Dodaj do ulubionych

Czy linie lotnicze moga odmowic zabrania ciezarnej

24.03.05, 13:17
Czesc, niestety bede musiala poleciec na pare dni na szkolenie w 29 tc
(krotki lot w Europie). Czy lini elotnicze moga mnie nie zabrac? Slyszalam o
jakims zaswiadczeniu od gina - ale nie wiem w jakiej formie ma ono byc i czy
ma byc po angielsku? I jeszcze przy okazji ubezpieczenie - czy jako ciezarna
musze byc dodatkowo ubezpieczona zeby w razie czego miec opieke
ginekologiczno-poloznicza za granica? Dzieki za rady!
Obserwuj wątek
    • ewucha28 Re: Czy linie lotnicze moga odmowic zabrania ciez 24.03.05, 13:22
      W 29 tc. latanie jest zabronione,a linie lotnicze moga odmowic,niektore o tym
      wyraźnie informuja.
      • orgovana Re: bzdura ! 24.03.05, 14:07
        Linie lotnicze nie chca zabierac na poklad ciezarnych w ostatnim miesiacu zeby
        nie ryzykowac porodu ale 29 tc to bzdura!
        • mamamon latanie w ciazy 24.03.05, 14:12
          Niektore linie lotnicze, na przyklad BA po 28-ym tygodniu ciazy wymagaja
          zaswiadczenia od lekarza, ze ciaza przebiega prawidlowo i nie ma przeciwskazan
          do lotu. W wiekszosci mozna latac z takim zaswiadczeniem do 36-go tygodnia.
          Jednak mnie tanie linie nie chcialy zabrac w 32-im tygodniu. Najlepiej zadzwon
          bezposrednio do linii, ktora bedziesz leciala.
        • ma.pi Re: bzdura ! 24.03.05, 14:14
          Sa linie lotnicze ktore juz od 28tyg. ciazy nie chca zabierac ciezarnych.
          Najlepiej zadzwon do lini ktorymi planujesz leciec i zapytaj jakie maja
          przepisy.

A na dodatkowe ubezpieczenie ciazy to nie licz. Zadna kampania ubezpieczeniowa
          nie ubezpieczy cie od komplikacji w ciazy lub porodu, za duze ryzyko dla nich.

Ale jezeli wybierasz sie do krajow Uni Europejeskiej to tam Ci przysluguje
          leczenie za darmo. Musisz chyba tylko z soba wziac jakis specjalny druk z E-cos
          tam.

Pozdr.
    • uli79 Re: Czy linie lotnicze moga odmowic zabrania ciez 24.03.05, 14:14
      Jeżeli ciąża przebiega bez problemów, to możesz smiało lecieć. Ja wybieram sie
      w lot transatlantycki w 26 tygodniu, i żaden ze znanych mi ginelokogów nie
      widzi przeciwskazań jesli z ciąża wszystko ok. Linie lotnicze owszem mogą
      odmowic zabrania cieżarnej na pokład, po 34 tc i nie dlatego że lot ma
      negatywny wpływ na ciąże ale dlatego, iż boją sie przedwczesnego porodusmile co do
      zaświadczenia tak czy inaczej lepiej mieć, w przypadku natknięcia sie na
      jakiegoś nadgorliwgo pracownika lini lotniczych.
    • fasolka99 Re: Czy linie lotnicze moga odmowic zabrania ciez 24.03.05, 14:17
      Dzieki Dziewczyny - jeszcze moze wiecie czy to zaswiadczenie ma byc po
      angielsku?
    • mama75 Re: Czy linie lotnicze moga odmowic zabrania ciez 24.03.05, 14:44
      czesc- to wszystko zalezo od linii ktora bedziesz leciec. Kazd linia mam inne
      wewnetrzne przepisy co do przewozu osob w ciazy. Ja szykuje sie do lotu przez
      ocean i wiem, ze Lufthansa wymaga od chyba 34 tc badania przeprowadzonego przez
      ich lekarza. Poza tym musisz wypelnic dodatkowe formularze. Lot jest mniej
      rygorystyczny.

Wszystkiego dowiesz sie w biurze, w ktorym wykupisz bilet. Z tym, ze pracownik
      agencji MUSI byc poinformowany, ze leci kobieta ciezarna.

Druki sa w jezyku angielskim. Druki te dosatniesz przy zakladaniu rezerwacji,
      musi je wypelnic Twoj lekarz. Pozniej dostarczasz je do agencji, oni wklepuja
      to do Twojej rezerwacji i czekaja na zgode linii lotniczej.
      • fasolka99 Re: Czy linie lotnicze moga odmowic zabrania ciez 24.03.05, 15:19
        OK, wielkie dzieki, to bardzo konkretna i pozyteczna informacja. Spokojnego
        lotu!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka