Dodaj do ulubionych

Konflikt serologiczny a I ciaza!

14.04.05, 12:11
Dziwczyny, czy ktoras miala ten konflikt w pierwszej ciazy, tzn wytwarzala
przeciwciala i jakie byly tego konsekwencje, prosze o opdowiedz bo wlasnie
dostalam wyniki i dzisiaj beda je powtarzac , nie musze mowic jak sie
martwie sad bo sie naczytalam i hemolizie i umarciach plodu..
Obserwuj wątek
    • scott123 Re: Konflikt serologiczny a I ciaza! 14.04.05, 12:15
      Hej!Ja również mam konflikt serologiczny i nic się na zapas nie martw!Moja
      córka urodziła się 8 lat temu zdrowa jak ryba teraz oczekuję drugiego dziecka i
      również mam nadzieję,że będzie zdrowe!Zresztą córka miała grupę krwi ojca i ja
      zaraz po porodzie dostałam specjalny zastrzyk na zabicie anty ciał!Także się
      nie martw i głowa do góry!Pozdrawiam!

tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20724;41/st/20051018/dt/-6/k/c4d8/preg.png
      • monia0000 Re: Konflikt serologiczny a I ciaza! 14.04.05, 12:22
        Ja rownież mam konflikt tylko ze u mnie przy pierwszej ciąży nie wytworzyły się
        przeciwciała a synek miał taką grupę krwi jak ja więc nie dostałam zastrzyku a
        teraz - druga ciąza ale jeszcze nie miałam żadnych badań więc nic nie wiem i
        nie ukrywam że też jestem pełna obaw.... również czytałam o obumieraniu
        płodu... myślę że najpierw trzeba zrobić wszystkie nizbędne badania a potem się
        martwić! Moja kuzynka (u nas w rodzinie wszystkie jesteśmy ujemne) miała wysoki
        poziom przeciwciał w 2 ciąży ale medycyna jest tak posunięta że wszystko się da
        zrobić! teraz jej Marysia jest śliczna, zdrowa i kochana smile Głowa do góry!
        damy radę!!! pozdrawiam
    • jessi76 Re: Konflikt serologiczny a I ciaza! 14.04.05, 12:29
      Witaj,

Mam konflikt serologiczny, jestem w pierwszej ciąży (23 tydzień); dotychczasowe
      wyniki potwierdzaly, że nie wytwarzam antyciał; ale mam zrobić badanie jeszcze
      raz ok 28 tyd. a potem zastrzyk z immunoglobuliny; więc tak naprawdę niewiem
      jak to jest?
      Czy ktoś miał zastrzyk z immunglobuliny ok.28 tyg.?
      • monia0000 Re: Konflikt serologiczny a I ciaza! 14.04.05, 12:37
        gdy ja rodziłam pierwsze dziecko nie było mowy o zastrzykach w ciąży, po
        porodzie - owszem, w zależności od tego, jakią grupę krwi ma dziecko, ja nie
        dostałam bo było ujemne jak ja ale to było 10 lat temu więc myśle że to się
        pozmieniałe, sądzę ze twój lekarz wie co robi i jeżeli masz dostać już w ciązy
        to tak zapewne trzeba!
      • asia06 Re: Konflikt serologiczny a I ciaza! 14.04.05, 13:26
        Zastrzyk podjae się, jeśli są wskazania, tzn. jeśli wyniki pokazują, że
        wytworzyłaś przeciwciała.
    • agutek76 Re: Konflikt serologiczny a I ciaza! 14.04.05, 13:34
      ja narazie przeciwcial nie mam a to pierwsza ciaza - mialam badanie ok 12 tyg.
      nastepne bedzie w 7 miesiacu- ale polozna mnie uspokoila ze w pierwszej ciazy
      konflikt wystepuje rzadko i jesli do tej pory nie bylo przeciwcial to pewnie
      juz nie bedzie uszy do gory - lekarka mi powiedziala ze przy dzisiejszym stanie
      medycyny konflikt nie jest problemem - tylko oczywiscie trzeba to kontrolowac i
      w pore zadzialac
      • orgovana Re: Konflikt serologiczny a I ciaza! 14.04.05, 13:44
        Ehhh ale jak przeciwciala juz sa.. to zastanawiam sie czy dadza mi jakis
        zastrzyk i co beda dalej robic..
    • orgovana Re: Mam info z netu 14.04.05, 13:52
      dziewczyny na necie znalazlam takie to info :

Profilaktyczne podanie 300 mg immunoglobuliny anty D w 28 tygodniu ciąży
      wszystkim kobietom Rh (-) bez przeciwciał anty Rh uzupełnione podaniem
      poporodowym zgodnie z zasadami opisanymi powyżej zwiększa skuteczność
      profilaktyki do przeszło 99%.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka