dorka.sz 11.07.05, 11:29 Witam, wybieram się na urlop nad morze, interesuje mnie, czy można opalać się w ciąży oraz czy można kąpać się w ciąży w morzu, bo słyszałam, że woda morska ma jakiś wpływ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdulka26 Re: Opalanie w ciąży 11.07.05, 11:52 Ja szczególnie uważam na twarz w tym roku,słonko potrafi zostawić na buzi spore przebarwienia które potem latami nie chca zejść.Moja szwagierka ma włąsnie taka pamiatke po ciąży i opalaniu. Nogi sobie opalam a reszta ciała w cieniu.Wytrzymam jeszcze ten miesiąc bez opalnia.Boję się tez omdleń.Co do wody nie mam pojecia,zapytaj lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
ida28 Re: Opalanie w ciąży 12.07.05, 09:45 właśnie wczoraj pytałam swojego gina o opalanie i o kąpiele. Twierdzi, że można się umiarkowanie opalać, najważniejsze, żeby nie przegrzać organizmu. Odradza wszelkie kąpiele: na basenach, w jeziorach a nawet w wannie, bo woda może uszkodzić czop śluzowy zabezpieczający przed różnymi zakażeniami. Ida Odpowiedz Link Zgłoś
minieczka Re: Opalanie w ciąży 12.07.05, 10:25 Przepraszam, ale z tym odradzaniem kapieli gdziekolwiek, to jakas bzdura. Powszechnie wiadomo, ze plywanie wzacnia miesnie krocza i kregoslupa, co jest bardzo wazne przy porodzie. Moj gin zaleca wszelkiego rodzaju kapiele, z tym ze jesli chodzi o kapiele w basenie i w jeziorze, to po kazdej takiej kapieli zalecil mi aplikowanie sobie dopochwowo leku, ktory ma zapobiec roznym infekcjom pochwy. W moim przypadku jest to biofanal. Ja chodze na basen bardzo czesto i wszystko jest w porzadku.Kiedy plywam, to czuje jakby moja malutka plywala razem ze mna, tylko ze w brzuszku . Blagam nie dajmy sie zwariowac, bo nie dlugo nie bedziemy w ogole wychodzic z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotowka26 Re: Opalanie w ciąży 12.07.05, 10:36 W 100% zgadzam się z Mimeczką. Ja co prawda basen sobie odpuściłam, ale w morzu się kapię, czuję jak mi kręgosłup odpoczywa)Na słońcu też przebywam, tylko oczywiście nie przegrzewam się, zresztą mieszkając nad morzem trudno się przegrzac przy takim wietrze)I naprawde nie dajmy się zwariowac, przeciez same wiemy, co dla nas, a jednocześnie dla dzidzi jest najlepsze Odpowiedz Link Zgłoś
leysa Re: Opalanie w ciąży 12.07.05, 11:39 No pewnie. Te informacje o możliwosci uszkodzenia czopu śluzowego to wieści sprzed nastu lat (to opinia lekarki, u której byłam). Kapiele wcale nie są zabronione. Jeśli chodzi o opalanie, to trzeba uważać. Po pierwsze nie przegrzać się, a po drugie stosować kremy o wysokim filtrze, bo skóra w ciąży jest bardzo podatna na wszelkie przebarwienia. Ja owszem przebywam na słońcu, bo trudno cały czas chować się do cienia, ale nie opalam się leżąc plackiem. Na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka.sz Re: Opalanie w ciąży 12.07.05, 11:54 Dzięki za wszystkie rady w sprawie opalania i kąpieli. Macie racje: wszystko z rozwagą, a nie powinno zaszkodzić. Ja też czytałam różne publikacje na temat pływania w ciąży - generalnie wpływa korzystnie na kręgosłup i cały układ się wzmacnia i o to chyba w końcu chodzi! Pozdrawiam. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu1345 Re: Opalanie w ciąży 12.07.05, 12:18 absolutnie daj se spokuj, nie wiem jak wogole moglas o tym pomyslec. moja znajoma sie opalala i dziecko zamiast skóry na glowie miało błonę niezagojoną... Odpowiedz Link Zgłoś
martajakimowicz Re: Opalanie w ciąży 13.07.05, 02:06 Osobiscie odradzam.Wiadomo,ze pod wplywem wysokich temperatur moze wzrosnac cisnienie,co jest bardzo niebezpieczne w ciazy.W ciazy i tak jest wiecej krwi w organizmie,po co narazac dzidzie i siebie.Czy naprawde nie da sie wytrzymac bez opalania.Moja ciocia ( niewiem czy to byl przypadek,czy nie)przeplacila opalanie sie poronieniem,byla w 4 tym miesiacu,dwojaczki.Wakacje nad mozem czemu nie,ale w cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi67 Re: Opalanie w ciąży 13.07.05, 07:14 I zapomiałyscie o bardzo waznej srawi ze jak spuchniecie to dopiero bedziecie miąły problem.I miesiące w szpitalu nie razdze otatnio byłam na patologii i widziął dziewczyne po takim przebywaniu na słoncu,wygladał jak balon do słownie! A co do kapieli nie jest nie stety czysto i jesli macie ochote brac antybiotyki to powodzenia,lub w basenach jakims swinstwem sie zarazic i bakteriami mozna na jakis czas sobie to odpuścić. Pozdrawiam Gabi Odpowiedz Link Zgłoś
variacja Re: Opalanie w ciąży 13.07.05, 11:03 Ja opalam się umiarkowanie, ale wiem, ze nie mam skłonnosci do przebrawień. Już przy pigułkach, gdzie tez to odradzają opalałam się dość mocno (mam ciemną karnację) i żadnej plamki. Teraz rzecz jasna uwazam na brzuszek, ale też wybieram się nad morze i chcę złapać ciut słońca. Polecam wilgotny ręcznik na brzuszek, którego lepiej wogóle nie opalać! Odpowiedz Link Zgłoś