciążową a
      wiem że nie leczona jest poważnym zagrożeniem dla dzidziusia, jeśli nie
      będziesz przestrzegała diety to dziecko może urodzić się z tzw makrosomią i
      ważyć ponad 4 kg a w dodatku nie mieć rozwiniętych odpowiednio wszystkich
      narządów. Poza tym dziecko później może mieć cukrzycę a Tobie ona przejdzie po
      porodzie. Ja na diecie nie moge oczywiście jeść słodyczy ani używać cukru, z
      owoców jedynie jabłuszko dziennie a posiłki 5 razy dziennie w miarę tych samych
      porach. Nie można jeść smażonych ani pieczonych rzeczy. Wszystkie zalecenia mam
      od lekarza i proponuję Ci żebyś tego nie lekceważyła. A w szpitalu leżałam 3
      doby w czasie których miałam robiony profil glikemi (sprawdzanie poziomu cukru
      2 godziny po każdym posiłku). Pozdrawiam
      • mola16 Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 19:15
        21 Kwietniu dziękuję za przestrogę. Masz rację im szybciej tym lepiej. Trochę
        czytałam na temat tej choroby w necie na różniastych stronach i troszkę wiem co
        może spowodowac mojemu dzidziusiowi. Myślę, że na poczatek zrezygnuję ze
        słodkości a dietę chyba lepiej ustalić ze specjalistą, niż sama mam sobie
        wyznaczać porcje i godziny posiłków.
        Ale troszkę zastanawia mnie fakt, że nidgy nie przepadałam za słodyczami,
        czasami skubnęłam jakieś ciasteczko albo cukiereczka ale to naprawdę w
        niewielkich ilościach.
        Jak to jest? Czy cukrzyca jest zalezna od tego ile słodkości wrzucałam w
        żołądek? Czy niezaleznie od tego?
        • 21kwiecien Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 19:21
          Lekarz powiedział że nie ma to znaczenia ile jadło się słodkości, zależy to od
          organizmu, ja też bardzo mało jadłam słodyczy a i w rodzinie nikt nie choruje.
          Po prostu w czasie ciąży organizm potrzebuje więcej insuliny a niekiedy
          produkuje jej za mało i tak jest w naszym przypadku. A dietę ja sama sobie
          układam bo aż tak drastycznie nie ma potrzeby, od lekarza dowiedziałam sie o
          produktach które mogę jeść oczywiście w stosownych ilościach i tyle. Najlepsza
          jest gotowana ryba lub pierś z kurczaka. A i nie można pić soków niestety i w
          związku z dietą trzeba koniecznie brać witaminy np Feminatal. Ja badam poziom
          cukru glukometrem i jest ok. A Na początku po godzinie wyszło mi 186 przy
          podaniu glukozy.
          • mola16 Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 19:24
            Oj dzięki kochaniutka,
            A czy mogłabyś podać mi przykładowy dzienny program zywieniowy. To znaczy
            chodzi mi o to, co jesz w ciągu dnia, jakie ilości i o jakiej porze. Będę
            ogromnie wdzięczna.
            • 21kwiecien Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 19:36
              Przyznam się że na początku było mi bardzo trudno z tą dietą ale za priorytet
              mam zdrowie dzidziusia. Rano szklaneczka mleka max 2% i dwie kanapki z razowym
              chlebem i białym serkem chudym i moze byc ze szczypiorkiem albo z jajkiem
              (zalecane samo białko gotowane). Później też jakąś kanapkę z plastrem chudej
              wędliny i jabłuszko, na obiad gotuje kasze gryczaną albo ziemniaczki i rybę
              albo piers z kurczaka i koniecznie surówke ale nie mozna śmietany i za wiele
              oleju więc dodaję jogurt naturalny. Później zależy od nastroju, tez jakieś dwie
              kanapki z wędliną i pomidorem i to mi wystarcza na cały dzień. Na początku
              jadłam więcej razy ale teraz juz mi się nie chce (miesiąc jestem na diecie) i
              jem max 4 razy dziennie. Czasami gotuję ryz na mleku albo płatki, robie
              kotleciki z soczewicy i tym podobne. Co prawda schudłam trochę ale lekarz
              powiedział ze maleństwo weźmie sobie ode mnie tyle witamin ile mu będzie
              potrzeba i na tym nie ucierpi, jak dotąd rozwija się planowo a co najważniejsze
              miałam przez tą cukrzycę za dużo wód płodowych co było też zagrożeniem a po
              diecie wszystko się unormowało i czekam na bobaska z niecierpliwością. Grunt
              żeby podejść do tego w taki sposób że nam to przejdzie po porodzie a dzidzius
              nie będzie miał problemów w życiu. smile
              • mola16 Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 20:15
                Ogromnie Ci dziekuję. Naprawdę wezmę sobie twoje rady do serca. No przyznam
                się, że staram się jeść regularnie ale nie zawsze mi to wychodzi. Więc od dziś
                (no może od jutra), zaczynam przestrzegać twojego przepisu. No w końcu
                maleństwo jest najważniejsze, tym bardziej, że tak długo wyczekiwane...
          • mola16 21 kwiecien 25.02.05, 19:28
            A w którym tc miałaś badany pierwszy raz poziom cukru?
            • 21kwiecien Re: 21 kwiecien 25.02.05, 19:43
              W 28 tc
    • monismonis Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 20:29
      witam! a skąd bierze sie ta choroba u kobitek w ciąży/ ja jestem w 10 tyg i nic
      mi jeszcze lekarz nie mówił o ym badaniu! podobno trzeba pić glukoze czy coś
      takiego tylko tyle wiem! w którym tyg robi sie to badanie i jakie są objawy?
      pozdrawiam!
      • 21kwiecien Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 20:58
        Objawów nie da się wykryc bo są takie jak przy ciąży - senność itp ale ogólnie
        cukrzyca ciążowa zazwyczaj pojawia sie tak po 20 tyg i badania robi się 26-28
        tc a wcześniej mozna tego po prostu nie wykryć lub może się ona nie ujawnić. A
        badanie polega na tym że idzie się do labolatorium gdzie najpierw pobierają
        krew z palca, później wypija się szklankę wody z glukozą (strasznie słodkie) po
        godzinie sprawdzają jak organizm przyjął cukier i jeśli będzie do 140 to jest
        OK a jeśli wyżej to niestety dieta a wczesniej pewnie zrobią glikemie w
        szpitalu przez dwie-trzy doby sprawdzą czy wystarczy dieta aby unormować stan
        cukru czu potrzebna będzie insulina w tabletkach. Ale na zapas nie ma się co
        martwić a nawet jeśli wyjdzie źle to przy odpowiedniej diecie wszystko minie z
        porodem a dzidzius będzie zdrowy. Pozdrawiam
    • aldafryc Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 21:26
      Ja miałam robioną "krzywą cukrową" w 16 tygodniu i wyniki wyszły mi podwyższone
      (na czczo był dobry, ale po zażyciu 50 g glukozy i pobraniu krwi po 1 godzinie-
      okazał się podwyższony). Gin wysłał mnie do lekarza rodzinnego a ten
      powiedział, że nawet zdrowy człowiek może mieć wynik podwyższony po 1 godzinie
      i że badanie było przeprowadzone nie tak jak powinno być. Według niego powinno
      się wziąć 75 g glukozy i mieć badanie po 1 i 2 godzinach. Zrobiłam badanie
      (wcześniej oczywiście dowiadywałam się co to jest "cukrzyca ciążowa") i okazało
      się, że wszystkie wyniki mam dobre! Może wybierz się do rodzinnego z prośbą o
      wysłanie na takie badanie! Badanie było darmowe. Życzę powodzenie i odezwij się
      jak bdziesz wiedzieć coś więcej!
    • jania22 Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 22:12
      Ja jeszcze w kwestii diety. Staraj sie unikac marchewki. Wiem ze to dziwne bo
      to warzywo, ale ma wyjatkowo wysoki indeks glikemiczny. Mnie natychmiast
      podnosi cukier, tak ze o zadnych soczkach albo salatkach nie mam mowy. Calkiem
      bezpieczne jest natomiast mieso, jajka. Moj lekarz zabronil mi picia mleka
      natomiast zalecil wszystkie inne nieslodzone przetwory mleczne. Acha i pamietaj
      o ostatnim posilku: przed pojsciem spac trzeba cos zjesc (zeby nie glodzic
      dzidzi do rana) to bardzo wazne, nawet jak nie masz ochoty to jedna kanapke
      trzeba wchlonac.
    • kokon11 Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 22:18
      u mnie tez na podstawie badań stwierdzono na samym początku ciąży "złą
      tolerancję glukozy". dostałam skierowanie od lekarza prowadzącego do poradni
      dla kobiet w ciązy zagrozonych cukrzycą i zgłosiłam się na ul. Karową w W-wie.
      Tam super się mną zajęto. Dostałam glukometr i 4 razy dziennie mierzę poziom
      cukru, oprócz tego zapoznano mnie z dietą i udzielono wiele cennych wskazówek,
      co 3 tygodnie chodzę na konsultacje."Kłuję się" już 2 miesiące i jest ok. Nie
      martw sie, moze wystarczy ze wyeliminujesz kilka składników z diety, bedziesz
      jadła regularnie te 6 posiłków dziennie i wszystko wróci do normy. Pozdrawiam i
      powodzenia.
    • niepytana Re: cukrzyca??? w 14tc??? 25.02.05, 22:46
      Mysle ze ja moglabym Ci pomoc z odpowiedziami i watpliwosciami. Mam cukrzyce
      juz ponad 13 lat i urodzilam z nia 2 dzieci, a takze jestem teraz w ciazy z
      trzecim. Napewno typ 1 cukrzycy czy cukrzyca ciazowa nie jest efektem Twojej
      zlej diety, czy jakiejkolwiek winy z Twojej strony. Ja jako dziecko wrecz
      nienawidzilam slodyczy czy czekolady. To nie ma zadnego znaczenia. Przy
      cukrzycy starczej typ 2 w ktorej najczesciej nie bierze sie insuliny powodem
      moze byc faktycznie zla dieta ale nie musi. Jeszcze jedno. Cukrzyca ciazowa
      przewaznie mija po ciazy ale sa przypadki ze zostaje. Natomiast kobiety ktore
      mialy cukrzyce ciazowa maja bardzo wielkie prawdopodobienstwo na cukrzyce
      starcza. Rowniez cukrzyca starcza jest bardziej przekazywana na potomstwo niz
      cukrzyca z insulina ktora mam ja, tyle ze objawi sie ona wlasnie w tej samej
      formie starczej cukrzycy u potomka. U mnie dzieci sa tak samo zagrozone jak i u
      ludzi zdrowych (dla przykladu obydwoje moi rodzice sa zdrowi awiec...) Inna
      sprawa jest jak ja i maz obydwoje mielibysmy cukrzyce, wtedy szanse na
      odziedziczenie jej po nas nasze dzieci mialyby wieksze. Mam nadzieje ze nic nie
      przekrecilam smile

Czego unikac do jedzenia: groszek, fasola, marchew, kukurydza, ziemniaki,
      mleko, soki, slodzone napoje (nawet niskoslodzone) (mozna pic diet albo light
      ile sie chce), wszystkie owoce a najbardziej winogrona, piwo, jogurty slodzone,
      pieczywo a najbardziej biale... poprostu wszystko z duza iloscia weglowodanow.
      Czyli miesa, sery, jajka, zielone warzywa lisciaste, ogorki do woli. Ja
      oczywiscie jem wszystkiego ile mi sie podoba, tyle ze dostosowywuje insuline do
      ilosci weglowodanow. Z owocow mozna duzo arbuza dla przykladu, rowniez nie
      trzeba ograniczac tluszczow. Czarna kawa i herbata rowniez bez znaczenia. To
      narazie wszystko co pamietam. Jak masz jakies pytania jeszcze chetnie pomoge.
      • mola16 Wiedziałam, że na Was mogę liczyć!!! 26.02.05, 09:05
        Ale teraz jestem "mądra". Hmmm, tylko czy to wszystko od razu zapamietam.
        Wiecie, ja niegdy nie miałąm badanego poziomu cukru i możliwe, że tą cukrzycę
        miałam już wcześniej. Ale ta ochota na spanie to zaczęło się od ciąży i cały
        czas zwalałam na ciążę, że jestem śpiąca. A teraz już znam przyczynę
        KUrcze, chyba wybiorę się do rodzinnego po skierowanie na badanie poziomu cukru
        i niech szybciutko jeszcze raz mi zmierzą.

JESZCZE RAZ DZIĘKUJE!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka