Dodaj do ulubionych

brzuch po cesarce

07.03.05, 19:38
Ja jestem 3 tyg po drugiej cesarce. Niestety, pomimo, że jestem bardzo
szczupła (55kg/175 cm) po pierwszej został mi brzuch to znaczy fałd skóry nad
blizną - koszmar. Teraz boję się, że będzie jeszcze większy. Może macie na to
jakąś radę? Może masaże? Nie sądzę, aby brzuszki coś dały, bo ćwiczyłam i
nic. Ktoś mi powiedział, że to przez to, że przerwana została ciągłość
mięśni. Może macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • ade1 Re: brzuch po cesarce 08.03.05, 08:44
      ja mam takie doswiadczenia ze ten fałd nad blizna mi zostal taka jakby
      kieszonka, znika wtedy gdy bardzo schudnę, ale gdy zaczynam nawet nieznacznie
      tyc to pierwsze co mi sie powieksza to wlasnie ta falda nad blizną, teraz tez
      bede miala cesarke- to moj brzuch juz wogole bedzie beznadziejny
      • bakoma1 Re: brzuch po cesarce 08.03.05, 08:48
        o rany, to moze cos wam zle zrobili w szpitalu. jestesmy obie z moja siostra po
        cesarkach i w ogole nie mam pojecia o czym jest mowa. Brzuch gladki, plaski
        (duzo cwiczylam po porodzie), blizna blada, niewidoczna wlasciwie. Hmmm, to
        jednak chyba nie jest regula te wasze wrazenia. Ja smarowalam sie mascia
        contratubex, moze to wygladdzilo blizne?Dziwna sprawa z ta faldka, niemozliwe
        chyba zeby przecieli miesnie.
        • ade1 Re: brzuch po cesarce 08.03.05, 10:35
          ja tak jak pisalam mam ta faldkę, ktora mi normalnie wisi,ale tez sie nad tym
          zastanawialam ze moze cos mam zle zszyte bo moje innek olezanki nie maja czegos
          takiego, tak wiec byc moze cos jest spartaczone
          • gosia_d Re: brzuch po cesarce 08.03.05, 11:49
            Albo strasznie często lekarze partaczą cesarki albo to nie zależy od nich tylko
            od właściwości naszych ciał sad Jestem rok po cesarce, także należę do osób
            bardzo szczupłych, od dawna już ćwiczę, a jednak fałda nad blizną jest...
            Reszta ciała taka jak była przed ciążą, ale ten brzuch inny...
            • gosia_d Sorry coś mi sie zacięło i naklikałam za dużo!!! 08.03.05, 11:54

• verdun Re: brzuch po cesarce 08.03.05, 12:03
              Mi tez fałdka została,nie chce byc inaczej ( 2 lata po cc)
            • xsenna Re: brzuch po cesarce 08.03.05, 12:17
              Naprawde dziwne ja mam plaski brzuch nic nie widac,niczym niesmarowalam ale
              czesto szoruje sie szorstka rekawica.teraz mam rodzic na dniach moze sie
              skonczyc cesarka i troche sie przestraszylam,pamietam tylko ze mi wtedy lekarz
              rozrywal powloki brzucha rozcinal tylko skore moze to ma jakis wplyw,mysle ze
              mozna ich poprosic zeby wycieli troche skory mojej kumpeli tak zrobili po
              drugiej cc.
              • muress Re: brzuch po cesarce 08.03.05, 12:32
                Xsenna - odpowiedziałam Ci co do porodu w Twoim wątku sprzed kilku dni (o tym,
                czy chłopcy rodzą się po terminie). To tak, na wypadek, jakbyś nie zauważyła ;-
                ))

Acha - a rękawica była u mnie w użyciu przez całą ciążę i teraz też jest - nie
                ma to znaczenia. Rozstępu nie mam ani jednego, ale co z tego, skoro brzuch i
                tak się nie nadaje do pokazania.
        • emma71 do bakoma1 09.03.05, 14:21
          A kiedy po cc zaczełaś ćwiczyć brzuszki jeślo można spytać?Ja jestem już 9
          tygodni.Nic mnie od dawna nie boli ale nie wiem czy już można czy nie?
    • muress Re: brzuch po cesarce 08.03.05, 12:29
      niestety, potwierdzam - po pierwszej cesarce nie było z tym u mnie najlepiej
      (też mi zawsze trochę wisiała ta skóra i mięśnie (chyba) nad blizną, mimo, że
      blizna sama w sobie jak niteczka i gładka. Teraz (10 dni po drugiej cesarce)
      jest yyyy, no naprawdę nieciekawie. Fakt, że jestem z tych, którym w ciąże
      idą "w brzuch", miałam naprawdę bardzo duży brzuszysko (poza tym tak nie tyję,
      tylko ten brzuch taki wielki) i rodzę duże dzieci (4.200 i 4.750), więc ta
      skóra i mięsnie mają powód być bardzo rozciągnięte w czasie ciązy - może to
      jest powodem? A może rzeczywiście umiejętności lekarza? (drugi raz ciął mnie
      ten sam). Sama nie wiem. Na domiar złego mięśnie brzucha mi się tak rozeszły,
      że w okolicach pępka jest sama skóra (wygląda to jak jakaś przepuklina), która
      tworzy taki pagórek, no i jeszcze pępek mi się nie wciągnął (a koleżanka
      wczoraj mnie uświadomiła, że jej po drugiej ciąży w ogóle się nie wciągnął) -
      no obraz nędzy i rozpaczy. Jak to tak miałoby zostać, to po odstawieniu małego
      od piersi zdecydowana jestem zrobić operację plastyczną. Oczywiście najpierw
      ćwiczenia, masaże itp, ale jak nic nie pomoże - idę się znowu ciąć. Mąż
      obiecał, że zasponsoruje wink (chyba "w nagrodę" za urodzenie dwójki dzieci)

X
      • xsenna Re: brzuch po cesa 09.03.05, 13:38
      • jasmina-sz Re: brzuch po cesarce 09.03.05, 19:33
        No, więc u mnie jest podobnie, chociaż pępek mi się wstąpił. Tak samo myślę o
        operacji, ale słyszałam, że jest bolesnasad i trzeba miesiąc, a czasem dłużej
        chodzić w jakimś okropnym kombinezonie. Może więc znajdą się jakieś inne
        sposoby? Nie sądzę, że to z winy lekarza, raczej pewnie ze skłonności naszych
        mięśni i skóry. Koleżance robił cc ten sam lekarz co mi i nie ma takiego
        problemu. Może masaże pomogą? Po drugim dziecku podobno często wszystko
        wstępuje się gorzej i wolniejsad Nawet mi się nie chce wychodzić z domu z takim
        brzuchem, a niestety już wracam do pracy.
        • oliwia.x pytanie 09.03.05, 19:43
          dziewczyny ja mam miec cc za tydzien i nachodza mnie rozne mysli. szczegolow
          dowiem sie dopiero w piatek. powiedzcie mi jak wyglada ta cesarka idzie sie na
          sale operacyjna we wlasnej koszuli czy cie tam zawoza. odnosnie znieczulenia to
          wiem ze zoo i wszystko sie slyszy ale czy moga dac cos na uspokojenie.
          kolezanka mi poweidziala ze na sali jest sie nago( jakos nie chce mi sie
          wierzyc). a to znieczulenie jak daja to na sali operacyjnej i sie czeka tam czy
          wczesniej na zwyklej sali. nie mam zielonego pojecia. moze wy sie ktoras z was
          cos wie na ten temat
    • iwka901 Re: brzuch po cesarce 09.03.05, 14:40
      Może spróbujcie tego:
      To "ćwiczenie" zalecone przez rehabilitantkę w szpitalu już od 2 doby po cc.

Kładziemy się na brzuchu, wcześniej podkładamy pod dolną częśc brzucha( tam
      gdzie rana) zwiniętą w wałek np poduszkę, (to musi być w miarę twarde, żeby
      był wyraźny ucisk na to miejsce). Nogi i ręce luźno , głowa płasko- nie na poduszce.
      Leżymy tak 15 min dziennie, potem można dłużej.
      • jasmina-sz Re: brzuch po cesarce 09.03.05, 19:35
        I co to ma dać? Taki ucisk na bliznę? Ta rehabilitantka coś wyjaśniła?
        • katka71 Re: brzuch po cesarce 09.03.05, 20:38
          Mnie rowniez po pierwszym porodzie - cieciu ces. zostala malo ciekawa falbanka
          powyzej blizny...strach sie bac co bedzie po nastepnym...podobnie jak jedna z
          kolezanek myslalam juz o plastyce tego nieszczesnego brzucha.....
        • iwka901 Re: brzuch po cesarce 12.03.05, 09:38
          Tak,
          ucisk powoduje napięcie mięśni brzucha w dolnej części- czyli pracują- przez
          znieczulenie były zwiotczałe - to doprowadza je do "formy" i pobudza
          perystaltykę jelit, która też była osłabiona.
    • monmiz Re: brzuch po cesarce 09.03.05, 21:11
      Witajcie!
      Miałam cięcie cesarskie 21.02. a 28.02. operacje na woreczek żółciowy.
      Wyobrażacie sobie jak wyglada mój brzuch??? Tez mam niestety oponke nad blizna
      po cesarce i dodatkowo 15 szwów z prawej strony pionowo. Jednak cały czas mysle
      nie o tym jak bede wyglądała tylko, aby jak najszybciej dojść do zdrowia i w
      pełni zajmowac sie moja malutka córeczką.
      Cieszcie się więc, że nie doświadczyłyście żadnych komplikacji zdrowotnych po
      porodzie operacyjnym a brzuchom dajcie troche czasu, na pewno wróci im dobry
      wygląd. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka