Dodaj do ulubionych

Ciąża się nie rozwija?

18.04.05, 14:01
Dziewczyny błagam napiszcie jak to jest.Ostatnią miesiączkę miałam 8 marca
dziś byłam u gina i powiedział ze to ok 6 tydzień ciąży i kazał zrobić
usg.Zrobiłam i lekarz który je robił powiedział ze coś jest nie tak bo
pęcherzyk jest malutki jak w 3 tyg ciży 8,5 mm.Więc albo jest pomyłka w
obliczenich albo ciża się nie rozwija.Zupełnie wykluczam pomyłkę w
obliczeniach.Mam zgłosić się za 10 dni na kontrolę.Ale co tu robić przez 10 dni???
napiszcie proszę ile miały wasze pęcherzyki w 6 tyg ciąży bardzo was proszę
wolę sie przygotować psychicznie na następną wizytę.
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: Ciąża się nie rozwija? 18.04.05, 14:03
      mozesz tez co 48 godzin oznaczac hcg. prawidlowy przyrost to minimum 66%, jesli
      bedzie ciut mniej to spokojnie.
      • maminkazu Re: Ciąża się nie rozwija? 18.04.05, 14:10
        Co to jest hcg i jak się je oznacza???
        • jamile Re: Ciąża się nie rozwija? 18.04.05, 14:21
          b-hcg to hormon produkowany przez łożysko, bada się go we krwi
          poziom bhcg można oznaczyć w większości laboratoriów
          =====
          maluszek
          • beettinna Re: Ciąża się nie rozwija? 18.04.05, 14:26
            Biorą normalnie krew z żyły,nie trzeba być na czczo.U mnie też było to wszystko
            jakieś malutkie,mam ciążę zagrożoną,nie wiem co dalej,straszyli nawet pustym
            jajem,a byłam na usg w piątek i jest tętno dziecka!
            Nie martw się wielkością tego pęcherzyka-za wcześnie na to!
            pozdrawiam
          • dazzle Jamile 18.04.05, 14:30
            bHCG, tak zupełnie dla ścisłości, to hormon wytwarzany przez zarodek, który w
            ten sposób daje sygnał organizmowi matki, że ma podtrzymywać działanie ciałka
            żółtego czyli wytwarzanie progesteronu, dopóki tej roli nie przejmie pod koniec
            I trymestru łożysko właśnie. Przecież łożyska jako takiego nie ma od początku,
            a bHCG się wydziela. Ale to tylko dla ścisłości.
            • jamile Re: Jamile 18.04.05, 14:48
              Precyzuję - bhcg produkuje otaczający zarodek trofoblast, z którego z czasem
              wykształca się łożysko

www.noworodek.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=63
              =====
              maluszek
              • dazzle Re: Jamile 18.04.05, 14:52
                no i jest ściśle smile

wiesz, napisałam to trochę dlatego, że nie wszyscy są, bez urazy, obeznani z
                etapami rozwoju zarodkowego i kiedyś moja koleżanka płakała rzewnymi łzami, że
                lekarz na usg nie widział łożyska i nie napisał w opisie jak ono jest
                umiejscowione. To było usg z 8 tc...
    • tulippan Re: Ciąża się nie rozwija? 18.04.05, 14:32
      lekarz na podstwie "ręcznego" badania nie jest w stanie dokladnie okreslic
      tygodnia ciązy, on to zrobil mniej wiecej, na podstawie daty jaka mu podalas
      ostatniej kiesiaczki, bo jest taki wzor na wyliczanie terminu porodu wiec tym
      samym sam zalozyl ze to jest 6 tydzien. ale to dopiero na usg dowiedzialas sie
      dokladnie, ze to jest 3 tydz. i usg sie nie myli, bo przeciez plodny cykl u
      kobiety traw ok.2 tyg. a lekarz badajac recznie nie wie przy ktorym "bzykaniu"
      doszlo do zaplodnienia.

i nie panikuj, ze sie ciaza nie rozwija, wszysttko jest ok, za niedlugo sama
      bedziesz sie z tego smiala
      • maminkazu Re: Ciąża się nie rozwija?-do tulippan 18.04.05, 14:41
        Ale ja dokładnie wiem kiedy doszło do zapłodnienia było to20 marca.I mówiłam to
        lekarzowi ale miałam wrażenie,że on nie chce mi przekazać tej złej wiadomości
        ciągle upierał sie przy złym obliczeniu.Teraz już samam nie wiem.Na wydruku usg
        widać tylko czarną kropkę nic więcej i to ma być ten pęcherzyk.
        • tulippan Re: Ciąża się nie rozwija?-do tulippan 18.04.05, 14:53
          ja mam wlasnie przed soba swoje usg, gdzie pisze mi lekarz ze to jest 5t 3d a
          pecherzyk ma 1,4 mm

teraz jestem w 30 tc
          • maminkazu Re: Ciąża się nie rozwija?-do tulippan 18.04.05, 15:03
            Tulippanko ale to był 5 tyd od zapłodnienia czy od ostatniej miesiączki??
    • majka.majka Re: Ciąża się nie rozwija? 18.04.05, 21:46
      Oj kochana! Chyba ten lekarz ci niezłych głupot nagadał. Ja miałam robione USG w
      6 tc od ostatniej @ i pęcherzyk miał 6 mm, nawet serca w 8 tc można nie widzieć
      a i tak jest wszystko ok. Zrób sobie bete dla świętego spokoju, ale napewno jest
      wszystko dobrze.
      Pozdrawiam (21 tydz. trwa)
      • marika00 Re: Ciąża się nie rozwija? 18.04.05, 22:08
        Ja u mojego lekarza byłam pięć dni po spodziewanej miesiączce. Na zdjęciu z
        tego dnia mam mój maluśki pęcherzyk ciążowy. Nie przejmuj się na zapas opinią
        lekarza. Zrób sobie poziom BETA HCG co dwa dni, (jest to badanie płatne ok 35
        zł w laboratorium- w każdym szpitalu) lub idź na konsultacje do innego lekarza.
        Każda wątpliwa opinia lekarska powinna być skonsultowana również przez ciebie z
        innym doktore. Życzę powodzenia i myślę, że będzie dobrze. Pozdrawiam

Ja i mój skarbek (13 tydzień)
    • anneau Re: Ciąża się nie rozwija? 18.04.05, 22:48
      też tak miałam - powiedzieli ze jest 6 tydzień (z ost miesiączki) a wszystko
      jest za małe. Potem na USG tydzień później wyszło, że ciaża wygląda identycznie
      jak tydzień wcześniej - wiec chyba się nie rozwija. To było tydzień przed
      Świętami Bożego Narodzenia i chyba nie byli pewni bo kazali przyjść za tydzień.
      Nie wytrzymałam - poszłam dzień przed wigilią - i zobaczyłam malutkie bijące
      serduszko. Jestem w 24 tygodniu ciąży.
      Każda ciąża rozwija się w swoim tempie i nie ma tu żadnych tabelek i schematów
      które sprawdzają sie w 100%,

Nie daj sie zwariować / zrób 2 razy badanie hcg z krwi a za tydzień idz na
      usg... Wiem jak ciężko jest czekać, ale niestety nie masz wyboru - bo tylko
      czas moze tu coś zdziałać.

pozdrawiam i trzymam kciuki.
      • maminkazu Re: Ciąża się nie rozwija?-po stokroć dzięki 18.04.05, 23:09
        Dziękuje wam za wsparcie i dobre rady.jutro zrobię badanie krwi i za dwa dni
        będę już miała jakieś info.Jeszcze raz wielkie dzięki.Głaszczę mój brzuch i
        mówię sobie że wszystko będzie oki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka