illka1 04.07.05, 16:12 jest to krem sterydowy stosowany na alergię skórną. zawsze mi bardzo pomagał, czy ktoś wie czy mozna go stosować w ciąży? czy jest szkodliwy/ kto ma podobne doswiadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
diablica26 Re: Laticort 04.07.05, 21:03 witaj ja mam podobny problem ze skórą...od 20 lat choruje na łuszczyce i uzywałam wielu maści na sterydach.Od dawna używam Clobedermu i pomaga ale teraz gdy jestem w ciązy nie stosuje.Pytałam się lekarza a on mi na to że powinnam z dermatologiem rozmawiać.Ale co powiedział to to, że w ciąży łuszczyca łagodnieje.Jednak musze się wybrać bo praktycznie całe ciało mam zaatakowane... (( Odpowiedz Link Zgłoś
dazzle Re: Laticort 05.07.05, 10:28 Nie wiem, jak z Laticortem, ale moja dermatolog wypowiadała się generalnie o sterydach następująco - ze wszystkich leków, które możnaby stosować na moje dolegliwości skórne (wszystkie teoretycznie, oczywiście, zakazane w ciąży) sterydy są o tyle najłagodniejsze, że działają powierzchniowo i nie wnikają w skórę własciwą, a więc nie dostaną się do krwioobiegu a z nim - do płodu. Natomiast ZAWSZE na ulotce będą przeciwwskazania do stosowania ich w ciąży po prostu dlatego, że nie przeprowadza się testów co do ich wpływu na płód na kobietach ciężarnych - więc profilaktycznie umieszcza się takie ostrzeżenie. Ja się okresowo muszę smarować, bo przez alergię nie mogę normalnie funkcjonować - mam duże problemy z palcami u rąk i nóg. Oczywiście, ograniczyłam użycie maści, staram się też ograniczyć ekspozycję na czynniki sprzyjające rozwojowi alergii, ale jak trzeba to się smaruję i już. Odpowiedz Link Zgłoś
marinej1990 Re: Laticort 18.01.19, 05:18 temat stary, jednak chce podzielić się swoim doświadczeniem z ta maścią dla kobiet, które szukają tego tematu w Internecie jak ja w ciąży. Stosowałam te masc od pierwszego trymestru, ok. 2 miesiąca prawie do końca ciąży, ale doraźnie w bardzo małej ilości do posmarowania na podrażnienie pod pacha. Dzidziuś urodził się zdrowy. Dermatolog i ginekolog powiedzieli mi, ze jeśli cos się dzieje na skorze to lepiej uzyc tej masci niż żeby to podrażnienie miało się rozszerzać. Teraz karmie piersią i tez od czasu do czasu do ustąpienia zaczerwienienia smaruje w b. małej ilości. Odpowiedz Link Zgłoś