margo771 06.04.05, 13:09 Dziewczyny, jak liczy się chorobowe i macierzyński tzn. czy od podstawy wraz z premią (była przyznawana co miesiąc) czy bierze się pod uwagę tylko samą podstawę Z góry dziękuję za pomoc Margo i malutka (23+d dc) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda.mich Re: Chorobowe i urlop macierzyński 06.04.05, 13:35 Dostałam w końcu pieniążki za L-4, już od zus-u i na moje szczęście dostałam kwotę wyliczoną razem z premią. A różnicę miałabym dość sporą, bo moja premia = moja podstawa. Dodam, że w obecnej pracy, przed pójściem na zwolnienie pracowałam 4 m-ce, premię miałam wypłaconą w trzech miesiącach, ale i tak średnia wyszła zadowalająca. Myślę, że sporo zależy też od tego jak kwalifikowana jest twoja premia i w jaki sposób uwzględni to osoba wyliczająca średnią ( w firmach zatrudniających powyzej 20 osób liczy to dział płac lub t.p., a w mniejszych firmach wszystko przejmuje zus). Myślę, że macierzyński będę dostawała taki sam. Odpowiedz Link Zgłoś
julka72 Re: Chorobowe i urlop macierzyński 06.04.05, 13:43 Jak w dokumencie, na podst. ktorego wypłacana jest premia, jest zapis, iż premia ulega zmniejszeniu za okresy choroby, to wlicza się ją do podstawy obliczenia zasiłku. W przeciwnym razie ZUS może się przyczepić. Odpowiedz Link Zgłoś