Dodaj do ulubionych

praca fizyczna w ciazy - prosze o rade

28.04.05, 10:05
Istnieje jakis przepis o ochronie kobiet w ciazy pracujacych fizycznie prawda?

U mnie sprawa wyglada tak. Chodze do szkoly a do tego pracuje przy sprzataniu
szkoly. Praca spoko, popoludniu, bezstresowa, zawsze mam czas na odpoczynek
itd. Nie narzekam, dzieki temu oplacam nauke.
Ale sprawa gorzej wyglada w wakacje. Latem czekaja mnie 3 intensywne tygodnie
pracy - tzw. gruntowne mycie szkoly, mycie inwentaru, wynoszenie lawek,
krzesel, mycie okien, scian, froterowanie podlog przy pomocy trzesacej
maszyny itd. Praca przez 3 tyg po 8 godzin dziennie. Bede wowczas miedzy 20 a
23 tygodniem ciazy. Sadzicie ze to moze mi zaszkodzic?
Szczerze mowiac, nie mam ochoty na uczestniczenie w tych porzadkach i nie
pogardzilabym zwolnieniem lekarskim. Ale po wakacjach chetnie bym do pracy
wrocila na 2 tyg ( mam umowe podpisana do polowy wrzesnia, porod listopad) -
nie bedzie to wygladalo dziwnie?
Obserwuj wątek
    • lenka30a Re: praca fizyczna w ciazy - prosze o rade 28.04.05, 10:21
      Myślę, że powinnaś dać sobie spokój z tym sprzątaniem w wakacje, to jest jednak
      duży wysiłek, nie warto narażać siebie i dziecka na przedwczesny poród prawda?
      Takie jest moje zdanie, jeśli masz mozliwość wzięcia zwolnienia to skorzystaj,
      albo poproś żeby dano Ci jakieś lżejsze obowiązki, które nie narażałyby twojego
      zdrowia.Nie ma co szalećsmile
    • asia06 Re: praca fizyczna w ciazy - prosze o rade 28.04.05, 10:46
      W czasie ciąży raczej odradza się cięzszą fizzyczną pracę, a gruntowne porządki
      w szkole lekkie nie są. Radzę wziąć wolne, a na pewno już nie patrzeć, jak to
      bedzie wyglądało. No chyba, że masz w pracy takie układy, że dadzą ci lżejszą
      pracę.
    • michalina761 Re: praca fizyczna w ciazy - prosze o rade 28.04.05, 11:21
      Azak, kobietom ciężarnym odradza się nawet mycie okien, uznając tę czynnośc za
      ciężką. Nie narażaj swojego dziecka. Może pójdą na układ z Tobą. A jak nie?
      Powodzenia.
      • bergo1 Re: praca fizyczna w ciazy - prosze o rade 28.04.05, 11:29
        Mysle ze pojda na uklad - albo zwolnienie dostane, bo tutaj takie prawa i
        przywileje sa respektowane.
        Zastanawialam sie jedynie czy 20 tygodni to nie za wczesnie na takie
        zwolnienia. Mam nadzieje ze to tej pory urosnie mi brzuch smile
        Jutro wybieram sie do lekarki na kontrole i jej zapytam co o tym sadzi smile Jak
        dodam, ze mam predyspozycje do boli plecow (nawet po zwyklym godzinnym
        zamiataniu) to moze sama mi zaleci darowanie sobie porzadkow smile

pozdrawiam
        • bergo1 azak to bergo to ja 28.04.05, 11:29
          • badarka Re: azak to bergo to ja 28.04.05, 12:07
            I jeszcze jedno: nie masz umowy do połowy września. Umowę masz do dnia porodu.
            Umowa na czas określony automatycznie przedłuża się do dnia porodu.
            A potem zdaje się dostaje się zasiłek macierzyński - tego już nie jestem pewna.
            pozdrawiam
            • bergo1 Re: azak to bergo to ja 28.04.05, 12:21
              OOOo tego tez nie bylam pewna, bo nie rozmawialam z pracodwaca o ciazy jeszcze.
              TYlko jak to jest skoro jestem zatrudniona na umowe zastepstwo? 15 wrzesnia
              wraca ta babka za ktora pracuje - co oni maja wowczas zrobic? Chyba wtedy to
              nie dziala...czy jak?
              • badarka Re: azak to bergo to ja 28.04.05, 15:10
                No niestety sad nie działa sad

Art. 177. kodeksu pracy mówi, że:
                § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej
                pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby
                rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia
                porodu.
                § 3.1. Przepisu § 3 nie stosuje się do umowy o pracę na czas określony zawartej
                w celu zastępstwa pracownika w czasie jego usprawiedliwionej nieobecności w
                pracy.
                • bergo1 Re: azak to bergo to ja 28.04.05, 20:37
                  ale to nic smile Mnie to nie dotczy bo ja i tak nie mieszkam w POlscesmile Tutaj w kazdym razie zasilek maciezynski wyrabiam na inny sposob. Wystarczy ze jestem w pracy przynoszacej dochod conajmniej 6 miesiecy w przeciagu 10 miesiecy poprzedzajacych rozpoczecie wyplacania tegoz zasilku ( a zaczac mozna juz 8 albo 12 tyg przed porodem).

Mnie glw. w pytaniu chodzilo o to czy taka praca w polowie ciazy moze zaszkodzic dziecku smile Ale dzieki wielkie za dobre checi smile))

pozdrawiam
                  • badarka Re: azak to bergo to ja 29.04.05, 08:57
                    bergo1 napisała:
                    > Mnie glw. w pytaniu chodzilo o to czy taka praca w polowie ciazy moze
                    > zaszkodzic dziecku smile Ale dzieki wielkie za dobre checi smile))

Jasne, ale na to już Ci dziewczyny odpowiedziały, a mnie rzuciła się w oczy ta
                    umowa do połowy września smile
                    Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka