Dodaj do ulubionych

alkohol w ciazy

04.08.05, 10:19
Witam Was drogie mamy i Wasze Fasolki!! Jestem w 10 tygodniu ciazy i jestem
bardzo szczesliwasmile) Wiem ze przyszla mama musi dbac o siebie i swa
nienarodzona dzidzie ale zastanawia mnie dlaczego wlasciwie kobieta w ciazy
nie moze pic alkoholu. Czy wiecie jakie sa konkretnie tego powody?? Poza tym
ze alkohol jest szkodliwy, co wydaje mi sie zbyt banalne i do mnie nie
trafia. Czy nie mozna pic w ogole czy tylko w duzych ilosciach?? Pytam
poniewaz pilam wino i piwo na poczatku ciazy nie wiedzac jeszzce o tym ze
nosze pod sercem moja kruszynke i boje sie czy w ten sposob Jej nie
zaszkodzilam???pozdrawiam serdecznie. Marzena
Obserwuj wątek
    • ewak4 Re: alkohol w ciazy 04.08.05, 10:34
      Czytałam kiedyś artykół na temat zespołu alkoholowego u dzieci. Na szczęście
      dotyka on matki nałogowo pijące w czasie ciąży, bardzo często i duże ilości.
      Pisali tam,że alkoho blokuje powstawanie nowych połączeń nerwowych w mózgu u
      rozwijającego się płodu i niektóre z nich mogą nigdy już się nie wykształcić.
      Ale wiele przyszłych mam nie wiedząc o ciąży piła alkohol, mnie też to dotyczy.
      Wydaje mi się,że najgorzej alkohol szkodzi jak już wykształci się łożysko.
      Osobiście nie jestem zwolenniczką picia w ciązy nawet małych ilości i kidy
      tylko dowiedziałam sie,że będę miała dzidziusia - zero alkoholu. Pozdrawiam
    • sylwiapiotrowska Re: alkohol w ciazy 04.08.05, 10:35
      bez przesady, nie mozna traktowac kobiety w ciazy jak inkubatora, od czasu do
      czasu pół lampki wina lub szklanki piwa nie zabije malenstwa. nie wolno
      przesadzac bo w pierwszym trymestrze powstaja tkanki i narzady, a w
      pozniejszych rozwija sie ukklad nerwowy. Zycze przyjemnej i nudnej ciaży
      • wielorybka Re: alkohol w ciazy 04.08.05, 10:58
        Jest tu taki wątek "do niedowiarków - alkohol w ciąży" poszukaj sobie.
        • gabi67 Re: alkohol w ciazy 04.08.05, 11:07
          I znów sie naraze ale mam to w nosie.Lekarze czaem zlecja lapke wina czrwonego
          lub szklaneczke piwka,bo ciąża to nie choroba.Oczywiscie w małej ilości
          wszystko jest dozwolone i nie ma co z siebie robić cierpntniczke ze jest sie w
          ciązysmile
          Zaraz pewno sie odezwa te które mie za to nie nawidza i mnie za moje poglady
          potepiaja ale mam je gdzies smile
          Pozdrawiam Gabismile
          • abiedrzycka Re: alkohol w ciazy - do gabi67 04.08.05, 11:22
            Zgadzam się z Tobą w 100% smile) Do tego, co napisałaś dodam tylko tyle, że
            czerwone wino - lampka dziennie - uratowało mnie przed głęboką anemią w ciąży
            (i w piewrszej, i w drugiej). Poziom hemoglobiny i hematokrytu spadał mi z dnia
            na dzień. Żadne leki nie mogły temu zaradzić. Ale odkąd zaczęłam pić to wino,
            poziom Hb i Ht przestał spadać io zatrzymała się na jednym poziomie do końca
            ciąży. Ponoć najlepsza jest "bycza krew", ale ja piłam "Sophie". Alkohol
            szkodzi dziecku tylko w dużych ilościach, no i mocne alkohole też sa bardzo
            szkodliwe, bo grożą marskością wątroby u dziecka itd.. Pozdrawiam.
        • feema-to-ja Re: alkohol w ciazy 04.08.05, 11:08
          wczorja moja przyjaciolka namawiala mnie na lapmke wina (jestem w 5 tyg)
          powiedzialam jej, ze jak sama bedzie w ciazy wtedy moze sobie pic. wiec katdy
          decyduje sam, dyskusja nie ma sensu. pozdrawiam.
          • bborucka11 Re: alkohol w ciazy 04.08.05, 11:16
            moja gin mi powiedziała, że lampka czerwonego wina od czasu do czas nie
            zaszkodzi ale ja nie pije bo nie mogłabym przełknąć, po prostu mi nie smakuje
            • hanna100 Re: alkohol w ciazy 04.08.05, 12:04
              mój gin też jest za lampką wina raz na jakiś czas, chociaż pzryznamże jakoś
              mnie odrzuca od alkoholu. Czasami tylko upiję łyczka piwka od męża. ale z
              pewnością dzieciątku nie zaszkodziłaś, więc głowa do góry!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka