Dodaj do ulubionych

dzieci płaczą w brzuchu???

04.10.05, 14:44
jestem w 12tc i podobno moje dziecko czasem pochlipuje sobie w brzuchu!

nigdy wcześniej o tym nie słyszałam i wydaje mi się to fascynujące. już samo
to, że ssają kciuk czy zabawiają się pępowiną jest niesamowite, ale że
płaczą? dlaczego? i czy można to jakoś zarejestrować?

strasznie roczulająca jest taka wizja płaczącego kilkucentymetrowego dziecka.
pewnie mu nudno albo smutno samemu wink))
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: dzieci płaczą w brzuchu??? 04.10.05, 14:50
      Hmm... Pierwszy raz słyszę o płaczu. Nie wiem, czy to prawda. Niby jak to się
      ma objawiać? Ani nie może wydawać dźwieków (nie ma powietrza w którym rozchodzą
      się fale dźwiekowe), ani nie ma wykształconych worków łzowych (wykształcają się
      dopiero po porodzie, nawet noworodki płaczą bez łez) - więc na czym ten płacz
      ma polegać? Może tylko grymas twarzy...
      • goodbyekitty Re: dzieci płaczą w brzuchu??? 04.10.05, 15:59
        "dwunasty tydzień
        Struny głosowe są wykształcone, i zdarza się, że dziecko czasami cichutko
        płacze. Mózg jest kompletnie uformowany. Dziecko zaczyna odczuwać ból. Powieki
        zakrywają oczy, i pozostaną zamknięte celem ochrony delikatnych włókien
        nerwowych, aż do siódmego miesiąca ciąży."
        www.noworodek.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=32&mode=&order=0&thold=0

ja też pierwszy raz słyszę. czy któraś z was wie coś więcej na ten temat?
        • sabi35 Re: dzieci płaczą w brzuchu??? 04.10.05, 16:05
          Wg najnowszych badań dziecko zaczyna odczuwać ból chyba od 30tc, ssie kciuk
          trochę później, czy płacze, nie wiem, może ćwiczy struny głosowe. Niedługo się
          dowiemy, że od 12tc mówi mamo wink))
          (bo już wiemy, że niektóre mamy odczuwają ruchy w 12tc)
          • goodbyekitty Re: dzieci płaczą w brzuchu??? 04.10.05, 16:40
            ten noworodek.pl też mi się jakiś trefny wydawał wink)
            no to zrobiłam sama małe poszukiwania i proszę bardzo, linki na temat zachowań
            12-tygodniowego i starszych płodów dla matek czytających w języku language wink

news.bbc.co.uk/2/hi/health/3846525.stm
            wygląda na to, że dzieci od 26tc uśmiechają się (!), drapią, płaczą, i miewają
            czkawki

thestar.com.my/lifestyle/story.asp?file=/2005/9/11/lifefocus/20050910195318&ec=lifefocus
            zachowania przypominające płacz zaobserwowano w 28tc, jako reakcję na hałas i
            wibracje. tu też informacja o tym, że dzieci raczej nie czują bólu przed 29tc,
            bo tę zdolność mózg zaczyna rozwijać dopiero od 23tc.

foolmoon.com/showflat.php/Cat/0/Number/184946
            tutaj info o tym, że już u 11-tygodniowych płodów daje się zauważyć trzymanie
            kciuka czy palców w buzi.
            • r.kruger Re: dzieci płaczą w brzuchu??? 04.10.05, 17:29
              czytałam ostatnio świerzutką rozprawe naukową na ten temat, kilku wybitnie
              zdolnych i bogatych w sprzęt naukowców dowodzi że dzieci płaczą-wydając dźwięk
              i odczuwając przy tym smutek lub ból w 28tc.
              Wcześniej odczuwają emocje mamy.
            • goodbyekitty Re: dzieci płaczą w brzuchu??? 04.10.05, 18:31
              ten ostatni, trzeci link należałoby jednak zignorować, teraz jak się wczytałam
              w to forum to jednak informacje tam zawarte nie wyglądają na zbyt rzetelne...
              pozdrawiam.
              • amwaw Re: dzieci płaczą w brzuchu??? 04.10.05, 18:33
                Nie,nie trzeba ignorować- ma prawie racje- w okolicach 12tc dziecko trzyma już
                kciuka w buzi, ale nie ma odruchu ssania.
        • sylvie1979 Re: dzieci płaczą w brzuchu??? 04.10.05, 18:46
          wedlug ostatnich badan dzieci zaczynaja odczuwac bol duzo duzo pozniej niz w 12
          tygodniu. dlatego wielu lekarzy, ktorzy przeprowadzaja skomplikowane operacje
          ratujace plod jeszcze w lonie matki, zaczyna powoli rozwazac, czy jest w ogole
          sens znieczulania takiego malenkiego dziecka - i ponoc nie ma to zadnego sensu,
          bo plod nie odczuwa bolu, a przynajmniej nie odczuwa go przez wiele tygodni i
          wieksza czesc ciazy.
      • mamand Re: dzieci płaczą w brzuchu??? 04.10.05, 18:39
        (nie ma powietrza w którym rozchodzą
        >
        > się fale dźwiekowe),

ale powietrze jest nie jest potrzebne, wystarcza wody płodowe, zresztą w
        płynach dźwięk rozchodzi się szybciej
        • amwaw Re: dzieci płaczą w brzuchu??? 04.10.05, 18:40
          Ale znowuż do wydania dzwięku potrzebne jest powietrzesmile I koło się zamykasmile
        • budzik11 Re: dzieci płaczą w brzuchu??? 05.10.05, 12:50
          No zgoda, w płynach dźwięk rozchodzi się szybciej, klasnąć, stuknąć w wodzie
          można i będzie to słychać, ale struny głosowe potrzebują powietrza do wydania
          dźwięku, więc ja nie wiem, jak dziecko może wydawać dźwieki w wodach płodowych.
        • budzik11 Re: dzieci płaczą w brzuchu??? 05.10.05, 12:52
          Generalnie nie neguję samej idei płaczu u dziecka jako wyrażania emocji,
          wierzę, że dziecko emocje ma, ale w tym konkretnie wypadku - nie wiem, w jaki
          sposób dziecko może PŁAKAĆ - jak to się ma niby objawiać, poza ew. grymasem
          twarzy - o to mi chodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka