Dodaj do ulubionych

Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka?

13.07.05, 11:08
Jesteście przesądne? Czy może racjonalnie podchodzicie do rzeczy i juz w
ciąży kupujecie ubranka i łóżeczka, wózki swoim maluszkom?
A moze czekacie na ostatnią chwilę i w końcu to mąż udaje się sam na szybkie
zakupy? Chciałabym poznac Wasza opinię.
Ja osobiście w 5 miesiącu już odwazyłam się na zakup kilku ślicznych
ubranek wink
Obserwuj wątek
    • denay Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 13.07.05, 11:12
      ja jestem na poczatku piatego i mam juz duze pudlo roznych dzieciecych ubranek
      i innych dupereli. wink
      Z rzeczy "grubych" nie mam tylko mebelkow i lozeczka.
    • agakapalka Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 13.07.05, 11:15
      Ja zaczęłam kupować ok. 5-tego miesiaca. Stopniowo, to, co wpadało mi w oko.
      Wcześniej tata był za granicą i przywiózł mnóstwo świetnych kosmetyków. Dziś
      mam juz wszystko poza wózkiem i fotelikiem, ale mam to wybrane, a mąż po
      porodzie odbierze. Wiesz, jak się kupuje "w ratach" to nie odczuje się tak
      mocno na portfelu. My i tak wydaliśmy już sporo smile I nie wyobrażam sobie
      stracić tyle w 1 dzień. Nawet przy wysokoich zarobkach nie ma możliwości
      kupienia wszystkiego od razu. Poza tym ja chciałam wszystko wybierać sama, nie
      zdawać się na męża, mamę i teściową smile A od miesiaca ponad leżę w domu i to,
      czego nie zdążyłam kupić, zamawiam przez internet smile
      Nie wierzę w przesądy. Dziecko musi mieć wyprawke zanim sę urodzi,bo w co je w
      szpitalu ubierzesz? smile
      Kupuj spokojnie. Masz czas, ale szybko Ci przeleci. smile
      Aga i Zuzia
      • r.kruger Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 13.07.05, 11:17
        nim zaszłam w ciąże kupiłam kilka ciuszków bo bardzo mi się podobały.W moim
        środowisku swobodnie kupuje się rzeczy dla dziecka po 26-28tc(granica
        przeżywalności poza łonem matki)
    • ann99 Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 13.07.05, 11:20
      Ja też zaczęłam kupowac stopniowo i nazbierało się sporo ciuszków z tego...A
      teraz jeszcze kuszą wyprzedaże....No ale mam "zalecone" oszczedzanie się przez
      gina, więc nie szaleję po sklepach...Ale zdecydowanie polecam wcześniejsze
      zakupy i sysytematyczne...Po pierwsze ze względu na koszty (nam zostało jeszcze
      łóżeczko, wózek i wanienka), a po drugie,że w ostatnim trymestrze z brzuszkiem
      dość sporym nie ma się tyle energii na myszkowanie po sklepach (no jeśli w
      ogóle nie trzeba leżeć)
    • gosia_grabosia Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 13.07.05, 11:20
      Ja kupuję ciepłe rzeczy, jak coś wpadnie w oko, bo resztę mamy po Zuzi
    • sylka75 Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 13.07.05, 11:41
      Pojedyncze rzeczy kupowalam wczesniej, ale realizacja Wielkiej Listy nastapila
      w 8 mc. Zreszta bylo to nie do powstrzymania - syndrom wicia gniazda mnie
      dotknal i musialam NATYCHMIAST miec wszystko przygotowane. Teraz, kiedy zostalo
      mi dwa i pol tygodnia do porodu wszystko jest przygotowane, torba spakowana -
      jestem spokojna. Nie radze zostawiac na ostatnia chwile - moze sie okazac, ze
      ktos za ciebie bedzie musial robic zakupy, bo urodzisz wczesniej, albo nie
      bedziesz w formie, zeby chodzic po sklepach. Ja np. spedzilam w hurtowni ponad
      dwie godziny i uwierz mi, bylam wykonczona. Podstawa udanych zakupow to jednak
      Lista - kupic to, co niezbedne, reszte pominac.
      • xixx Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 13.07.05, 11:46
        A co kupowałaś w hurtrownii? I czy polecacie jakąś gdzieś koło warszawy bądź w
        samej Warszawie?
        • diana1 Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 13.07.05, 11:54
          jeśli chodzi o fajne sklepy czy hurtownie dal dzieci, to taka znana mieści sie
          w Babicach / w-wy.

poniżej podaję linka do giełdy sklepów dziecięcych

gielda-dla-dzieci.webpark.pl/sklepy.html
          • variacja Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 13.07.05, 12:31
            Ale się cieszę! Wasze opinie podtrzymują na duchu! Jak zaczęłam kupowac
            pierwsze ciuszki, to co starsze osoby w mojej rodzinie "pukały się w czoło", że
            to na razie za wcześnie itp. Co ma być to będzie, jak już kupiłam, to musi być
            dobrze! W jakim rozmiarze pierwsze ubranka? Dodam, ze w mojej i męża rodzinie
            wszyscy rodzili się w granicam 3,5 - 3,8 kg wink

• amelia42 rozmiary ubranek 15.07.05, 13:32
              Ja kupowałam przeważnie w rozmiarze 62, mniejszych podobno nie ma co kupować bo
              często dziecko po urodzeniu już się w nie nie mieści. Generalnie 1-2 komplety w
              rozm. 56, reszta-62 i 68wink
        • amelia42 Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 15.07.05, 13:36
          Prawie wszystkie zakupy robiłam w hurtowniach w Siedlcach ( jest tam ich chyba
          ze 4wink). I na prawdę można sporo zaoszczędzić, porównując ceny w normalnych
          sklepach. Tylko radzę iść z jakimś spisem potrzebnych rzeczy bo ja nakupowałam
          sporo dupereli które nie są niezbędne noworodkowismile))
    • alicem1 Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 13.07.05, 12:15
      Ja zaopatrywałam się w różne gadżety od 5 m-ca.Osobiście uważam,że nie należy
      czekać do końca.Za pare dni mam termin porodu i nie wyobrażam sobie biegającą
      teraz po sklepach( w taki upałsmile).Poza tym nie odczułam tego finansowo,bo
      koszta rozłożyły się na parę miesięcy.
      A najważniejsze to chyba - ile ma się wtedy energiismile)).Pozdrawiam
    • michalina761 Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 13.07.05, 12:17
      Jestem w 6 m-cu i nie mam jeszcze ani jednego ciuszka...
    • aga2411 Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 13.07.05, 12:22
      Moja przesądność ograniczyła się do niekupowania rzeczy przed połową ciąży.
      Wczoraj weszliśmy w 20 tydzień i z tej okazji kupiłam maluszkowi 2 kaftaniki i
      śliczny komplecik smile Resztę będę kupowała powoli i systematycznie w miarę
      wpływającej wypłaty.
      • niunia64 Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 15.07.05, 12:59
        Ja miałam nic nie kupowac do 7-mego mc, ale już w 2 miałam sporo erzeczy, no a
        teraz jestem prawie w 6, no i juz nie kupuję nic, bo mam 5 reklamówek!!! Nie
        mam nawet gdzie trzymać, a największą frajdę sprawia mi oglądanie ich, mogę to
        robić kilka razy na dzięn. Nie mam tylko "akcesoriów"- wózka, łóżeczka,
        wanienki- to kupie póżniej, ale wszystkie ciuszki- od body, po śpiochy, różne
        skarpeteczki, kaftaniki, becik, piękne czapeczki, spodenki wiązane na
        sznureczek, ba! Ja nawet mam kilka rzeczy na rocznego bobo, bo stwierdziłam, że
        malutkich mam już i tak za dużo, ale nie mogłam się im oprzeć...wolę kupić coś
        dzidzi niż sobie!
    • domka1 Re: Kiedy pierwsze ciuszki dla maluszka? 15.07.05, 13:21
      ja trochę się bałam kupować tak wcześnie, najpierw to w ogóle myślałam żeby
      dopiero po porodzie ale w końcu się przełamałam i pod koniec 8 miesiąca
      zaczęłam kupować
      termin mam za tydzień i właściwie już prawie wszystko mamy: łóżeczko, wózek,
      szafkę na ciuszki i różne duperele
      a raz w jednym sklepie jakaś pani mi powiedziała, że nie kupuje się nic przed
      rozwiązaniem i strasznie mnie to wkurzyło, nie wiem jak można być tak
      nietaktownym!!! spojrzała na mnie tak jakbym krzywdę robiła własnemu dziecku
      kupując mu wcześniej ubranka!!!

pozdr
      dominika
      • dazzle Domka1 15.07.05, 13:22
        szkoda, że jej nie powiedziałaś - a to w takim razie ja u Pani rzeczywiście NIC
        nie kupię...

trzeba się było odwrócić od babska i wyjść!
        ech...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka