Dodaj do ulubionych

Co jest niewskazane w czasie ciąży?

30.08.05, 19:48

Przeczytałam w poradniku, że w ciąży należy unikać: alkoholu, mocnej kawy i
herbaty, napojów gazowanych, serów pleśniowych, pasztetu i wątróbki,
surowych jaj i s.mięsa, słodyczy.

A:
Jak to w końcu jest z farbowaniem włosów? Wolno czy nie?
Ile szklanek herbaty mogę wypić dziennie?
Jakie herbaty ziołowe można pić w czasie ciąży?
Czy stosowanie samoopalaczy jest niewskazane?
Jakie pozycje sa najbezpieczniejsze?
...?

Jeśli możecie coś doradzić lub obalić pewne mity - piszcie!
Obserwuj wątek
    • kocianna Re: Co jest niewskazane w czasie ciąży? 30.08.05, 20:16
      Sery pleśniowe produkowane w Polsce można - robi się je z pasteryzowanego mleka.
      Herbaty piłam tyle, co zawsze, tylko że nie siekierę. Kawę miałam pić z
      zalecenia lekarza, ale mi nie wchodziła. Gazowane piłam, chodzi o to, że one
      mogą wzdymać, a w zaawansowanej ciąży to nic przyjemnego. Słodycze też jadłam smile
      Z ziołowych piłam miętę i melise. Owocowe też piłam. I nawet... w sumie ze dwa
      piwa to może się uzbierały.

Generalnie należy odżywiać się zdrowo (no, a herbata, kawa, cola i słodycze do
      zdrowych rzeczy nie należą).

Samoopalacze chyba można (zależy jakie), farbować włosy też można, unikałabym
      solarium i na pewno nie wolno gorących kąpieli.

Pozycje - wg mnie wszysko jest OK dopóki jest wygodnie smile

Ogólnie rzecz biorąc: fizjologiczna ciąża to nie choroba. Można wszystko, ale z
      umiarem, a jeśli coś jest niezdrowe, a mamy wielką ochotę, to zastanowić się 10
      razy. Paczka chipsów, tabliczka czekolady czy lampka czerwonego wina raz na
      jakiś czas pewnie nie zaszkodzą, ale "stosowane" codziennie już tak.
      • kuncwotek Re: Co jest niewskazane w czasie ciąży? 30.08.05, 20:27
        jeżeli chodzi o farbowanie włosów to lepiej z tego zrezygnować. Niektóre
        szkodliwe składniki chem. przez skórę głowy mogą przedostać się do krwiobiegu,
        a ta drogą do organizmu płodu. Są to niewielkie ilości, ale ich wpływ na
        dziecko nie został jeszcze w pełni zbadany.
        Podczas ciąży od czasu do czasu kieliszek wina nie zaszkodzi. Ale nadużywanie
        alkoholu może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Alkohol przenika do krwi
        płodu w takim stopni, jak do krwi matki. Pijącej ciężarnej zagraża:poronienie,
        przedwczesny poród, komplikacje podczas porodu, dziecko może urodzić się chore.
        Pozycje: np. tylno-boczna, na jeźdźca.
        • kangur4 Re: Co jest niewskazane w czasie ciąży? 30.08.05, 21:29
          kuncwotek napisała:
          > jeżeli chodzi o farbowanie włosów to lepiej z tego zrezygnować. Niektóre
          > szkodliwe składniki chem. przez skórę głowy mogą przedostać się do
          krwiobiegu,
          > a ta drogą do organizmu płodu. Są to niewielkie ilości, ale ich wpływ na
          > dziecko nie został jeszcze w pełni zbadany.
          To raczej nalezy włożyć do przegródki "mity i legendy powtarzane na forach
          internetowych w celu przestraszenia innych".

Natomiast rzeczywiście nie polecam farbowania włosów, ale zupełnie z innej
          przyczyny. Po prostu bzdury na głowie wychodzą. Poważnie. Kiedy byłam w ciąży,
          zafarbowałam włosy tym co zawsze - odcień kasztanowy. Wyszedł... prawie
          czerwony! Myślałam że mi się wzrok popsuł, ale nie, włosy były czerwonawe.
          Kiedy pobiegłam do fryzjera, żeby ratować moją fryzurę, ten nawet się nie
          zdziwił, spytał tylko - "Który tydzień?" (jeszcze nie było widać). Okazało się,
          że nie byłam pierwsza w jego karierze. Podobno również przy rozjaśnianiu trzeba
          bardzo uważać, bo chwyta na raz, dwa, trzy!
          • kuncwotek Re: Co jest niewskazane w czasie ciąży? 30.08.05, 21:33

> To raczej nalezy włożyć do przegródki "mity i legendy powtarzane na forach
            > internetowych w celu przestraszenia innych".

Nie wiem czy to są mity i legendy tak przeczytałam w gazecie. Nie upieram się
            czy to prawda czy fałasz.
        • patyska_d Re: Co jest niewskazane w czasie ciąży? 31.08.05, 14:34
          gdzie znalazłyście informacje na temat szkodliwego działania substancji
          zawartych w farbach do włosów?
          • kuncwotek Re: Co jest niewskazane w czasie ciąży? 31.08.05, 14:38
            patyska_d napisała:

> gdzie znalazłyście informacje na temat szkodliwego działania substancji
            > zawartych w farbach do włosów?

W poradniku dla przyszłych mam " Ciąża " Nie wiem ile w tym prawdy i nie będę
            wnikać, napisałam to co przeczytałam. Na szczęście ja nie farbuję włosów, więc
            nie mam problemu czy mi zaszkodzi, czy nie. Pozdrawiam
    • marianka_pod_choinke Re: Co jest niewskazane w czasie ciąży? 30.08.05, 20:41
      Napiszcie cos o specyfikach na celulit.
      • kuncwotek Re: Co jest niewskazane w czasie ciąży? 30.08.05, 20:44
        ja się od początku ciąży smaruję balsamami nawilżającymi, ale i tak mam celulit;
        ( Za to rozstępów 0 wink
        • denay Re: Co jest niewskazane w czasie ciąży? 30.08.05, 21:56
          generalnie najbardziej szkodliwe sa:
          -papierosy
          -alkohol wysokoprocentowy w duzych ilosciach
          -prochy
          -surowe mieso
          -branie lekarstw na wlasna reke

wiadomo, ze w pierwszym trymestrze trzeba troche bardziej uwazac, ale mysle, ze
          nie ma sensu robic z ciazy wielkiego halo i odmawiac sobie wszytskiego co sie
          kiedys lubilo. Sery plesniowe mozna, watrobke tez mozna (moglaby zaszkodzic
          jakby codziennie zjadaloby sie jedna cieleca przez okolo miesiac), pasztety
          domowe albo z puszki tez mozna (trzeba za to uwazac na tzw. garmazerke).

co do fryzjera - wole byc zadbana jednak. Wlosy farbuje kiedy tego wymagaja (np.
          dzisiaj). Kremow uzywam. Czasami za to skora zmienia swoja wrazliwosc i ulubiony
          krem/balsam/kosmetyk zaczyna uczulac.

Co do pozycji - kocianna napisala trafnie: jaka sie chce dopoki nie zaczyna
          przeszkadzac smile

Po ostatnie - uzywac rozsadku smile)))
          • klara0 Re: Co jest niewskazane w czasie ciąży? 31.08.05, 13:14
            Dzięki dziewczyny!
            Piszecie, ze wszystko trzeba z umiarem. A ja mogłabym jesc słodycze non stop.
            Zawsze lubiłam słodkości, a teraz! Masakra! Mogłabym nimi zastępowac wszystkie
            posiłki. Oczywiscie ograniczam sie... Poziom cukru [z palucha] - 93. Chyba za
            wysoki, co?
            Aha, a jakich balsamów do ciała używacie? A na brzuszek i biust, żeby nie było
            rozstępow?
            • dexxa9 Re: Co jest niewskazane w czasie ciąży? 31.08.05, 13:21
              Ja też mam jedno pytanko:
              a jak wygląda sprawa z trwałą ziołową? (delikatne podnoszenie włosów)

Ja też myślę, że wszystko z umiarem. Niestety nie potrafię odstawić coli i
              ratuję się nią cojakiś czas. To jedyny mój zakazany grzeszeksmile

Pozdrawiam
            • denay Poziom cukru 31.08.05, 21:59
              Poziom cukru 93 jest bardzo dobry. Powinnas zaczynać sie martwić jak na czczo
              masz powyzej 110-120. A i to zalezy od tego co wieczorem jadlas (mam ojca
              cukrzyka, wiec co nieco kumam).

Co do wszelakiego rodzaju "mazideł" smile to jest na tym forum sporo linkow.
              Przypuszczam, ze jak wrzucisz hasło "krem na rozstępy" wyskoczy Ci kilkanascie
              (-dziesiat??) watkow.
              I jeszcze jedno. Czasami jak skora jest cienka, a na dodatek Twoja Mama/Siostra
              mialy rozstepy to Ty tez mozesz mieć. To na pocieszenie big_grin
    • martina.15 Re: Co jest niewskazane w czasie ciąży? 31.08.05, 14:41
      mnie cola ratowala przez kilka tygodni, bo mam taka alergie ze wytrzymac nie
      moge, a cola naprawde mi pomagala- nie wiem czy przez kofeine czy przez zimno,
      czy babelki. ogolnie chodzi o barwniki konserwanty- nic co sie dziecku przyda,
      to rzadko szkodzi, ale powiedzmy, wg. naukowcow- nie nadaje sie smile

uwazaj ze skokami, bieganiem i takimi wariacjami- nigdy nie wiadomo jak dobrze
      zagniezdza sie ciaza- mojej ciotce wystarczylo podniesienie wiadra z 2-3 litrami
      wody i bylo po dziecku sad ja ogolnie nie moge dlugo stac, ale jak sie robi slabo
      to sie to czuje.

niewskazane w ciazy jest przede wszystkim DENERWOWANIE SIE!!! czemu zadna o tym
      nie pisze?
    • bulbulina Re: Co jest niewskazane w czasie ciąży? 31.08.05, 15:47
      moj gin powiedzial mi na poczatku ciazu:"wszystko, ale z umiarem".sery
      plesniowe jadlam, pasztet zaczelam w sumie niedawno(ok 30tyg), farbuje wlosy,
      raz bylam na plazy, ale siedzialam w cieniu.kawa i gazowane mi nie wchodza,
      chociaz raz mialam straszna ochote na cole.wypilam.pije hektolitry zielonej
      herbaty, zwykla mi nie sluzyla juz przed ciaza.no i ze 4 kieliszki wina
      czerwonego i pewnie 1 ginger przez te 38 tyg...niezle
      mialam straszna ochote na czeresnie i winogrona(ochota została,czeresni brakuje)
      zjadalan tego olbrzymie ilosci, ostatnio mam ciagatki na slodkie. zdalam
      egzamin na prawo jazdy w 6 miesiacu, pracowałam do 8 i ogolnie dopiero teraz
      pod koniec ciaza mi dokucza...
    • kotka.szrotka Re: Co jest niewskazane w czasie ciąży? 31.08.05, 16:07
      Gdyby farby do włosów szkodziły to na opakowaniach byłyby ostrzeżenia
      producentów. Przerabiałam temat i to najbardziej do mnie trafiło. Na zachodzie
      do bólu mają oparcowane procesowanie się o wszystko co tylko możliwe i
      producenci farb do włosów na pewno zabezpieczaliby się chociażby ostrzeżeniami
      na opakowaniach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka