Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz ZUS

28.09.05, 19:25
Mam pytnie ,mianowicie wiecie ile powinnam dostać na chorobowym z ZUSu
jeżeli przepracowałam tylko 3 i pół miesica i musiałam iśc na L4 w 6tc? Czy
mnie tez policzą średnią z 12 miesięcy??? Od 14 sierpnia liczy mi się że ma
płacić mi ZUS ale jeszcze nic nie dostałam.Jeżeli wiecie to proszę o
odpowiedź i sorki że znowu wątek się troszke powtarza.
Obserwuj wątek
    • trosia Re: Jeszcze raz ZUS 28.09.05, 19:28
      A wcześniej gdzieś pracowałaś czy to Twoja pierwsza praca?
      • ewelinam80 Re: Jeszcze raz ZUS 28.09.05, 19:48
        Pracowałam ale 4 lata temu i tylko 5 miesięcy.
        • ka-ja Re: Jeszcze raz ZUS 28.09.05, 20:21
          Wylicza Ci średnia z tych trzech miesiecy które przepracowałaś.
          • basik20 Re: Jeszcze raz ZUS 28.09.05, 21:28
            skoro nie dostałaś jeszcze pieniędzy to niewykluczone że trwa postępowanie
            wyjaśniające i będziesz miała kontrolę (praodawca również). Mogą to podciągnąć
            pod lewe zatrudnienie.
            • ka-ja Re: Jeszcze raz ZUS 28.09.05, 21:46
              Niekoniecznie.Wyjaśnienie prowadza zawsze,taka procedura;-( Ja pracowałam przez
              2 lata na zlecenie,od sierpnia dostałam umowe o pracę a we wrześniu poszłam na
              l-4,i pieniążki dostawałam,także bez obawwink)
              • basik20 Re: do ka-ja 28.09.05, 21:52
                po pierwsze to nie zawsze prowadzą postępowanie wyjaśniające, a po drugie ważne
                jest też w jakiej firmie pracujesz - jak w dużej to płaci ci pracodawca a
                później rozlicza sie z zusem. W przypadku małych firm placi ci bezpośrednio zus
                i ztym bywa gorzej.
                • ka-ja Re: do ka-ja 28.09.05, 22:03
                  Mnie właśnie płacił zus i nie miałam z tym naszczęście problemówwink
                  Napisałam ,że zawsze jest postepowanie wyjasniające,ponieważ wiekszos znajomych
                  dostała taka informacje z zusu,nawet mój mąz który zatrudniony byl ponad 2 lata
                  w firmie i był dłuzej na l-4 tez dostał takie pisemko.Może co miasto inne
                  "zwyczaje"zusu?
                  • basik20 Re: do ka-ja 28.09.05, 22:04
                    no może. W moim środowisku zdażyło się to pierwszy raz - no i musiało trafic na
                    mnie.
                    • efk17 Re: do ka-ja 28.09.05, 22:11
                      A co w przypadku umowy na czas nieokreślony? Mnie najprawdpobniej przedłużą z
                      początkiem października do dnia rozwiązania. Czy to ma jakieś znaczenie na jaki
                      okres jest podisana umowa??
                      • efk17 Re: do ka-ja 28.09.05, 22:13
                        I nie ukrywam jak dostanę umowe do dnia rozwiązania to idę na L-4, po cio sie
                        przemęczać!?
                        • basik20 Re: do ka-ja 28.09.05, 22:31
                          nie ma znaczenia. Będziesz dostawał kaskę do dnia rozwiazania. Niestety nie
                          będzie ci wtedy przyszługiwał urlop macierzyński. Za to możesz zgłosić sie po
                          zasiłek macierzyński. Pozdrawiam
                      • efk17 Re: do ka-ja 28.09.05, 22:48
                        "Umowy na czas określony" sorki
                        • efk17 Re: do ka-ja 28.09.05, 22:49
                          po zasiłek macierzyński do ZUS-u?? dobrze rozumiem?
                          • basik20 Re: do ka-ja 29.09.05, 09:54
                            Tak. Niestety jak masz umowę na czas określony to wygasa ci ona w dniu porodu.
                            W związku z tym nie możesz isć na 3-miesięczny urlop macierzyński, który
                            zalicza się do stażu pracy. Natomiast przysługuje ci zasiłek.
    • nelaw Re: Jeszcze raz ZUS 29.09.05, 14:49
      Mi zus ma płacic od poczatku sierpnia i tez nic jeszcze nie dostalam. Była
      kontrol. Pracodawca musiał isc do zusu a do mnie przyszła pani. Wypytywała sie
      o totalne bzdury typu jak wygląda biuro i kto przychodzi do biura obok. Ja
      powiedziałam ze nie wiem bo siedzialam za zamknietymi drzwiami i mnie to noe
      obchodzilo. Tez pracowałam tak krótko. Podobno zależy to od wysokosci
      wynagrodzenia, jak masz najniższa krajowa to dostaniesz bez problemu a jak
      ponad 1200 to juz maja jakies ale. strasznie dlugo sie czeka na jakiekolwiek
      decyzje, na szczescie ja nie jestem w takiej sytuacji ale co z dziewczynami
      ktore zostaja bez środków do życia! Paranoja!
      • ewelinam80 Re: Jeszcze raz ZUS 29.09.05, 14:55
        Dzięki dziewczyny za odpowiedzi.To rzezcywiście jest beznadziejna sprawa z tym
        ZUSem bo niektózy ludzie naprawde potrzebują pieniędzy mają rodziny do
        utrzymania ,musza zapłacić rachunki kupić jedzenie a tu tyle musza czekac na
        pieniądze.SZOK.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka