Dodaj do ulubionych

test z glukozą?????Pomocy

17.05.05, 20:38
Witam, mam jutro test na tolerancje glukozy, jak to się robi, godzine przed
się ile zażywa???jak możecie napiszcie
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: test z glukozą?????Pomocy 17.05.05, 21:05
      1) pobranie krwi na czczo.
      czeka sie ok 20 minut na wynik
      2) potem wypikasz rozpuszczona glukoze i po godzinie drugie pobranie krwi.
      zabierz cytryne, z wycisnieta cytryna da sie to zniesc.
    • asia06 Re: test z glukozą?????Pomocy 17.05.05, 21:22
      1. Najpierw pobierają krew na czczo.
      2. Potem podają do wypicia glukozę, którą sbie przynosisz (rozpuszczeją ją na
      miejscu).
      3. Pobierają krew po godzinie.
      4. W niektórych laboratoriach także po dwóch godzinach.
      • winnie77 Re: test z glukozą?????Pomocy 17.05.05, 21:45
        Dokładnie tak. Pobranie krwi na czczo, później glukoza, faktycznie lepiej z cytryną smakuje, poźniej
        pobranie po godzinie i po dwóch. W prywatnych przych. zazwyczaj mają swoją i nie trzena nic
        kupować, ale lepiej się zorientować. Aha, i na wszelki wypadek nie objadać się wieczorem niczym
        słodkim (ciasteczka, owoce, soki owocowe). Ja się objadłam wieczorem grajpfrutów i winogron, miałam
        podwyższony poziom i stracha (wizja cukrzycy ciąźowej i po ciążowej, jeszcze tego samego dnia
        kupiłam broszurkę "Jak żyć z cukrzycą"). Drugi test wyszedł już prawidłowo.
        Nic strasznego, o ile nie mdlejesz przy pobieraniu krwismile.
        Trzymam kciuki. Ja też się niedługo wybieramsmile
        • pimpek_sadelko Re: test z glukozą?????Pomocy 17.05.05, 21:49
          ja radze miec glukoze ze soba. w laboratorium gdzie robilam owszem mieli dla
          pacjentek, ale z ich glukoza badanie kosztowalo 20 zlotych a ze swoja 10.
          roznica sporasmile
    • molica Re: test z glukozą?????Pomocy 17.05.05, 21:22
      Kupujesz w aptece 50g glukozy (kosztuje kilka zł). Idziesz do przychodni -
      pobierają Ci najpierw krew na czczo, potem rozpuszczają glukozę (faktycznie
      dobrze jest dodać soku z cytryny) i masz ją wypić. Podobno bezpośrednio po
      wypiciu tego świństwa można się napić wody (później przez godzinę już nie).
      Po godzinie robią Ci drugie pobranie.
      Ogólnie mało to wszystko przyjemne, ale czego się nie robi...
    • isia_50 Re: test z glukozą?????Pomocy 17.05.05, 22:57
      Po pierwsze zupełnie na czczo (dzień wcześniej lepiej nie objadać się
      słodyczami).
      Pobierają krew, potem dają rozpuszczoną glukozę do wypicia (50g rozpuszczone w
      300ml wody), powinno się to wypić w ciągu 3-5 minut. Od tego czasu zaczynają
      mierzyć czas (60 minut) i pobierają drugi raz krew.
      Dopiero wtedy można zapić to świństwo wodą, wcześniej nie wolno popijać. Można
      wcisnąć cytrynę. Tak było u mnie.
    • martusia251 Re: test z glukozą?????Pomocy 18.05.05, 14:27
      dziewczyny wielkie dzięki za odpowiedź. Byłam dzisiaj i zrobili mi. W sumie to
      nie było takie złe, jak mydło słodkie.
    • p_kol1 Re: test z glukozą?????Pomocy 18.05.05, 16:42
      Mało że boje sie pobrania tej krwi to do tego jakies swinstwo mam pic. Mam
      nadzieje ze Olivier w przyszłości to doceni (haha). A tak z innej beczki jaką
      glukoze mam kupic w aptece mam jakos sprecyzowac o co chodzi. Ta przyjemność
      mnie czeka na początku czerwca.
    • majka.majka Re: test z glukozą?????Pomocy 18.05.05, 17:36
      Czy koniecznie trzeba pobierać krew 2 razy? Mój gin kazał mi wypić glukozę w
      domu i po godzinie iść na badanie. Moja szwagierka miała tak samo, chociaż
      chodzi do innego gina w innym mieście. Dlatego czy aby konieczne jest podwójne
      pobieranie krwi.
      Pozdrawiam (25 tydz. trwa)
      • dazzle czy koniecznie dwa razy? 18.05.05, 17:40
        • dazzle Re: czy koniecznie dwa razy? 18.05.05, 17:41
          oj, pospieszyłam się.
          mnie też pobierano tylko raz krew, najpierw podano mi roztwór glukozy,
          odczekałam godzinę i pobrano mi krew. Aha, i pielęgniarka mi wcześniej
          powiedziała, że wcale nie musze być na czczo, bo na czczo trzeba byc tylko do
          pobrania na krzywą cukrową.

więc może lepiej pytać w laboratorium przed badaniem.

dazzle
          • fiona_sz Re: czy koniecznie dwa razy? 18.05.05, 17:50
            Ja też mam mieć pobraną krew tylko raz - po godzinie od wypicia glukozy.
            • kaliaa Re: czy koniecznie dwa razy? 18.05.05, 19:30
              mi t56ez kazala moj dr aby pobierac krew tylko raz godzine po wypiciu glukozy,
              powiedziala tylk ze aby badanie bylo miarodajne to najlepiej wziazc ta glukoze
              ze soba do przychodni odczekac tam godzine i poiprosic o pobranie krwi, podobno
              wtedy jest to bardziej miarodajne, zeby byc wyciszonym itd
              • wieczna-gosia Re: czy koniecznie dwa razy? 18.05.05, 21:06

ja tez pilam glukoze w domu

Kto sie wymadrza ten sie wyglupia- S. J. Lec

gosklec@poczta.onet.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka