bozena771 15.04.05, 10:35 Cześć, co można brać w ciaży zamiast relanium? Jestem aktualnie w 16 tygodniu i lekarz przepisał mi włąśnie ten specyfik na moje nerwy nie do opanowania. Pozdrawiam, Bożena Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga.79 Re: Co brać zamiast relanium? 15.04.05, 15:18 Postaraj się uspokoić, może wyjdź na spacerek. Możesz spróbować herbatki z melisy, działa uspokajająco i jest dozwolona w ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
morphea1 Re: Co brać zamiast relanium? 15.04.05, 16:08 radze ci natychmiast zmienic lekarza.... Relanium jest dość silnym lekiem i do tego uzalezniajacym... a u dziecka moze spowodowac zespol z odstawienia... i problemy z oddechem... Odpowiedz Link Zgłoś
bozena771 Re: Co brać zamiast relanium? 15.04.05, 20:11 Hmmmm.... ale ja mam to opakowanie gdzie tego skladnika są 2 mg. Melisa nie działa a poza tym to chyba zmiana męża i teściów by mi się przydała ( ale dzieuję za odpowiedź. Mam 10 miesięczne dziecko więc wolę już chyba brać to relanium i faktycznie być spokojną, a ciąża przebiega prawidłowo więc chyba nie jest tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
edysia73 Re: Co brać zamiast relanium? 15.04.05, 22:07 Moja siostra tez brała w ciąży relanium jeżeli wszystko jest pod kontrolą lekarza to się nia martw (tez z powodu nerwów). W grudniu urodziła zdrowego silnego chłopca 61 cm długości a ważył 4750 . Edzia Odpowiedz Link Zgłoś
bozena771 Re: Co brać zamiast relanium? 18.04.05, 11:23 Dziękuję bardzo mnie pocieszyłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_wp Re: Co brać zamiast relanium? 18.04.05, 14:01 Witaj, Również bcrałam w ciązy relanium, wszystko było ok ze mną i dzieckiem. Wiem,że często jest przepisywany w ciąży, także bierz gdy potrzebujesz, choć wiadomo, im mniej tym lepiej. Życzę dużo spokoju i pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
morphea1 Re: Co brać zamiast relanium? 19.04.05, 23:00 relanium- diazepam zaliczane jest do kategorii D wg FDA ---"istnieją dowody na niekorzystne działanie leku na płód ale w pewnch sytuacjach potencjalne korzyści z jego stosowania przewyższają ryzyko(np w stanach zagrażających życiu lub chorobach, w których inne , bezpieczne leki nie mogą być stosowane lub są nieskuteczne). Dodam że nie należy również karmić piersią w okresie stosowania preparatu. A 2 mg to całkiem dużo, mimo ze tylko 2 i tabletka jest malutka. Na rynku dostępne są jeszcze 5 mg tabletki A 10 mg relanium w ampułkach wykorzytsuje się do przerwania napadów padaczkowych.... To tyle .... Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
czarrrna Re: Co brać zamiast relanium? 20.04.05, 12:00 Jako farmaceuta odpowiadam,że relanium to lek z grupy benzodiazepin i to w dodatku długodziałąjących, czego skutkiem jest uzależnienie matki a w konsekwencji nawet po kilku latach objawjający się także u dziecka zespół odstawienia (kłopoty z oddechem!).ZMIEŃ LEKARZA I ODSTAW LEK!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bozena771 Re: Co brać zamiast relanium? 27.04.05, 14:39 No cóż teraz to już zbladłam jak przeczytałam te posty. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kurova Re: Co brać zamiast relanium? 27.04.05, 20:56 Ja też brałam Relanium w ciąży, lekarz mi mówił że jest podawany również w szpitalu przy zagrażającym poronieniu ( aby stres jeszcze nie pogarszał sprawy), a pacjentki nie wiedzą co dostają. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonabw Re: Co brać zamiast relanium? 27.04.05, 21:06 Ja też mam przepisane relanium, ale nie na uspokojenie, ale na twardnienie brzucha. W szpitalu często podają relanium przy zagrażającym poronieniu. Odpowiedz Link Zgłoś