Dodaj do ulubionych

Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT?

21.03.05, 09:14
Cześć dziewczyny!
Od 3 miesięcy brałam codziennie po jednej witamince FEMINATAL, ale słyszałam
że nie mam co przepłacać i można też brać FALVIT. Napiszcie czy nie ma to
żadnej różnicy (oprócz ceny)?Chciałabym żeby dzidziuś rozwijał się zdrowo.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • oniszka Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 09:16
      najlepiej sprawdź skład jednego i drugiego i porównaj.Pozdrawiam
      • kasiek_km Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 09:20
        Niestety nigdy nie dostałam tych witamin FEMINATAL w opakowaniu i nie znam ich
        dokładnego składu. Na na tej "blaszcze" nie jest nic na ten temat napisane.
        Dlatego też zwracam się z tym pytaniem do Was. wink
        • patri24 Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 09:35
          Ja biore Feminatal. Jesli chodzi o sklad to Falvit nie posiada kwasu foliowego,
          ale slyszalam ze wiele lekarzy poleca te witaminki. Jednak ja wybralam te z
          drozsze.
    • saskiaplus1 Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 09:33
      Moja lekarka powiedziała mi, że mam brać obojętnie które witaminy - może być
      też falvit. Wszystkie są ok, może tylko kwestia w tym, kto które lepiej
      toleruje (czasem zdarzają się "uczulenia" na konkretne preparaty).
      • pat171 Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 09:55
        Z tego co ja wiem i uslyszalam od dwoch lekarzy to feminatal jest lepszy bo
        zawiera jod w przeciwienstwie do innych witamin (jod zawiera rowniez materna i
        o tych dwoch mi mowiono).

Pozdrowienia
        • aga305 Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 12:45
          no właśnie jod, a w przypadku nadczyności tarczycy nie można brać tych witamin
          i ja bralam Prenatal (jako jedyny nie ma jodu) i z tego co wiem to jest to
          stosunkowo tani w porownaniu z innymi witaminami
      • kasiek_km Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 09:57
        Dzięki za wasze rady.
        Serdecznie Was pozdrawiam.
    • zeberr Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 10:00
      Najlepsze są te witaminy, w których jest jod, a jest ich mało. Między innymi
      Materna, Feminatal, chyba też Prenatal.
    • saskiaplus1 Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 10:17
      Suplementacja jodem nie musi być konieczna, bo od 1996 r. istnieje w Polsce
      obowiązek wzbogacania soli spożywczej jodem. Jeżeli spożywa się 4-6 g soli
      dziennie, powinno to wystarczyć. I nie chodzi tu o jedzenie jej łyżeczką, bo
      trzeba pamiętać, że zawarta jest w wielu gotowych produktach, które jemy na
      codzień (z chlebem - zwłaszcza razowym - na czele).
      • ggosiek Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 10:22
        Zgadza się. Mo lekarz też powiedział tak. Kazał mi sprawdzić czy używamy soli
        jodowanej jeśli tak to nie trzeba brać witamin z jodem. Ja początkowo brałam
        Vibowit Mama. Teraz przerzucłam się na Prenatal, lepiej toleruję i jest tańszy
        (Vibovit 30 szt. ok. 30 zł. a Prenatal 30 szt-ok. 20 zł.), ale zawiera mniej
        witamin zwłasza nie ma w nich jodu oraz magnezu tak jak w Vibovit. Ale lekarz i
        tak mi zalecił dodoatkowo przyjmować magnez w tabletkach.
        • dziewczynka_bez_zapalek Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 11:33
          feminatal jak dla mnie jest ok zwłaszcza pod względem ceny bo za 60 sztuk
          (czyli 2 miesiące brania) płacę 30 złotych (na recepte chyba wychodzi 2 złote
          taniej)

na początku feminatalu nie tolerowałam bo żołądek mnie bolał ale przeszło po
          kilku dniach i teraz już biorę 3 opakowanie wink
          • magdulka26 Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 12:17
            Ja też łykam Feminantal i bardzo dobrze go toleruje.Cena tez mi odpowiada.
          • fanta-girl Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 12:29
            gi polecila mi femianatal, ale nie wypisala recepty.
            Czy rzeczywiscie jest roznica przy posiadaniu recepty, to ja przycisne, zeby mi
            to wypisywala jednak.
            • dziewczynka_bez_zapalek Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 13:01
              pamiętam że jak pierwszy raz poleciła mi feminatal to wypisała recepte na to i
              zapłaciłam jakieś 28 złotych, teraz płacę 30 z groszami ...

ale tak się też zastanawiam czy to dzięki recepcie czy co apteka to inne
              ceny ... warto pochodzić sobie po aptekach i popytać
              • illka1 Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 13:11
                A ja mam w kontekście witamin takie pytanko: czy można brać witaminy na zmianę?
                tzn. kilka tygodni jedne a później inne itd Czy to nie wpływa niekorzystnie na
                orgaznizm i prezde wszystkim na dziecko?
    • pikaczkot Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 13:30
      Feminatal na receptę i bez kosztuje tyle samo czyli 100%. Róznice w cenach
      zależą od aptek.
      • dziub3 Re: Co lepsze FEMINATAL czy FALVIT? 21.03.05, 13:38
        Dokładnie tak jest. FFEMINATAL należy do leków OTC (sprzedaży odręcznej) i jego
        cena na receptę czy bez recepty jest taka sama. Cena zależy tylko i wyłącznie
        od tego w jakiej hurtowni apteka się zaopatruje (drogiej czy taniej) i z jakiej
        dostawy jest opakowanie (czasem jest tak że co dostawa to inna cena). Tak więc
        trzeba pobiegać po aptekach i sprawdzać ceny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka