jafp 23.08.05, 13:31 jakie badania/testy prenatalne obecnie robi sie w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pimpek_sadelko Re: badania prenatalne 23.08.05, 13:32 uscislij termin, bo generalnie kazde badanie sprawdzajace dobrostan plodu jest badaniem prenatalnym. zatem robi sie u nas np usg, testy z krwi, amniopunkcje itd.... jak w calym swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: badania prenatalne 23.08.05, 13:48 Ja własnie jestem po Pappa i usg genetycznym. za 2 tyg jeszcze jedno, chyba test podwójny ( nie wiem czy nie pomieszałam) W każdym razie wyniki w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
makwasiak Re: badania prenatalne 24.08.05, 09:28 Mea proszę napisz na czym polega usg genetyczne, ja idę w piątek 26. 08, i trochę się boję, szczeghólnie wyników... Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa1 Re: badania prenatalne 23.08.05, 13:55 Nieinwazyjne: 1. test PAPPa - połączone badanie biochemiczne z krwi + usg, 11-13 tc 2. test podwójny -badanie z krwi 3. test potrójny - badania krwi, do 18-19 tc 4. usg z pomiarem NT, sprawdzenie kości nosowej od 11 tc 5. usg połówkowe - ocena najważniejszych narządów, porpoorcje kości długich Inwazyjne: 1. biopsja kosmówki - od 11-12 tc do ok. 15 tc, wynik po kilku dniach, ale nie wszędzie w Polsce wykonują, możliwe, że wskutek braku doświadczenia większe ryzyko poronienia, 2. amniopunkcja - pobranie płynu owodniowego, 15-18 tc, wynik nawet po 5 tygodniach, aczkolwiek czytałam gdzieś na forum, że jest jakaś specjana wersja dodatkowo płatna i wynik jest już po kilku dniach, powszechnie praktykowana, znikome ryzyko poronienia, 3. kordocenteza - późne badanie genetyczne, pobranie krwi pępowinowej od ok. 20 tc., wyniki kilka, kilkanaście dni, ryzyko poronienia czy uszkodzenia płodu większe niż w dwóch poprzednich badaniach. Zajrzyj jeszcze na stronę dr Dudarewicza z Łodzi, opisuje większość badań www.genetyka.hg.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś