Dodaj do ulubionych

drętwieją mi ręce.

21.10.05, 19:30
proszę Was, napiszcie, czy też tak macie? Jestem w 35 tc, nogi mam obrzęknięte od dawna, lekarz mówi, że tak może być, ale dzisiaj od rana mam bardzo spuchnięte ręce-palce i nadgarstki. drętwieją mi całe ręce już od ramion ale najbardziej w nadgarstkach. napiszcie proszę czy też tak macie, bo do lekarza idę dopiero za tydzień.
Obserwuj wątek
    • patyczako Re: drętwieją mi ręce. 21.10.05, 23:37
      tez tak mialam w podobnym okresie ciazy do tego stopnia ze palcow tzn. ich
      koncowek wogole nie czulam co bylo wkurzajace przy wykonywaniu wszelkich
      czynnosci... objawy te minely mi dopiero po kilku tygodniach po porodzie
      • mkostki Re: drętwieją mi ręce. 22.10.05, 00:08
        W pierwszej ciązy palce dłoni drętwiały mi tak, że płakałam z bólu. Najbardziej
        w nocy i gdy leżałam. Winien jest kręgosłup - kręgi szyjne.
        Jeśli to drętwienie tez u Ciebie najczęściej wystepuje przy pozycji leżącej -
        spróbuj leżeć bardziej na płasko i poszukać jakiejś lepszej pozycji. Dobrze
        zrobić może także profilowana poduszka.
        Radziłam się lekarzy - od wszystkich słyszałam, że nic się nie da zrobić, tak
        musi być. Kilka miesięcy po porodzie trafiłam do masażysty - specjalisty
        rehabilitacji kręgosłupa. Od niego dowiedziałam się bardzo wielu pozytecznych
        rzeczy.
        Po pierwsze: aby odciążyć kręgi szyjne nigdy przekręcając się z boku na bok nie
        wolno opierać ciężaru ciała na głowie, a większość ludzi tak robi. Oczywiście w
        czasie snu tego nie kontrolujemy, ale dlatego trzeba to ćwiczyć na jawie, żeby
        wyrobić sobie odpowiedni odruch. U mnie zadziałało.
        Ponadto nadal, a jestem w 32 tygodniu, chodzę na masaże do tego rehabilitanta.
        POkutuje opinia, że masaże w ciąży są niewskazane. Moja gin. nie widziała
        przeciwwskazań. Oczywiście teraz te masaże są na siedząco i trochę krótsze.
        Jednak dają mi bardzo wiele naprawdę. Nie ma nawet porównania z pierwszą ciążą,
        kiedy to - jak juz pisałam - ręce drętwiały do bólu, a w krzyzu bolało tak, że
        często nie mogłam samodzielnie wstać z łóżka.
        Pozdrawiam
        Magda
    • agnieszka-anna Re: drętwieją mi ręce. 23.10.05, 11:57
      Ja też tak mam- co prawda jestem dopiero w 30tc, ale drętwienie i mrowienie mam
      od jakichś 8 tyg. Z tego, co powiedziała mi moja ginka, to z powodu nadmiaru
      wody w organizmie i nacisku na pewne nerwy. Denerwujące to jest, to fakt. U
      mnie dolegliwości te nasilają się po nocy lub gdy trzymam ręce do góry ( np. w
      trakcie mycia włosów). Na pewno nam to minie- mamy już bliżej niż dalej.
      Pozdrawiam.
    • martens8 Re: drętwieją mi ręce. 23.10.05, 14:55
      Też tak miałam w ciąży i pomogło spanie na lewym boku.
    • hela15 Re: drętwieją mi ręce. 24.10.05, 22:34
      dziękuję wam bardzo, trochę sie uspokoiłam. to jest bardzo uciążliwe, ale do końca mam blisko, dam radę. pozdrawiam was
    • iwka78 Re: drętwieją mi ręce. 25.10.05, 07:45
      Hej. Ja też miałam ten problem. Nie czułam nic dłońmi, palców to jabym nie
      miała. Ulgę przynosił masaż kręgosłupa, zdaje się od 4-go miesiąca ciązy do
      końca. A na dobre dolegliwości ustąpiły jakiś miesiąc po porodzie. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka