Dodaj do ulubionych

Wakacje...

21.03.05, 11:32
Dziewczyny od ubiegłego roku planowałam wakacje nad morzem i tak się
zastanawiam... bedę wtedy 6 lub 7 miesiącu ciąży... czy ten pobyt może
zaszkodzić maluszkowi, gdzies słyszłam że nie powinno sie przebywac za długo
na słoncu???
Obserwuj wątek
    • klubiale1 Re: Wakacje... 21.03.05, 11:49
      Nie powinno się nagrzewać ciała przez leżenie plackiem na słońcu, bo wysoka
      temperatura nie jest zbyt dobra dla ciąży - podobnie jest z gorącą kąpielą w
      wannie.
      Ale urlop nad morzem to nie tylko leżenie na plaży, można spacerować,
      wypoczywać w cieniu, dotleniać organizm. Leżenie na plaży i opalanie się
      ogólnie nie jest zdrowe, nie tylko w ciąży, z powodu promieniowania UV.
      Jednak wypoczynek nad morzem na pewno nie zaszkodzi maluszkowi - czyż może
      zaszkodzić to że mama będzie bardziej wypoczęta, zrelaksowana, dotleniona
      świeżym powietrzem bez spalin?
      Tylko rozsądnie zaplanuj podróż, aby zbytnio Cię nie wymęczyła. Możesz też na
      wszelki wypadek zapiasać sobie namiary na najbliższy szpital ginekologiczny,
      telefon do pogotowia, czy jakiegoś ginekologa. Oby się nie przydał, ale jakby
      co nie będziesz w panice szukać ratunku.
      Ja wybrałam się w 6 msc nad morze pociągiem, bo jazda była mniej męcząca niż w
      samochodzie bez klimy. Poza tym miałam na miejscu toaletę i nie trzeba było
      ciągle przystawać, a i drgania są mniejsze.
      pozdr
    • mamaaga5 Re: Wakacje... 21.03.05, 12:03
      Tez mi sie wydaje, ze mozesz spokojnie planowac urlop, ale po konsultacji z
      lekarzem, bo jesli np. bedziesz juz miala rozwarcie, albo skurcze, to pewnie
      zaleci ci odpoczynek w domu, zeby nie narazac sie na podroz. jesli jednak ciaza
      przebiega prawidlowo, to uwazam, ze taki urlop to same korzysci. Jedyne czego
      powinnas unikac to tylko lezenie plackiem na sloncu caly czas (bo troche slonca
      jeszcze nikomu nie zaszkodzilo).
      A pomysl z zabraniem namiarow na szpital czy podotowie jest bardzo dobry i
      pozwoli czuc sie bezpieczniej.
      pozdrawiam
    • isia_50 Re: Wakacje... 21.03.05, 15:47
      Byłam w 7 miesiącu ciąży jak pojechaliśmy nad morze (950 km). Sama radość. Nie
      wyleguj się tylko na słońcu, ale pod parasolem czemu nie. Ten przyjemny szum
      fal... Tym razem wybieramy się w 6 miesiącu ciąży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka