Dodaj do ulubionych

WYPRAWKA - LISTA

05.03.05, 22:20
Drogie Mamy (przyszłe),
z wątków, które znalazłam dotychczas sporządziłam listę z wyprawką dla
malucha. Może Wam się przyda, a może macie jeszcze jakieś uwagi. Ja jestem na
etapie kompletowania i chętnie dowiem się czego jeszcze brakuje na mojej liście.
A oto ona:

Lp. Co trzeba kupić: Ilość:

I UBRANKA:

1 Body krótki rękawek 6 lub 4
2 Body długi rękaw 6 lub 4
3 Pajacyki 6 lub 4
4 Śpioszki 6 lub 4
5 Spodenki
6 Koszulki 5
7 Kaftaniki 6 lub 4
8 Sweterki 3 lub 2
9 Bluzy 2
10 Skarpetki 4
11 Czapeczki 3 lub 2
12 Rękawiczki 1
13 Śliniaczki 4

SPRZĘT:

14 Łóżeczko z materacem 1
15 Przewijak 1
16 Wózek 1
17 Wanienka 1
18 Stojak 1
19 Nosidełko 1

POŚCIEL:

20 Kołderka 2
21 Poduszka 1
22 Jasiek 1
23 Poszewki 2 komplety
24 Prześcieradła 2
25 Ceratowe podkłady 1lub 10
26 Kocyk 1 lub 2
27 Pieluszki flanelowe 3 lub 2
28 Pieluszki tetrowe 10
29 Ręczniki z kapturem 2 lub 3
30 Myjka 2

PIELĘGNACJA:

31 Szczotka do włosów 1
32 Nożyczki do paznokci 1
33 Gruszka do nosa 1
34 Termometr 1
35 Termometr do wody 1
36 Pieluszki 2 op.
37 Mydło w płynie 1
38 Oliwka do ciała 1
39 Mokre chusteczki 2 op.
40 Zasypka – puder 1 lub 2
41 Krem 1
42 Maść do pupy 1 lub 2
43 Sól fizjologiczna
44 Patyczki do uszu 1 op.
45 Jałowe gaziki 10
46 Spirytus

KARMIENIE:

47 Smoczek 1
48 Butelki 2
49 Butelka 1
50 Butelka antykolkowa 1
51 Szczotka do butelek 1
52 Termoopakowanie 1
53 Laktator 1

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamaaga5 Re: WYPRAWKA - LISTA 05.03.05, 22:52
      CZYŻBY NIKT NIE BYŁ JUŻ ZAINTERESOWANY ???
    • balbina16 Re: WYPRAWKA - LISTA 05.03.05, 23:42
      Hej!
      Ja nie jestem wprawdzie zainteresowana, ale jako mama prawie rocznego bąbla
      pozwolę sobie skorygować pewne rzeczy. Jest tylko i wyłącznie moje zdanie i
      jeśli ktoś chce skorzystać z moich rad, to proszę bardzo.
      1.Body są bardzo przydatne, a najlepsze dla noworodka są takie rozpinane na
      całej długości (zresztą nie tylko dla noworodka, rodzicom też jest łatwiej w
      nie ubrać dzieckosmile)
      2.Dobrze by było, żeby wszelkie śpioszki i pajace miały rozpinane OBYDWIE
      nogawki ( ubieranie dziecka w takie z rozpinaną nogawką to koszmar)
      3. Uważam, że spodenki są zbędne dla takiego malucha. Z takimi ciuszkami można
      poszaleć późniejsmile
      4. Poduszkę i jasiek można sobie darować, zalecane jest aby dzieci w wieku do
      roku spały na płasko. Nie wiem też po co 2 kołderki, nam wystarczyła jedna.
      5. Bardzo przydaje się też ceratka do łóżeczka. Prześcieradeł warto mieć ze 3
      sztuki.
      6.Pieluszek flanelowych miałam 5, zaś tetrowych ze 30. Ale na początku może
      faktycznie nie warto kupować tyle tetry. Mój maluch strasznie ulewał i jakbym
      miała 10, to po jednym dniu nie miałabym pieluch. Ale teraz widziałam w sklepie
      tzw. "odbijaczki"(frotka podszyta ceratką), więc może faktycznie wystarczy 10
      tetrowychsmile
      7.Z kosmetykami też nie ma co szaleć-nigdy nie wiadomo czy maluch nie będzie
      alergikiem (tfu, tfu, odpukać!). My do tej pory używamy zwykłego mydełka dla
      niemowląt i do smarowania ciała ciekłej parafiny (do nabycia w aptece). W razie
      problemów ze skórą polecam emulsję do kąpieli Oilatum, super sprawa! Z kremów
      polecam Aquastop polskiej firmy Ziołolek.
      8. Odnośnie karmienia zbyt wiele nie napiszę, bo karmiłam piersią,a ponadto nie
      musiałam używać laktatora, choć takowy zakupiłam przed porodem. Mogę tylko z
      czystym sumieniem polecić maść na brodawki firmy Medela (taką w maleńkiej
      żółtej tubce). Jest poprostu rewelacyjna!
      To by było na tyle, pozdrawiam,
      Gosia
    • zzz12 Re: WYPRAWKA - LISTA 06.03.05, 00:05
      Z listy usunelabym co najmniej 1 czapeczke (po co ich tyle?chyba, ze zamierzasz
      dzieckow domu trzymac w czapeczce), za to dopisalabym rozek- przydaje sie.
      Moim zdaniem zbedne sa: termometr do wody, stojak na wanienke,1 kolderka,
      reczniki z kapturem (zwykle kapielowe sa wystarczajace), myjki (lepiej myc
      reka), nozyczki do paznokci dla niemowlat - zwykle tepe, nie sprawdzaja sie,
      lepsze sa porzadne "dorosle", ktore tna a nie wywijaja paznokcie na druga
      strone, oliwka -sprawa wzgledna, moim zdaniem lepsza jest emulsja-lotion do
      ciala (np.Oilatum), zasypka to w ogole nieporozumienie, nie wiadomo, do czego
      jej uzywac, lepszy jest np. krem Sudocrem, a jak juz ten krem, to masci
      niepotrzebne. Gaziki (domyslam sie, ze do przemywania pepka) nie musza byc
      jalowe, skora ani pieluchy tez nie sa jalowe. Na liscie nie ma pieluch
      jednorazowych (warto). Jesli zamierzasz uzywac pieluch tetrowych, praktyczne sa
      majteczki nieprzemakalne na rzepy, zeby nie trzeba bylo przebierac calego
      dziecka przy kazdym przewijaniu. Jesli zamierzasz karmic piersia, to caly punkt
      pt. karmienie (wszelkie butelki, smoczki, termoopakowania i laktator) mozna
      skreslic. Za to przydadza sie wkladki laktacyjne i ze 2 biustonosze do
      karmienia (o ile zamierzasz karmic).
    • martajakimowicz Re: WYPRAWKA - LISTA 06.03.05, 01:36
      Dzieki za sporzadzenie listy,wydrukowalam sobie,choc termin mam na lipiec to
      mysle juz o tym co sie przyda.Mysle ze zapomnialas o waznej rzeczy,a mianowicie
      o foteliku samochodowym,wiekszosc wozkow posiada taki fotelik,wiec jak bedziesz
      sie kierowac kupnem to zwroc na to uwage,chyba ze nie jezdzisz samochodem.Warto
      jest tez miec sterylizator do butelek.No i przydaje sie tez duza torba
      przeznaczona do noszenia ze soba pieloch,pokarmu,kocyka,itp,choc wiekszosc
      wozkow takze posiada w wyposazeniu taka torbe.Smoczkow radzilabym ci kupic
      rozne rozmiary,sa od 0-3 miesiecy,3-6miesiecy itp.Pozdrowienia i jeszcze raz
      dzieki.
      • zzz12 Re: WYPRAWKA - LISTA 06.03.05, 09:13
        W przypadku karmienia piersia naprawde butelki,sterylizatory i smoczki nie sa
        potrzebne. W razie koniecznosci zawsze ktos zdazy kupic, a kupujac te -byc moze
        zbedne -rzeczy teraz wydasz dodatkowo kilkaset zlotych. lepiej nakupic za te
        pieniadze pampersow...Jesli juz koniecznie chce sie dziecku fundowac smoczek-
        uspokajacz, to nie ma sensu na poczatku kupowac kilku rozmiarow. BTW smoczek
        tez dziecku potrzebny nie jest. Fotelik samochodowy - oczywiscie, obowiazkowo!
    • aga1000 Re: WYPRAWKA - LISTA 06.03.05, 23:24
      Ja tylko dodam, ze dla chłopca troszkę wiecej ubranek. Niestey mali panowie
      lubią się kompletnie zasiusiac, a i podczas przewijania zdarza się niezły
      strumien i ubranko trzeba zmienić smile)) I wiecej rekawiczek, Mniej wiecej dwa
      tygodnie dobrze jest nie obcinac maluchowi paznokci, i lepiej miec rękawiczki,
      które trzeba systematycznie zmieniać. Poduszka i jasiek nie powinny byc uzywane
      do końca 1go roku.
      I kosmetyki-gdy byłam w ciązy nakupowałam całą baterię płynów, oliwek, mydełek,
      pudrów . Bez sensu. Położne w szpitalu poradziły mi uzywanie do pupy Linomagu
      (rewelacja!)-kupuje się w aptece, a preparaty z cynkiem dopiero gdy są jakies
      podrażnienia. A do kąpieli-dobra oliwka z oliwek (z pierwszego tłoczenia na
      zimno). Nie wierzyłam, ale to jest naprawdę doskonałe. I nic wiecej.
      A i wiecej pieluszek tetrowych. Maluchy często ulewaja jedzenie, pieluszki idą
      jak woda smile))Acha i proszek do prania: polecam Jelp albo Lovela.
      Do karmienia jeszcze dodam sterylizator do butelek (najlepszy jest taki do
      kuchenek mikrofalowaych)-bardzo wygodna rzecz. Nie kupujcie podgrzewaczy-mało
      praktyczne. lepsze wlanie wrzatku do naczynia z butelka albo przegotowana gorąca
      woda w termosie. Co do butelek-fajne sa butelki Canpol babies i NUk. O tym tez
      przekonałam się po urodzeniu malucha, bo wczesniej kupiłam jakieś koszmarne
      ilości butelek Avent z wolnymi smoczkami. Te smoczki są zbyt wolne i maluch musi
      sie niezle wysilic, zeby coś wypić. A i dobrze mieć łyzeczki dla dzieci. Trzeba
      podawać witC i D na łyzeczce i fajne sa takie specjalne dla maluchów
      To chyba tyle z doswiadczeń kilkutygodniowej mamy...
      • zzz12 Re: WYPRAWKA - LISTA 07.03.05, 08:45
        Skad pomysl, ze lepiej noworodkowi przez kilka tygodni nie obcinac paznokci? To
        moze byc jedna z pierwszych czynnosci przy dziecku po urodzeniu (wykonana przez
        rodzica). Tak samo obcina sie paznokcie 1-dniowemu noworodkowi, jak i 3-
        tygodniowemu. Nie widze tu sensu, za to nie wyobrazam sobie trzymania dziecka w
        rekawiczkach z tego powodu.
        • aga1000 Re: WYPRAWKA - LISTA 07.03.05, 18:20
          Tak radziły położne. Wynika to z fakty, ze można jeszcze łatwo uszkodzić macierz
          paznokcia u takiego małego dziecka. Pediatra tez to doradzała. I nie przez kilka
          tygodni tylko do drugiego. I w sumie to nawet OK, ze wzgledu na koniecznośc
          "dogrzania" noworodka. Ale pewnie "co szpital to obyczaj". Mogło to też wynikac
          z tego, ze mój Junior urodził się w 38 tygodniu, pewnie u dzieci z 40 czy 42
          tygodnie nie ma w ogóle takiego problemu.
          Pozdrawiam

zzz12 napisała:

> Skad pomysl, ze lepiej noworodkowi przez kilka tygodni nie obcinac paznokci? To
          >
          > moze byc jedna z pierwszych czynnosci przy dziecku po urodzeniu (wykonana przez
          >
          > rodzica). Tak samo obcina sie paznokcie 1-dniowemu noworodkowi, jak i 3-
          > tygodniowemu. Nie widze tu sensu, za to nie wyobrazam sobie trzymania dziecka w
          >
          > rekawiczkach z tego powodu.

• mazuba Re: WYPRAWKA - LISTA 06.03.05, 23:48
      wg mnie duzo za duzo i dla bardziej zamoznych.
      mam jedna trzecia tego co napisalas, a wielu rzeczy w ogole nie bralam pod
      uwage (termoopakowania, posciel, nie wiem co to jest stojak??? smoczki, tetra,
      wiele kosmetykow).
      mysle, ze dzidzie nie potrzebuja az tak wielu rzeczy. wolalabym za te zbedne
      rzeczy nakupic miekkich ksiazeczek albo isc z trzymiesieczniakiem na basen.
      pozdr serdecznie
      magda
      • bermisol Re: WYPRAWKA - LISTA 07.03.05, 09:31
        Zgodzę się, że przy pierwszym dziecku dużo rzeczy kupuje się na zapas lub na
        wyrost. Jestem mamą rocznego chłopca, nie przesadzałam z wyprawką a i tak kilka
        rzeczy, które posiadałam nie przydały się lub nie skorzystałam z nich.
        Z kosmetykami nie przesadzać (jak moje przedmówczynie), im więcej ich jest tym
        dziecko bardziej się uczula. Chyba, że dziecko ma problemy ze skórą, to należy
        ją nawilżać (ale w wyborze pomoże pediatra).
        Nie przydała się np. oliwka Jonsona - mały miał po niej wysypkę, ale 'Bambino'
        była OK. Gruszka do nosa - lepiej jej nie używać, bo podrażnia śluzówkę, lepiej
        jest zakraplać nosek solą fizjologiczną.
        Z ciuszkami to różnie, dobrze jest, jeśli jest kilka sztuk na zmianę, ale nie
        warto kupować sporo w tym samym rozmiarze. Dziecko tak szybko rośmie, że czasem
        już po 2 tygodniach wyrasta.
        Ważny jest krem na odparzoną pupę. My testowaliśmy Linomag(OK), Sudokrem
        (niezadawalający), w końcu dostaliśmy robiony w aptece na bazie hydrokortyzonu
        (pomocny).
        Po kąpaniu przydaje się bardzo czapeczka bawełniana (tak do mca dwóch).
        My ryzykowaliśmy jeśli chodzi o fotelik samochodowy (ryzykowaliśmy mandatem).
        Przez 2 miesiące jeździliśmy (często) zabierając małego w gondoli na tylnym
        siedzeniu. Mały miał tam znacznie wygodniej (i wydaje mi się, że bezpieczniej)
        niż w takim foteliku - nosidełku po prostu leżał swobodnie, a nie musiał
        wysilać się w pozycji półsiedzącej.
        A jeśli chodzi o stojak
        - chodzi chyba o stojak do wanienki. Jak dla nas to była super sprawa. Mając
        stojak mogliśmy w dowolnym miejscu kąpać małego i nie narażaliśmy naszych
        kręgosłupów na zginanie się podaczas kąpania.
        to chyba tyle...
        pozdrawiam
        bermisol
        • balbina16 Re: WYPRAWKA - LISTA 07.03.05, 14:23
          No i z tym wożeniem malucha w godoli niestety się mylisz. Przewożenie dziecka
          w godoli nieprzystosowanej do tego celu (specjalne zbezpieczenia, nie ma ich w
          każdej gondoli) jest bardzo niebezpieczne. Jeśli więc nie mieliście takiej
          specjalnej gondoli (choć ja nawet jakbym miała, to i tak woziłabym w foteliku),
          to ryzykowaliście nie tylko mandatem, ale i życiem Waszego malucha.
          Tak więc do listy z wyprawką koniecznie trzeba jeszcze dopisać foteliksmile
          Pozdr.
    • afryka13 Re: WYPRAWKA - LISTA 07.03.05, 11:21
      Słyszałam, że u takich maluszków nie powinno sie stosować zadnych patyczków do
      uszu, i do nosa nie uzywa sie gruszki tylko takiego malutkiego odsysacza. A i
      że termometry do wody czesto sie psuja i niezawodny jest łokieć- wyedukowała
      mnie połozna z Żelazanej. Ale kazdy ma swoje przekonania.Pzdr.
      • mamaaga5 Re: WYPRAWKA - LISTA 07.03.05, 13:51
        dzięki za odpowiedzi, wciąż jestem na etapie udoskonalania listy i wasze uwagi
        są dla mnie bardzo cenne. To moje pierwsze dzioeciatko, wiec nie mam jeszce
        rozeznania, co tak na prawde jest potrzebne, ale jestem przygotowana na to, ze i
        tak wiele rzeczy okaze sie zbednych, a inne w ktore sie nie zaopatrze okaza sie
        konieczne. Wszystko wyjdzie w praniu...

mam nadzieje, ze ta lista i wszystkie uwagi przydadza sie jeszcze kilku
        zagubionym przyszlym mamom

pozdrawiam
        • sylwiawm Re: WYPRAWKA - LISTA 13.03.05, 18:21
          Ja ci wrzucam co już mam kupione dla mojego maluszka. Może pomoże ci to w twoim
          wyborze. A oto lista:
          6 par skarpetek, 1 rękawiczki, 4 śliniaki, 4 czpeczki

ROZMIAR 56
          3 body z długim rękawem
          3 body z krótkim rękawem
          5 bluzeczki/ kaftaniki
          4 śpioszki/ pajacyki (2 z krótkim i 2 z długim rękawem)
          1 majteczki

ROZMIAR 62

4 body z długim rękawem
          2 body z krótkim rękawem
          2 bluzeczki/ kaftaniki
          5 śpioszki/ pajacyki (2 z krótkim i 2 z długim rękawem)
          1 majteczki

Łóżeczko Bartek II ( www.klups-gostyn.pl ) kolor teak
          Materacyk z kokosowym wypełnieniem
          3 komplety pościeli ( www.gluck.pl ) Frotti II, Expo 2000 045 i flanelowa
          3 prześcieradła z gumka Gluck bawełniane frotte
          kocyk polarkowy i akrylowy
          podkład na materac z jednej strony bawełna z drugiej guma dobrej jakości

10 pieluch tetrowych
          3 pieuchy flanelowe
          rozek Gluck Frotti II
          wanienka
          myjka bawełniana
          ręcznik z kapturkiem bawełniany
          szczoteczka a włosia koziego z grzebyczkiem
          nożyczki zaokrąglone na końcach i obcinaczki do paznokci
          podgrzewacz Canpol Babies
          smoczek z termometrem
          aspirator do nosa z dwoma końcówkami: miękką i twardą
          2 smoczki uspokajające 0-6 mies. I 1 6-18mies
          2 klipsy do smoczków
          2 smoczki antykolkowe do butelek
          2 butelki
          szczotka do czyszczenia butelek i smoczków
          Brakuje mi jeszcze kosmetyków, wózeczka i paru rzeczy do szpitala. A co do
          wózka to zdecydowałam się na Implasta 4Xl z pompowanymi kołami.
          • mamaaga5 Re: WYPRAWKA - LISTA 13.03.05, 19:42
            dzięki,
            wszystkie sugestie i listy się przydadzą. mam tylko 2 pytania:

1. co to jest aspirator???? chodzi o gruszkę? Tu dziewczyny pisały, że ponoć nie
            wolno jej używać, bo wyniszcza śluzówki, czy coś. to prawda?

2. czy jest jakiś uniwersalny rozmiar podgrzewaczy? Bo ja mam butelki Aventu i
            one są dość pękate, w związku z czym nie wiem czy w ogóle wejdą mi do
            podgrzewacza (a jakoś faktycznie pominęłam go na liście i teraz muszę jakiegoś
            poszukać).

pozdrawiam
            • sylwiawm Re: WYPRAWKA - LISTA 13.03.05, 20:45
              aspirator to taka gruszka, która jest bezpieczna dla niemowlaka. Po to ma te 2
              końcówki, aby nie zrobić maleństwu krzywdy. Kosztowała niecałe 6 zł, więc
              podobna cena do zwykłej gruszki. Podgrzewacz jest do szerokich butelek takich
              jak Avent (bo taka mam) i do słoiczków. Dodatkowo jest w nim miseczka i
              łyżeczka więc przyda się na dłuzszy czas
          • natkakoperku Re: WYPRAWKA - LISTA 14.03.05, 08:45
            A dlaczego tak dużo ciuszków w takich małych rozmiarach?Na 62 spokojnie
            wystarczy jako najmniejszy rozmiar a reszta na 68 i więcej.Moim zdaniem szkoda
            pieniędzy na takie małe ciuszki za 2-3tyg. i tak będą już zamałe.
    • mamatysi Re: WYPRAWKA - LISTA 13.03.05, 22:15
      witaj
      napisze na moim doświadczeniu:ostatnie punkty z karmienie były mi zupełnie
      niepotrzebne.dziecko nie było dokarmiane,nie chciało smoczka i to odciąganie
      też nie było potrzebne.na twoim miejscu nie wydawałabym na to kasy,a pójdzie
      jej sporo.jeśli masz kogoś bliskiego to gdy tylko któraś z tych rzeczy okaże
      się niezbędna dokupi ci ją.bez ręczników z kapturem też się obeszło,pieluszek
      tetrowych potrzebowałam 20/przydają się też gdy dziecko ulewa.kołgerka tak jak
      dorosłemu człowiekowi wystarcza 1 masz poszewki by ją zabezpieczyć.termometr
      też nie jest niezbędny ,można łokciem zbadać wodę/szybko się człowiek
      przyzwyczaja/mydło w płynie nie zabardzo nadaje się dla
      niemowląt.zasypek ,pudrów ,kremów bym nie kupowała przed porodem kupiłam parę
      rzeczy i okazało się że w szpitalu wyszło co moja córeczka może używać /nie
      jest alergikiem/lecz ma delikatną pupkę i szybko się odparzała,mogłam używać
      tylko penateanu. to chyba wszystko .
      pozdrawiam
      sylwia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka