Dodaj do ulubionych

Bezrobotna w ciąży

30.06.05, 09:47
Skończyłam właśnie studia, i zasiliłam szerokie grono osób bezrobotnych,
jestem w 18 tygodniu ciąży. Powiedzcie mi proszę, czy jeśli zarejestruję się
w Urzędzie Pracy, czy są jakieś zasiłki "macierzyńskie" czy coś takiego
wypłacane przez UP czy też ZUS dla kobiet w takiej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • gabi67 Re: Bezrobotna w ciąży 30.06.05, 09:54
      nie wiem jaka masz sytułacie z ojcem dziecka .Ale powiem Ci tak UP masz
      ubespiecznie dla dziecka i dla siebie jeśli jestes sama jeśli dochód Twój nie
      przekraczać bedzie na Ciebie i na dziecko 504 zł to wtedy należy Ci sie 500 zł
      za urodzenie dzieciaczka i rodzinne 43 zł.Jesli jestes męzadka to ubespiecznie
      ojaca dzieka przechodzi na Cibie i dzidziusia.I tak samo możesz sie strac o te
      500 zł oraz rodzinnesmile
      • bgoralska Re: Bezrobotna w ciąży 30.06.05, 09:56
        Na pewno powinnaś mieć wyrobioną dla siebie legitymacje ubezpieczeniową. Jeśli
        jej jeszcze nie masz, weż zdjęcia i wypytaj w biurze pracy o szczególy. Tam ją
        powinnaś sobie wyrobić.
        • gabi67 Re: Bezrobotna w ciąży 30.06.05, 09:59
          UP nie wydaje legitymacji ze zdięciem to po pierwsze przy rejestracji otrzyma
          karte wizyt i to jest ubezpiecznie dla niej i dla dziecka
    • almale Re: Bezrobotna w ciąży 30.06.05, 12:11
      jestem w podobnej sytuacji, skonczylam studia (oficjalnie 30wrzesnia po rozdaniu
      dyplomow) i jestem w 13tygodniu. wyczytalam na forum ze w ciazy nie zarejestruja
      mnie w UP bo nie mam zamiaru podjac pracy jakby byla, zreszta kto mnie zatrudni
      w 8 mieisacy ciazy?
      mam termin na 31grudnia i tez nie wiem co z ubezpieczeniem, od pazdziernika nie
      bede go miec (jestem niezamezna)
      • gabi67 Re: Bezrobotna w ciąży 30.06.05, 13:06
        Kochane rozmawiałm z moja koleżanka która jest naczelnikiem Urzedu Pracy w
        szczecinie i powiedziała mi ze mozecie noramlnie przyjść i sie zarejestrowac na
        co wy czekacismileDokumety ukończenia studiów ,dowód ,wypełnicie karte
        bezrobotnego i wszystko smile
      • gabi67 Re: Bezrobotna w ciąży 30.06.05, 13:07
        A i jeszcze jedno dalej was pokieruja co macie robićsmile
        • przyszla_mama1 Re: Bezrobotna w ciąży 30.06.05, 14:03
          hej
          dokladnie mozecie isc i zarejstrowac sie jako bezrobotne,tylko trzeba odrazu
          powiedziec ze jest sie w ciazy,co do zailkow czy cos podobnego to wyplaca UP
          jesli kobieta jest samotna matka cos kolo 40 zl na ms. a nie wiem jak to jest
          za urodzenie dziecka tez bardzo jestem ciekawa.. a propo mam meza ktory nie
          pracuje w polsce no i nie ma ubezpieczenia,z UP mnie wypisali bo nie stawilam
          sie na jedno spotkanie i dali mi "kare ze przez 3 ms nie moge sie rejstrowac"
          no to mam jeszcze ms "kary" ale bylam w ZUS-ie i pani naczelnik od ubezpieczen
          skserowala mi takie oswiadczenie ze KAZDEJ kobiecie w ciazy przysluguje prawo
          do swiadczen zdrowotnych nawet jak w szpitalu trzeba bedzie zrobic CC to ja za
          to nie place i ubezpieczenie obejmuje do 42 dni po porodzie.
          Pozdrawiam serdecznie smile)
          • almale Re: Bezrobotna w ciąży 01.07.05, 17:05
            Czy dobrze rozumie? KAZDEJ kobiecie przysluguje ubezp zdrowotne w czasie ciazy i
            42dni po porodzie nawet jak nie jest nigdzie ubezpieczona ani zerejestrowana w UP??
            W takim razie nie musze sie rejestrowac w UP do tego czasu?
            problem jest tez taki ze mieszkam gdzie indziej niz jestem zameldowana a nie
            bede razej jezdzic co miesiac ponad 300km (w zaawansowanej ciazy albo z
            miesiecznym dzieckiem).
            • przyszla_mama1 Re: Bezrobotna w ciąży-do almale 01.07.05, 17:21
              no na to wychodzi ze kazdej kobiecie przysluguje takie prawo nawet jak nie jest
              zarejstrowana w UP co do zameldowania to ja nie jestem nigdzie zameldowana i
              nie ma z tym problemu a ostatni staly meldunek mialam 120 km od miejsca gdzie
              mieszkam. pozdrawiam
    • aga.79 Re: Bezrobotna w ciąży 30.06.05, 21:48
      Nie dostaniesz macierzyńskiego,bo to wypłaca ZUS pracującym. Ja mam zasiłek ale
      kończy się około terminu porodu i przedłużą mi go o okres macierzyńskiego -
      czyli o 16 tygodni. Ale zarejestruj się,bo wtedy masz ubezpieczenie.
      Aga 37tc
    • michalina761 Re: Bezrobotna w ciąży 01.07.05, 17:17
      Tak, to taka państwowa tajemnica. Kobietom ciężarnym z UE przysługuje w Polsce
      darmowe ubezpieczenie, zahacza o połóg i gwarantuje opiekę zdrowotną dzieciom
      od chwili urodzenia do uk.18 rż.
      Dlaczego nawet urzędy pracy czynią z tego tajemnicę?
      • marys_ofo Re: Bezrobotna w ciąży 02.07.05, 22:23
        to prawda, jest to najbardziej strzeżona tajemnica państwowa, miałam ten
        problem jakieś 2 m-ce temu. meldunek miałam 300 km od miejsca w którym obecnie
        mieszkam, więc w Urzędie Pracy mnie nie chcieli. Prawnik z Fundacji "Rodzić po
        ludzku" odpowiedział mi że pomimo wszystko przysługuje mi darmowa opieka
        medyczna, ale co z tego skoro żadna przychodnia nie chciała mnie przyjąć.
        Zadzwoniłam do NFZ i powiedzieli że niby takie prawo jest, ale muszę mieć
        zaświadczenia z gminy, w krórej jestem zameldowana że pokryją za mnie wszystkie
        koszta związane z ciążą- bo za poród będę musiała zapłacić. Błędne koło bo jak
        już bym pojechała tam gdzie jestem zameldowana - to nie poszłabym do urzędu
        miasta tylko do urzędu pracy żeby się zarejestrować.
        Udało mi się na szczęście "kątem" zameldować tymczasowo u znajomych i po
        problemie.
        Ale po co komu prawo, króre wszyscy mają w d...
        • gabi67 Re: Bezrobotna w ciąży 02.07.05, 22:45
          Po co to zamieszanie nie łatwiej się zarejstrowac w UP i nie miec problemów
          przeciez i tak nik nie zaproponuje wam pracy w czasie ciąży to po pierwsze.Po
          drugie macie ubezpiecznie i za nic nie trzeba płacic a 120 km to w końcu nie
          koniec świata!Po trzecie do UP wzywają co trzy miesiące lub trzeba wysyłac
          gotowość do pracy co miesiąc i to wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka