annaka6 01.06.05, 15:22 Czy słyszłyście coś o obrotach dziecka z położenia posladkowego do główkoego wykonywane na Żelaznej? Czy to jest bezpieczne dla dziecka i czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joaska26 Re: obroty w 37 tygodniu 01.06.05, 16:35 ja nic nie slyszalam na ten temat ale chcialam tak przy okazji zapytac czy jesli w 36 tc dzidzia byla ulozona główkowo to moze sie jeszcze przekrecic? czuje jakby sie to stalo bo inaczej odczuwam ruchy.co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
aga.79 Re: obroty w 37 tygodniu 01.06.05, 21:50 joaska26 - niektóre dzidziole nawet w ostatniej dobie się przekręcają, więc szansa napewno jest ) Odpowiedz Link Zgłoś
bozena1971 Re: obroty w 37 tygodniu 01.06.05, 19:02 Ja słyszałam, że na Żelaznej nie robią obrotu. Ja miałam próbę obrotu w roku 2001 w IMiD, nie udał się i od razu zrobiono mi cesarkę. Odpowiedz Link Zgłoś
niepytana Re: obroty w 37 tygodniu 01.06.05, 19:10 Ja tez slyszalam o nieudanych probach obrotow dziecka tyle ze w US. Ogladalam nawet program jak kobiete po tym nieudanym obrociew panice wiezli na cc. I na marginesie zastanawiam sie po co??? Po co obracac to dziecko. To ze obrocisz to jeszcze nie koniec. Mi wystarczyla historia chlopczyka z bezwladna raczka, ktory utknal w kanale rodnym. Jakos tak przez noc stalam sie 100% zwolenniczka cc. A jak juz dziecko inaczej lezy i trzeba zrobic cc to po kiego licha mieszac??? Bo bola szwy??? Te w kroku tez bola, a przynajmniej dziecko jest bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ob-gynaec Re: obroty w 37 tygodniu 01.06.05, 21:55 Obrotu zewnętrznego w Polsce już praktycznie się nie stosuje. Zabieg ten jest obarczony dużym ryzykiem, dlatego u ciężarnych z położeniem pośladkowym płodu w pierwszej ciąży wykonuje się elektywne (planowe) cięcie cesarskie. Odpowiedz Link Zgłoś