26.04.05, 23:37
Czy podczas brania Fenoterolu można urodzić? Czy te tabletki działają jakoś tak, że całkowicie uniemożliwiają urodzenie dziecka podczas jego stosowania? I jeszcze jedno: na ulotce jest napisane, że nie można jednocześnie stosować preparatów zawierających wapń i witaminę D; czy to znaczy, że witamin też nie można (np. Feminatal, Prenatal)?
Obserwuj wątek
    • misso Re: Fenoterol 27.04.05, 04:59
      Z tego co wiem, to te tabletki likwiduja skurcze, a bez skurczow chyba nie mozna
      rodzic. Ale to tak na logike, pewna nie jestem. A co do drugiego pytania, to moj
      lekarz mowil, ze dawki, ktore je biore nie beda na siebie wplywac. Bralam
      Materne raz dziennie i Fenoterol maksymalnie jedna tabletka 4 razy dziennie.
      • tynia3 Re: Fenoterol 27.04.05, 06:52
        Raczej nie urodzisz, przyjmując fenoterol, bo - jak pisałą poprzedniczka -
        zapobiega skurczom. Można przyjmować z witaminami, bez obaw wink.
      • slodzik3 Re: Fenoterol 27.04.05, 11:40
        fenoterol likwiduje skurcze, wiec sie nie bój porodu.. brałam go i nic złego
        sie nie działo, wrecz preciwnie.. bardzo mi pomógl.. pozdrawaim
    • mikus11 Re: Fenoterol 27.04.05, 07:57
      A mi lekarz odstawił Feminatal przy Fenoterolu, tylko ze ja biore 6 tabletek na
      dobę...
      pozdrawiam
    • alicez Re: Fenoterol 27.04.05, 08:46
      Ja brałam Fenoterol prawie miesiąc i lekarz nie odatawił mi witamin. A co do
      porodu, to fenoterol działa właśnie "przeciwporodowo". Wszystko zależy od tego
      jak silne są skurcze, jak ich dużo no i jak "się prowadzisz". Koleżanka
      urodziła mimo fenoterolu, ale po pierwsze to były bliźniaki a po drugie, to jej
      wspaniały maż nie wyobrażał sobie, że żona może się bezkarnie wylegiwać gdy on
      wraca głodny z pracy, no i skończyło się porodem pod koniec 27 tc....
      • emma_euro_emma Re: Fenoterol 27.04.05, 10:02
        Jezu, Alicez - przekaż uściski dla koleżanki...
    • sylwia.ax Re: Fenoterol 27.04.05, 10:40
      Owszem można; ja urodziłam ostatniego dnia 38 tc biorąc fenoterol co 4 godziny.
      Wiekszość jednak rodzi dopiero po odstawieniu. BRałam też maternę, bo gin
      wyjaśnił mi że to chodzi o wapń i wit D w dużych ilościach np. jak któś ma
      osteoporozę czy coś w tym stylu; z witaminami dla cieżarnych można brać.
      Pozdrawiam,
    • mamalgosia Re: Fenoterol 27.04.05, 11:10
      MOżna, zależy od organizmu. U mnie np. fenoterol tylko troszkę wyciszył skurcze,
      ale nadal są.
      A co do preparatów witaminowych, to nie należy ich przyjmować równocześnie z
      fenoterolem, powinna być przerwa przynajmniej półgodzinna
    • emma_euro_emma Re: Fenoterol 27.04.05, 20:08
      Bardzo dzięki za odpowiedzi; wynika z nich, że raczej nie, ale różnie bywa... A orientujecie się, jak to jest z odstawieniem, tzn. czy poród może się już zacząć np. na drugi dzień czy jak to jest?
      • sgosia5 Re: Fenoterol 28.04.05, 17:21
        Ja odstawiłam w 38tc i urodziłam na drugi dzień (baaardzo szybkosmile.
        Pozdrawiam!
    • asia9946 Re: Fenoterol 27.04.05, 20:37
      ja bralam fenoterol i wcale nie zauwazylam zeby skurcze byly mniejsze. Wiem,ze
      nie daje on 100% pewnosci,ze sie nie urodzi wczesniej. po odstawieniu czekalam
      na porod,a tu nic, przechodzilam 2 tygodnie i skonczylo sie na kroplowce
      pozdrawiam Joasia
      • maatika Re: Fenoterol 28.04.05, 17:37
        Mój lekarz mówi, że przy porodzie są tak silnie zmiany biochemiczne, że żaden
        Fenoterol tego nie zahamuje. Ja biorę 4 razy po jednej tabletce i w razie czego
        mam zwiększyć nawet do 6 na dobrę, chociaż jestem w 36tc. A co do wapnia, mi
        lekarz pozwolił pić wapno 300 rano i wieczorem (ze względu na alergię). Więc
        chyba nie trzeba tak rygorystycznie przestrzegać tych wskazań z ulotki. Ważne,
        że jak sie bierze do tego Izoptin, to trzeba też uzupełniać potas i magnez, bo
        się wypłukują
    • agneso Re: Fenoterol 28.04.05, 18:31
      Witam,

Nie wiem czy mój przypadek jest odosobniony, ale ja nawet nie zdążyłam odstawić
      Fenoterolu a dzieci się rodziły - córka w 38tc a syn w 37tc. Brałam 4 x na dobę
      i leżałam, więc nie prowokowałam skurczy.
      Jak widac każdy organizm reaguje inaczej smile

Jesli chodzi o witaminki, to wg mojego lekarza 1 tabletka dziennie nie
      zaszkodzi.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka