Dodaj do ulubionych

Przeciwciała D

31.08.05, 17:15
Czy mogłby mi ktoś wyjaśnić?
Ja mam grupę krwi A Rh(-), maz B Rh (-). Konflikt serologiczny w obrebie
czynnika Rh nie zachodzi. Mimo to gin zlecil mi badania na przeciwciala D.
Dlaczego? Czyzby ze wgledu na rozne grupy glowne?
Obserwuj wątek
    • bonnie75 Re: Przeciwciała D 31.08.05, 17:34
      Chorobcia, nikt nie orientuje sie w tym temacie sad No trudno, zapytam gdzie
      indziej smile
    • r.kruger Re: Przeciwciała D 31.08.05, 17:41
      dziwne że zlecił takie badanie...przecież wedle biologii żaden konflikt nie
      zachodzi...
      • bonnie75 Re: Przeciwciała D 31.08.05, 17:45
        Oj, widzisz, ja tez tak sadzilam, ale poszperalam troche i okazuje sie, ze
        jednak konflikt taki moze jednak zajsc (oboje z mezem roznimy sie grupami
        glownymi: ja A, on B), aczkolwiek jest on rzadszy niz w przypadku roznego
        czynnika Rh.
      • patyska_d Re: Przeciwciała D 31.08.05, 20:02
        a ja mam pomysł. Załóżmy, że nie miałaś wcześniej przetoczenia. Ale jednak
        istnieją pewne sytuacje w których do twojej krwi mogły przeniknąć krwinki Rh +,
        np chociażby w czasie Twojego własnego porodu z matki Rh +, albo w jakichś
        sytuacjach związanych ze służbą zdrowia. Albo jeszcze - byłaś w "małej ciąży
        Rh+, którą nieświdaomie poroniłaś (to już dość abstrakcyjne, bo nie wiem kiedy
        zaczynają być produkowane antygeny grupowe) - Wtedy Twój organizm mógł
        wytworzyć przeciwciała anty-D
        • bonnie75 patysko! 31.08.05, 20:08
          To rzeczywiscie jest mozliwe (chodzi o pierszy przyklad), poniewaz oboje moi
          rodzice sa Rh(+), ja i brat Rh(-), a moja krew pepowinowa byla rowniez dodatnia
          (zapisano to w mojej dziecinnej ksiazeczce zdrowia). Tak wiec, wszystko jest
          mozliwe, chociaz modle sie, zeby tego konfliktu nie bylo...
        • kajtanka Re: Przeciwciała D 01.09.05, 10:19
          To jest takie standardowe badanie u wszystkich kobiet w ciąży mających Rh (-)
          bez względu na grupe krwi ojca dziecka. Tyle że w Twoim przypadku będzie
          żadziej robione niż u takich osób pomiedzy którymi jest konflikt. To taka
          profilaktyka , która nie ma nic wspólnego z dzieciństwem.
          Pozdrawiam i napewno wszystko bedzie okismile)
    • dluzniewska_m Re: Przeciwciała D-PYTANIE 02.09.05, 11:50
      W 28 tygodniu ciąży muszę wziąść immunoglobulinę anty-Rh. Jednak ani w
      aptekach, ani w hurtowaniach tego nie ma- brak dostaw. Czy ktoś może mi wskazać
      gdzie to można kupić lub gdzie szukać?
      • kajtanka dluzniewska_m 02.09.05, 13:27
        W Warszawie robią taki zastrzyk za cene wykonania zastrzyku tzn 30 zł (
        zastrzyk mają już oni na miejscu ) w szpitalu Damiania.Potrzebne jest tylko
        skierowanie od lekarza prowadzącego ( ptywatnego, państwowego wszystko jedno) i
        ostatnie w miare świeże wyniki badania na przeciwciała ja miałam miesięczne i
        trochę kręcili nosem. Robią to od ręki nie trzeba się zapisywac ani nic.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka