Dodaj do ulubionych

Opalanie w ciąży

11.07.05, 11:29
Witam,
wybieram się na urlop nad morze, interesuje mnie, czy można opalać się w
ciąży oraz czy można kąpać się w ciąży w morzu, bo słyszałam, że woda morska
ma jakiś wpływ?
Obserwuj wątek
    • magdulka26 Re: Opalanie w ciąży 11.07.05, 11:52
      Ja szczególnie uważam na twarz w tym roku,słonko potrafi zostawić na buzi spore
      przebarwienia które potem latami nie chca zejść.Moja szwagierka ma włąsnie taka
      pamiatke po ciąży i opalaniu.
      Nogi sobie opalam a reszta ciała w cieniu.Wytrzymam jeszcze ten miesiąc bez
      opalnia.Boję się tez omdleń.Co do wody nie mam pojecia,zapytaj lekarza.
    • ida28 Re: Opalanie w ciąży 12.07.05, 09:45
      właśnie wczoraj pytałam swojego gina o opalanie i o kąpiele. Twierdzi, że można
      się umiarkowanie opalać, najważniejsze, żeby nie przegrzać organizmu. Odradza
      wszelkie kąpiele: na basenach, w jeziorach a nawet w wannie, bo woda może
      uszkodzić czop śluzowy zabezpieczający przed różnymi zakażeniami.
      Ida
      • minieczka Re: Opalanie w ciąży 12.07.05, 10:25
        Przepraszam, ale z tym odradzaniem kapieli gdziekolwiek, to jakas bzdura.
        Powszechnie wiadomo, ze plywanie wzacnia miesnie krocza i kregoslupa, co jest
        bardzo wazne przy porodzie. Moj gin zaleca wszelkiego rodzaju kapiele, z tym ze
        jesli chodzi o kapiele w basenie i w jeziorze, to po kazdej takiej kapieli
        zalecil mi aplikowanie sobie dopochwowo leku, ktory ma zapobiec roznym
        infekcjom pochwy. W moim przypadku jest to biofanal. Ja chodze na basen bardzo
        czesto i wszystko jest w porzadku.Kiedy plywam, to czuje jakby moja malutka
        plywala razem ze mna, tylko ze w brzuszkusmile . Blagam nie dajmy sie zwariowac,
        bo nie dlugo nie bedziemy w ogole wychodzic z domu.
        • zlotowka26 Re: Opalanie w ciąży 12.07.05, 10:36
          W 100% zgadzam się z Mimeczką. Ja co prawda basen sobie odpuściłam, ale w morzu
          się kapię, czuję jak mi kręgosłup odpoczywasmile)Na słońcu też przebywam, tylko
          oczywiście nie przegrzewam się, zresztą mieszkając nad morzem trudno się
          przegrzac przy takim wietrzesmile)I naprawde nie dajmy się zwariowac, przeciez
          same wiemy, co dla nas, a jednocześnie dla dzidzi jest najlepszesmile
          • leysa Re: Opalanie w ciąży 12.07.05, 11:39
            No pewnie. Te informacje o możliwosci uszkodzenia czopu śluzowego to wieści
            sprzed nastu lat (to opinia lekarki, u której byłam). Kapiele wcale nie są
            zabronione. Jeśli chodzi o opalanie, to trzeba uważać. Po pierwsze nie
            przegrzać się, a po drugie stosować kremy o wysokim filtrze, bo skóra w ciąży
            jest bardzo podatna na wszelkie przebarwienia.
            Ja owszem przebywam na słońcu, bo trudno cały czas chować się do cienia, ale
            nie opalam się leżąc plackiem. Na wszelki wypadek.
    • dorka.sz Re: Opalanie w ciąży 12.07.05, 11:54
      Dzięki za wszystkie rady w sprawie opalania i kąpieli. Macie racje: wszystko z
      rozwagą, a nie powinno zaszkodzić. Ja też czytałam różne publikacje na temat
      pływania w ciąży - generalnie wpływa korzystnie na kręgosłup i cały układ się
      wzmacnia i o to chyba w końcu chodzi! Pozdrawiam. Pa.
    • lulu1345 Re: Opalanie w ciąży 12.07.05, 12:18
      absolutnie daj se spokuj, nie wiem jak wogole moglas o tym pomyslec. moja
      znajoma sie opalala i dziecko zamiast skóry na glowie miało błonę niezagojoną...
      • martajakimowicz Re: Opalanie w ciąży 13.07.05, 02:06
        Osobiscie odradzam.Wiadomo,ze pod wplywem wysokich temperatur moze wzrosnac
        cisnienie,co jest bardzo niebezpieczne w ciazy.W ciazy i tak jest wiecej krwi w
        organizmie,po co narazac dzidzie i siebie.Czy naprawde nie da sie wytrzymac bez
        opalania.Moja ciocia ( niewiem czy to byl przypadek,czy nie)przeplacila
        opalanie sie poronieniem,byla w 4 tym miesiacu,dwojaczki.Wakacje nad mozem
        czemu nie,ale w cieniu.
        • gabi67 Re: Opalanie w ciąży 13.07.05, 07:14
          I zapomiałyscie o bardzo waznej srawi ze jak spuchniecie to dopiero bedziecie
          miąły problem.I miesiące w szpitalu nie razdze otatnio byłam na patologii i
          widziął dziewczyne po takim przebywaniu na słoncu,wygladał jak balon do słownie!
          A co do kapieli nie jest nie stety czysto i jesli macie ochote brac
          antybiotyki to powodzenia,lub w basenach jakims swinstwem sie zarazic i
          bakteriami mozna na jakis czas sobie to odpuścić.
          Pozdrawiam Gabi
          • variacja Re: Opalanie w ciąży 13.07.05, 11:03
            Ja opalam się umiarkowanie, ale wiem, ze nie mam skłonnosci do przebrawień. Już
            przy pigułkach, gdzie tez to odradzają opalałam się dość mocno (mam ciemną
            karnację) i żadnej plamki. Teraz rzecz jasna uwazam na brzuszek, ale też
            wybieram się nad morze i chcę złapać ciut słońca. Polecam wilgotny ręcznik na
            brzuszek, którego lepiej wogóle nie opalać!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka