Dodaj do ulubionych

gondolka czy fotelik samochodowy?

18.09.05, 15:23
w czym dziewczyny przewozicie dzieci ze szpitala?
ja kupiłam fotelik samochodowy z chicco 0-13kg ale tak się zastanawiam czy
takie malenstwo moze byc w tym przewożone? wiem,wiem,że tak się powinno ale
jak patrzę na te dzieci nowonarodzone to nie wyobrażam sobie jak do niego
włożyć takiego maluszka

a może jednak gondolka z uchwytami wyciągana?

jakie sa Wasze opinie?
dziekuje

Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 15:51
      Przede wszystkom bezpieczenswtow dla mnie wiec fotelik. Albo gondola, ale taka
      specjalna do przewozenia w samochodzie zaprojektowana ( ale wiem, ze sa
      strasznie drogie).

Pozdr
      Kinga
      • trika13 Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 16:49
        Ja też kupiłam fotelik chicco 0-13kg. Mój chrzesniak przyjechał do domu ze
        szpitala w gondolce - zwykłej, wózkowej - ale to było 4 lata temu i od tej pory
        mój pogląd na bezpieczeństwo w aucie bardzo się zmienił. Więc albo fotelik algbo
        gondolka specjalnie przypinana.
        Moja Agunia
        tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20724;122/st/20050912/dt/-6/k/1876/preg.png
    • elza78 Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 17:00
      jesli masz fotelik a nie masz specjalnej gondolki ktora przypinasz pasami i w
      srodku dziecko tez to nie ryzykuj i jedz z fotelikiem, sa specjalne wkladki dla
      noworodkow, w razie czego mozna jeszcze zrolowac pieluche tetrowa zeby dziecku
      przytrzymywala bardziej glowke...
    • agatal2 Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 18:17
      No właśnie, to jest problem. Siostra mojego faceta przewoziła swoje maleństwo w
      gondolce, bo jak twierdzi nie była w stanie umieścić niemowlęcia w foteliku.
      Taki maluszek podobno nie zginał się w taki sposób, żeby wpasować się w ten
      fotelik. W efekcie pod pleckami i tyłeczkiem była wolna przestrzeń, co nie
      wyglądało na bezpieczną pozycję. Co na to doświadczone mamy?
      • lirio Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 18:45
        Zgodnie z prawem i zasadami bezpieczeństwa w grę wchodzi tylko fotelik.
        Ewentualnie specjalna gondola do transportu dziecka z pasami i
        zabezpieczeniami, ale takiej jeszcze nie widziałam w Polsce w sprzedaży.
        • marra1 Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 19:20
          Dziewczyny, a co myslicie o ramionach tatusia? Moja przyjaciolka tez zabrala do
          szpitala fotelik, ale skonczylo sie na tym, ze malutki wrocil w ramionach
          tatusia, zapakowany w rozek z usztywnianym dnem. I goraco nam polecaja takie
          rozwiazanie.
          • oona Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 19:37
            marra1 napisała:

> Dziewczyny, a co myslicie o ramionach tatusia? Moja przyjaciolka tez zabrala
            do
            >
            > szpitala fotelik, ale skonczylo sie na tym, ze malutki wrocil w ramionach
            > tatusia, zapakowany w rozek z usztywnianym dnem. I goraco nam polecaja takie
            > rozwiazanie.

Bez urazy, ale to kretyńskie rozwiązanie. I nie chodzi mi o możliwość
            zapłacenia mandatu. Przeczytaj choćby ten wątek, dowiesz się z niego co stanie
            się z dzieckiem przewożonym w opiekunczych ramionach tatusia w razie wypadku:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=27594110&a=27594110pozdrawiam
          • amwaw Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 19:42
            NIGDY !!! Chryste Panie!! Lekkie "puknięcie" innego samochodu, zahamowanie i
            dziecko przeleci przez przednią szybę, albo tatuś zgniecie całym ciężarem ciała
            na desce rozdzielczej lub przednim siedzeniu- 100% śmiertelności. Znajomi są
            WYJĄTKOWO odpowiedzialnymi rodzicami...Beznadziejny pomysłuncertain
            Nie dajcie się na to namnówić- sobie można ufać innym kierowcom - nie, a zabić
            dziecko przez własną nieodpowiedzialność to chyba najgorsze co może spotkać
            rodziców. Nawet nie bierzcie tego pod uwagę...
            • marra1 Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 19:52
              dzieki. moje odczucia byly podobne, ale zaczyelam sie zastanawiac, czy nie
              jestem przewrazliwiona i nadgorliwa. (To nasza pierwsza dzidzia)
          • fotelik.info Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 19.09.05, 15:17
            marra1 napisała:

> Dziewczyny, a co myslicie o ramionach tatusia? Moja przyjaciolka tez zabrala
            > do szpitala fotelik, ale skonczylo sie na tym, ze malutki wrocil w ramionach
            > tatusia, zapakowany w rozek z usztywnianym dnem. I goraco nam polecaja takie
            > rozwiazanie.

Ciekawe co by powiedzieli, gdybyś po zastosowaniu ich "polecanej metody"
            straciła swoje maleństwo w niewielkim wypadku przy prędkości 50 km/h...
            Zapytaj ich!

Jeśli pozwolisz swemu dziecku
            jechać u Ciebie na kolanach,
            i jakiś inny samochód uderzy w Twój,
            to jak później wytłumaczysz to,
            że to właśnie Twoje ciało
            zrobiło mu największą krzywdę...
            fotelik.info/310.html

Pozdrawiam

Paweł Kurpiewski
      • fotelik.info Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 19.09.05, 11:59
        agatal2 napisała:
        > Siostra mojego faceta przewoziła swoje maleństwo w
        > gondolce, bo jak twierdzi nie była w stanie umieścić niemowlęcia w foteliku.
        > Taki maluszek podobno nie zginał się w taki sposób, żeby wpasować się w ten
        > fotelik. W efekcie pod pleckami i tyłeczkiem była wolna przestrzeń, co nie
        > wyglądało na bezpieczną pozycję.

Istnieją foteliki dla niemowląt 0-13 kg z regulowaną głębokością siedziska.

Pozdrawiam

Paweł Kurpiewski
    • olunia24 Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 19:19
      hmmm,takiej gondolki to ja nie mamsad myślałam,zeby ją przymocować pasami ale
      rzeczywiście to kiepski pomysł ,bo w razie czego....sad strach myśleć!
      • linearka Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 19:57
        TYLKO FOTELIK! Nie ma kompromisów jeśli chodzi o życie! Czyjekolwiek!!!
    • patoga Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 20:01
      W czym ja mam więc przewieść dziecko ze szpitala do domu skoro nie stać mnie na
      kupno fotelika, nie mamy zresztą samochodu więc to zakup na raz. Gondola z wózka
      jest olbrzymia więc odpada.
      Jakieś pomysły?
      • amwaw Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 20:03
        Pożycz od znajomych fotelik- ktoś musi mieć, choćby z komisu pożycz używany...
        • patoga Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 20:12
          Na komis nie wpadłam, jutro się wybiorę i popytam czy będzie taka możliwość bo
          znajomi niestety nie mają i dzieciaczki wieźli w kocykach.
        • marra1 Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 20:15
          Mamy, ktore juz przetestowalyscie foteliki, doradzcie, jaki kupic dla takiego
          maluszka na pierwszy raz, powrot ze szpitala. Jest kilka takich z plaskim dnem,
          np. Matrix - podobno dobre na kregoslup - ale czy to nie bajer? Czy warto
          placic 600 zl, kiedy inne kosztuja 200? Jakie sie u Was sprawdzily?
    • aglaja Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 18.09.05, 21:30
      firma jane produkuje gondole, które się nadają do przewożenia samochodem.
    • aga.roro gondola do samochodu 18.09.05, 21:46
      a moze popytaj o taką gondolę wsrod znajomych, mi sie udalo pozyczyc od
      kolezanki, ona kupila taką gondole w zestawie z wozkiem bebe comfort bodajże...
      Ta gondola ma w srodku pasy, ma tez takie specjalne mocowanie do samochodu.
      Mysle ze to najlepsze rozwiązanie dla takiego maleństwa.
      • nicol.lublin Re: gondola do samochodu 19.09.05, 11:18
        hej! można kupić tańszy fotelik, a do niego w komplecie wkładkę redukcyjną dla
        noworodka. wpisz sobie w "google" to ci wyświetli takich ze 100
        • anulaaa Re: gondola do samochodu 19.09.05, 11:25
          ja nie mam fotelika i nie mam zamiaru kupować na jeden raz
          mam nosidło z wózka i w nim przywiozę dzieciaczka...

nawet gdybym miała możliwosć pożyczenia fotelika to nie wyobrażam sobie
          wkładania nowordka w takie coś
          • majan2 Re: gondola do samochodu 19.09.05, 11:36
            Moi znajomi tez uwazaja, ze przewozenie noworodka w foteliku jest niedobre, ale
            inna moja kolezanka brala udzial w wypadku samcohdowym z 2 miesieczna coreczka
            i ona i lekarze twierdza, ze zycie i zdrowei maluszka urwtaowal tylko i
            wylacznie fotelik. Dla mnie to wystarczajacy argumnet by uzywac fotelika, tylko
            nie wolno uzywac go na pczotaku dluzej niz 2 godziny dziennie.
            • kokons Re: sensowny opis przewozenia dziecka w samochodzi 19.09.05, 11:49
              Obowiazkowo przeczytajcie:
              Zrodlo:
              dzieci.lunar.pl/go.php?page=BezpieczenstwoWSamochodzie
              W wypadku, gdzie auto jedzie 50 km/h, dziecko nieprzypięte pasami leci w przód
              z siłą od 30 do 60 razy większą niż jego waga. Dziecko rzucone z taką siłą
              rzucane jest wewnątrz auta. Nie trzeba dodawać, że takie uderzenia mogą
              skonczyć się tragicznie. Często w takich wypadkach dziecko jest wyrzucane przez
              siłę uderzenia z auta.

Jeśli słyszymy, że ktoś jedzie samochodem z niemowlęciem trzymając je na
              rękach, łatwo sobie wyobrazić co dzieje sie w razie wypadku.

Mama, nawet jeśli sama przypięta jest pasami, nie utrzyma dziecka ktore przy
              wypadku z prędkością auta 50 km/h nagle waży 120-200kg!

cd w adresie powyzej skopiowanym...

Osobiscie zamierzam kupic fotelik chyba Mutsy, który się rozkłada w różne
              pozycje aż do prawie leżącej bo to będzie wygodniejszy dla dziecka.

Pozdrawiam.

• fotelik.info Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 19.09.05, 11:56
      Zdecydowanie fotelik.

Gondole mocowane w samochodzie zostały wymyślone po to,
      by zapewnić jakiekolwiek zabezpieczenie dla noworodków,
      które z racji stwierdzonych medycznie problemów z oddychaniem,
      kategorycznie nie mogą podróżować w pozycji innej niż leżaca!

Obiecuję nieco szersze opracowanie tego tematu na fotelik.info

Pozdrawiam

Paweł Kurpiewski
    • czesia74 Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 21.09.05, 12:08
      Ja planowałam przywiezc dzidziusia w gondolce Bebecara. Chciałam dokupic to
      tego specjalne pasy zabezpieczajace dzidziusia i gondolke. W taki sposob
      chciałam malca transportowac przez pierwsze 3 miesiace, a potem dokupic fotelik.
      Czy to niebezpieczne rozwiązanie ?
      Czesia
      • fotelik.info Re: gondolka czy fotelik samochodowy? 21.09.05, 16:30
        Jest gorsze niż dobry fotelik dla niemowląt 0-13 kg
        odwrócony tyłem do kierunku ruchu.

Pozdrawiam

Paweł Kurpiewski
        • monismonis W wózkach Deltim jest taka mozliwosc!!! 21.09.05, 16:42
          Ja kupiłam sobie wózek firmy Deltim model Premier i w tej gondolce jest taka
          mozliwosc żeby przewozić dziecko włąsnie w niej. Co prawda mam tez taki fotelik
          nosidełko, ale mysle że ten jeden raz zastosuje własnie tą gądolke. później
          bede używać juz nosidełka-foteliku. Tez własnie niedawno zastanawiałam sie z
          mamą nad tym w czym przywieśc maleństwo i stwierdziłyśmy że i cieplej i
          wygodniej bedzie maleństwu własnie w tej gondolce. Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka