Dodaj do ulubionych

Czy znacie program "Zdrowie mama i ja"

17.07.05, 14:43
Dziewczyny wczoraj czytałam w biuletynie Okręgowej Izby Lekarskiej, że na
terenie województwa mazoweckiego bodajże od czerwca został wprowadzony
program "Zdrowie mama i ja" (to chyba takie zadośćuczynienie za brak
becikowego). Wg tego arykułu na KAŻDĄ kobietę w ciąży przeznaczone jest
1500zł. Czy wiecie w jaki sposób działa ten program, na co może być
przeznaczona taka kasa. Zdaję sobie sprawę, że do ręki jej nie dostanę, ale
może w ramach rego programu mogłaby być zrefundowana szkoła rodzenia. Wszak
400zł piechotą nie chodzi.
Jak coś wiecie na ten temat to napiszcie.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kkalina75 Re: Czy znacie program "Zdrowie mama i ja" 17.07.05, 17:46
      Kilka dni temu, na ostatniej wizycie połozna poinformowała mnie że od sierpnia
      rusza wspomniany przez Ciebie program. Będą uczestniczyły w nim przychodnie,
      które stanęły do konkursu. Moja przychodnia na warszawskim Tarchominie ma
      podobno duże szanse aby się zakwalifikowac. Położna juz robi zakupy a konto
      nowej szkoły rodzenia, która powstanie za pieniądze z programu. Udział w niej
      będzie bezpłatny dla kobiet mieszkających w Warszawie, ale niekoniecznie tam
      zameldowanych (np moga w nim brac udział udział studentki uczące sie w
      warszawie i tymczasowo mieszkajace). Nie miałam czasu zapytać się co jeszcze
      obejmuje ten program jakie badania itd w koncu powinno byc tego troche skoro ma
      zastąpić becikowe. Połozna powiedziała tylko że ze szkołą ruszą w październiku
      a program ma ruszyć juz za miesiąc maksymalnie dwa miesiące. Na następnej
      wizycie bede za miesiąc to wszystkiego się dowiem.
      • dorota53 Re: Czy znacie program "Zdrowie mama i ja" 17.07.05, 17:54
        Ten program juz kiedys istnial, choc ja sie doczytalam ze musza to byc kobiety
        zameldowane w Warszawie od jakiegos czasu. W ramach tego programu przysluguje
        ci podstawowa opieka ginekologiczna, bezplatne badania co miesiac (w zaleznosci
        od msc ciazy badania moczu, krwi, glukoza, 2 lub 3 badania USG), szkola
        rodzenia. Szczegoly znajdziejsz na stronie www.warszawianka.waw.pl. Moze i ja
        sie zalapie jeszcze choc obserwujac w jakim tempie to rusza to watpie. Do
        szkoly rodzenia drugi raz sie nie wybieram a wiec to przynajmniej odpada.
        Pozdrawiam
        • kkalina75 Re: Czy znacie program "Zdrowie mama i ja" 17.07.05, 19:34
          Zajrzałam na strone warszawianka.waw.pl - jest tam napisane, że w programie
          moga wziąć udział kobiety, które mieszkaja w Warszawie - niekoniecznie z
          zameldowaniem.Nieaktualne już Becikowe miało być dla kobiet, które są
          zameldowane conajmniej 2 lata przed urodzeniem(rodzę w styczniu zameldowałam
          sie prawie dwa lata temu w lutym i zabrakłoby mi tygodniasmile). Szkoła rodzenia
          bezpłatna to akurat mi odpowiada ,tylko nie rozumiem dlaczego mają byc
          opłacane wizyty lekarskie i podstawowe badania, które i tak mamy w ramach
          ubezpieczenia. Nic nowego. Zamiast tego lepsza byłaby wyprawka, jakieś badania
          ponadstandartowe, za które musimy płacić - ja np wydałam na usg serca, badania
          na cytomegalie, różyczke...
          • monismonis Re: Czy znacie program "Zdrowie mama i ja" 17.07.05, 21:58
            powiem wam jedno to wszystko uważam za jedno jawne ZŁODZIEJSTWO!!!!!! Szkołe
            rodzenia opłaca która kosztuje 400 zł a co z pozostałymi 1100zł?????? Badania
            i wizyty i tak są bezpłatne to w czym oni niby nam tak pomagaja????????? a za
            te pozostałe pieniądze pewnie pokupują sobie domy!!! nTo jeszcze jeden powód
            dla mnie aby znienawidzić tych wszystkich rządzących złodzieji!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka