Dodaj do ulubionych

Miałam tylko raz badania w ciąży czy to normalne?

21.04.05, 08:30
Odkąd jestem w ciązy (14tc) miałam tylko robione raz badania na
mocz ,krew,glukozę,żelazo itp.teraz na każdej wizycie mam robione tylko usg
ale o żadnych badaniach,ktore słyszałam,że robi się co miesiąc nie
wspomina,czy Wy też tak mialyscie i czy to może tylko dlatego,że bdą robione
w późniejszym czasie
dzięki
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: Miałam tylko raz badania w ciąży czy to norma 21.04.05, 08:32
      nie wszyscy robia morfologie i mocz co miesiac. pewnie tmte badania byly ok.
      spokojniewink
    • magdalena202 Re: Miałam tylko raz badania w ciąży czy to norma 21.04.05, 08:34
      ja tez tak mialam.puzniej sie to powino zmienic u mnie sie nie zmienialo to
      zmienielam lekarza wierz mi o dobrego jest trudno ja jestem w 33/34 tygodniu a
      juz bylam u 6 ginekologuw.wiec poczekaj lub zmieni lekarza!!!!!
    • tea77 Re: Miałam tylko raz badania w ciąży czy to norma 21.04.05, 08:47
      Jolu,nie wiem czy tych badań na początku powinno być więcej ponieważ ja miałam
      je tak wcześnie raz.Robiłam do tego toksoplazmozę jeszcze.A teraz jestem w 32
      tygodniu ciąży robię je co jakieś 8 tygodni.Ponieważ wyniki sa dobre i nie ma
      konieczności tak często ich kontrolować.
      Pozdrawiam
    • agutek76 Re: Miałam tylko raz badania w ciąży czy to norma 21.04.05, 09:08
      jezeli chodzisz na wizyty na kase chorych to jakie badania w jakim tygodniu
      ciazy sie naleza bezplatnie reguluje rozporzadzenie ministra zdrowia wkleje ci
      link:bap-psp.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?id=&comm=jn&akt=nr17146901&ver=-
      1&jedn=-1
      w zalaczniku nr 1 do tego rozporzadzenia jest dokladna rozpiska - ja mam mniej
      wiecej robione badania według tego schematu- chodze na wizyty na kase chorych i
      do 10 tyg mialam zrobione: mocz, morfologie, wr, grupe krwi, rh, przeciwciala
      anty rh, cytologie, posiew z szyjki, glukoze, pozniej dlugo dlugo nic teraz
      jestem w 19 tyg i mam skierowanie na mocz, morfologie, zoltaczke- wiec widzisz
      nie robi sie morfologii przynajmniej na kase chorych zbyt czesto- no chyba ze
      sa jakies wskazania- najlepiej wydrukuj sobie to rozporzadzenie bedziesz
      wiedziala co i jak
      • jolanta8 Re: Miałam tylko raz badania w ciąży czy to norma 21.04.05, 09:13
        dziękuje agutek ale problem w tym,że chodzę prywatnie
    • lenka30a Re: Miałam tylko raz badania w ciąży czy to norma 21.04.05, 09:20
      Jolu ja też chodze prywatnie i lekarz mi każe na każdą wizytę przynosić wyniki
      badań, tzn co m-c robię ogólną morfologię i mocz.Wg mnie to dobrze, bo moglismy
      zauwazyć, że hemoglobina mi spada, co może skutkować braniem żelaza dodatkowo.
      Może rób te badania na własną rękę, przecież jak chodzisz prywatnie to i tak
      za wszystkie badania musisz płacić.I jak przychodzisz do niego to daj mu, niech
      wyciągnie wnioski.
      Pozdrawiam
      Renia
    • julka72 Re: Miałam tylko raz badania w ciąży czy to norma 21.04.05, 09:37
      Ja robiłam morfologię i badania ogólne moczu średnio co miesiac + badania takie
      jak toxo, glukoza, przeciwaciala anty Rh i inne w zależności od potrzeby.
      Wydaje mi się, że morfologię i mocz powinnaś robić od teraz regularnie, bo
      pewnie hemoglobinka będzie spadać. Pozdrawiamsmile
    • scott123 Re: Miałam tylko raz badania w ciąży czy to norma 21.04.05, 09:54
      Hej!Nic się nie martw!Ja jestem w 15 tygodniu i też miałam robione raz!A na
      pytanie czy nie trzeba więcej razy moja gin powiedziała,że wyniki mam bardzo
      dobre i nie widzi sensu robienia ich nałogowo!Chyba,że coś by się działo!
      Pozdrawiam!
      • jolanta8 Re: Miałam tylko raz badania w ciąży czy to norma 21.04.05, 10:04
        Jesteście dziewczyny naprawdę bardzo pomocne ,dziękuję za slowa otuchy i szcze
        re wypowiedzi
    • aga.79 Re: Miałam tylko raz badania w ciąży czy to norma 21.04.05, 12:59
      Ja chodzę do przychodni i dostaję skierowanie na badania co drugą wizytę.
    • magdulka2 Re: Miałam tylko raz badania w ciąży czy to norma 21.04.05, 13:10
      jestesmy dokladnie w tym samym czasiesmile miałam 2 razy robione badania, czyli
      raz na miesiąc do lekarza i wtedy przychodzę z wynikami
      • jolanta8 Re: Magdulka2 21.04.05, 13:36
        na kiedy masz termin porodu? mnie lekarz wyliczył wg usg na 24.10
        pozdrawiam
    • bergo1 Re: Miałam tylko raz badania w ciąży czy to norma 21.04.05, 13:42
      Zelazo wystarczy raz na poczatku i drugi raz pod koniec ciazy razem z
      hemoglobina. Chociaz ten drugi wynik nie do konca jest prawdziwy. Najwazniejsze
      jest zelazo na poczatku.
      Mocz powinnien co miesiac byc badany na obecnosc bialek itp aby wykluczyc
      ewentualne zatrucie ciazowe - razem z cisnieniem - tez co miesiac. Reszta w
      zaleznosci od stanu zdrowia itd.
    • jakw Re: Miałam tylko raz badania w ciąży czy to norma 21.04.05, 14:23
      Raczej nie jest to norma. Badanie moczu mam na każdą wizytę (do tej pory co 3
      tyg, teraz ciut częściej), morfologia co 2-gą. Na początku ciąży miałam glukozę
      na czczo, w 24 tc obciążenie glukozą. Oprócz tego przeciwciała różyczki (1 raz
      na początku, bo mam), toksoplazmozy (3x),przeciwciała Rh (też 3x), 2xWR (na
      początku i teraz na koniec), HBS (ostatnio), cytologia (początek), oraz grupę
      krwi. USG miałam do tej pory 3 razy, ma być jeszcze 1.To chyba wszystko...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka