Gość: iwona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.07, 14:50 pilnie poszukuję wszelkich informacji na temat Prepidylu..dot.porodu!!!Kochane kobietki pomożcie mi.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iwona Re: Prepidyl!!!!!Pilne!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.07, 15:11 To jeszcze raz ja..A może znacie jakieś inne sposoby na wywołanie akcji porodowej?Jestem już dawno po terminie...od poniedziałku leżę w szpitalu..i nic się nie dzieje..synus nie za bardzo spieszy się na ten świat:)Wszelkie cenne rady mile widziane.Dziękuję bardzo z góry:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia~zabrze Re: Prepidyl!!!!!Pilne!!!!!!! IP: *.jota.za.digi.pl 05.09.07, 16:16 - Ale jak chcecie przyśpieszyć poród. Bo już macie dość, bo jesteście niecierpliwi to najlepiej uprawiać seks – zachęciła pani prowadząca. I zaczęła tłumaczyć, że seks powoduje rozluźnienie i wydzielanie się oksytocyny, która stymuluje skurcze. - Inny sposób to ssanie piersi. Dziesięć minut jedna pierś, dziesięć minut druga – powiedziała pani prowadząca i dodała, że czasem w szpitalu zachęcają do tego pary. A mnie się trochę głupio robi. No, bo jak to? Tak w szpitalu? I, że niby nikt nie patrzy? - Mniej przyjemny sposób przyspieszenia porodu to picie oleju rycynowego. A jeszcze mniej przyjemny to lewatywa – dodała prowadząca. to jest fragment opowiadań jednej z kobiet któea chodziła do szkoły rodzenia:) tu masz adres stronki z której zaczerpnełam informacji:dziennikciezarowca.blox.pl/2006/07/Dzien-sto- osiemdziesiaty-pierwszy-5-lipca-sroda.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Prepidyl!!!!!Pilne!!!!!!! IP: *.jota.za.digi.pl 05.09.07, 15:48 Rutynowe przyspieszanie Wśród naszych respondentek 51,5% miało wywoływany lub przyspieszany poród, z czego u 73% kobiet zastosowano kroplówkę z oksytocyną, u 2% żel prostaglandynowy, u 9,1% tabletki. A według danych od ordynatorów indukcję zastosowano jedynie w 12% przypadków. Różnica ta wynika najprawdopodobniej z faktu, że ordynatorzy podawali tylko liczbę porodów wywoływanych, natomiast w ankiecie dla kobiet mowa była również o przyspieszeniu. Analiza listów od kobiet potwierdza również, że w wielu szpitalach kroplówka z oksytocyną aplikowana jest rutynowo, zarówno dla przyspieszenia jak i wywołania porodu, gdy "termin już minął". Prof. R. Klimek podkreśla, że najczęstszym powodem do wywoływania porodów jest termin porodu obliczony standardowo wg daty ostatniej miesiączki lub na podstawie USG. Nie zawsze pokrywa się to z gotowością porodową matki i dziecka. Termin porodu jest datą bardzo indywidualną dla konkretnej pary matka - dziecko. "Dlatego, jeśli ktokolwiek tylko na podstawie daty ostatniej miesiączki (zwłaszcza przy użyciu źle zaprojektowanego ultrasonografu) wyznacza jakiś dzień jako datę porodu - jest nieodpowiedzialny nie tylko wobec natury."(Klimek 1994) Takie praktyki potwierdzają kobiety: "Gdy jeden z trzech różnych terminów porodu został przekroczony lekarz powiedział, ze dostanę kroplówkę z oksytocyny, bo to już za długo trwa." (Twoje Dziecko 2002, nr 2). Inny list: "Tydzień po terminie porodu znalazłam się w szpitalu. Poza piciem rycyny, dwukrotnym podłączeniem do kroplówki musiałam sama zakupić żel o nazwie Prepidyl. I właśnie po żelu rozpoczęła się akcja porodowa. Aby ją przyspieszyć podano mi znowu oksytocynę." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: Prepidyl!!!!!Pilne!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.07, 10:36 dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi.Pozdrawiam cieplutko:) Odpowiedz Link Zgłoś