Dodaj do ulubionych

Kaprogest.Help!

28.10.05, 22:07
Biorę kaprogest od 8tyg ciąży,właśnie odstawiam,a jestem w 20tyg.Czy nie za
długo lekarz kazał mi go brać?Poza tym właśnie przeczytałam w necie na
stronie,która opisywała lek,że nie powinno się go brać w ciąży.Przeraziłam
się!Te zastrzyki miałam przepisywane,bo krwawiłam w 8tyg.Napiszcie co o tym
sądzicie.Będę wdzięczna!
Obserwuj wątek
    • gerdzia2 Re: Kaprogest.Help! 28.10.05, 22:15
      nie wiem ile czasu powinno się brać kaprogest, aleja też miałam zapisane
      zastrzyki, ja brałam tylko 5 zastrzyków bo miałam skurcze w 24 tc (chyba już
      dokładnie nie pamiętam), też panikowałam i czytałam co dziewczyny pisały i
      niektóre brały prawie przez całą ciążę, pocieszył mnie fakt, że położna z mojej
      przychodnie brała kaprogest przez 30 tyg.i urodziła zdrowe dziecko, SŁUCHAJ SIĘ
      LEKARZA NIE KOLEŻANEK,
    • malgosiek2 Re: Kaprogest.Help! 28.10.05, 22:22
      Bardzo dobrze,że lekarz przepisał Tobie Kaprogest.To nic innego jak
      progesteron,który podtrzymuje ciążę.Widocznie może miałaś za niski poziom
      hormonów.Jest on stosowany w poronieniacxh zagrażających i niewydolności ciałka
      żółtego.
      Więc nie masz powodu do paniki.Uspokój się,wszystko będzie dobrze.
      Nie jedna kobieta dostawała ten lek.
      Pzdr.gosia 22 t.c.
      • betka24 Re: Kaprogest.Help! 28.10.05, 23:04
        to prawda! popieram słowa poprzedniczek
        też brałam kaprogest i do tego duphaston, a potem jeszcze fenoterol....
        ale w koncu doczekałam się i urodziłam ślicznego, zdrowiutkiego chłopczyka! smile
        powodzenia!!
    • atrawi Re: Kaprogest.Help! 28.10.05, 23:06
      Ceść! Ja też brałam Kaprogest, co prawda tylko przez 5 tygodni (raz na tydzień)
      ale jest to zdecydowanie lek podtrzymujący ciążęsmile Gdzieś ty przeczytała, że się
      go nie powinno wtedy brać? O ile się orientuję, to jest to progesteron, lek
      podobny do duphastonu czy luteiny. Zwykle lekarze każą brać tego typu leki do 20
      tygodnia (na wszelki wypadek) bo wtedy najpóźniej funkcje hormonalne przejmuje
      łożysko. Nic się nie martw.smile Wszystko będzie ok. Współczuję jedynie bolesnego
      kłuciawink Te zastrzyki koszmarnie się wchłaniają. Mi drętwiał pośladek na cały
      dzieńwinkA na marginesie-dlaczego nie powiedziałaś ginowi o swoich wątpliwościach?
      On na pewno wytłumaczyłby to precyzyjniej niż np. ja. Pozdrawiam serdecznie i
      pamiętaj - za wiele czytać też czasem nie należywinkAgata
    • marcysia801 Re: Kaprogest.Help! 29.10.05, 08:45
      To samo mówi mój lekarz-że za dużo czytam niepotrzebnych rzeczysmileNie pytałam go
      o kaprogest,bo dopiero wczoraj w necie przeczytałam(na stronie dotyczącej
      leku)że nie powinno się go stosować w ciąży.Zdziwiło mnie to,ale oczywiście też
      zaniepokoiło.A w ogóle zaczęłam szukać info na temat tego leku,bo przeczytałam w
      książce"W oczekiwaniu na dziecko"że podawanie progesteronu w ciąży nie jest
      zalecane(w Stanach)i to mnie zdziwiło i dało do myślenia.Dzięki Dziewczyny!Może
      jeszcze napisze ktoś,kto brał kaprogest przez dłuższy czas(ja w sumie ok
      12tyg,2razy w tyg po 2 ampułki).Pozdrawiam!
      • malgosiek2 Re: Kaprogest.Help! 29.10.05, 09:01
        Dlatego też nie kupuje amerykańskich poradników ponieważ są tam inne realia czy
        też inne mają podejście do wychowania dziecci.
        Także słuchaj się raczej lekarza a nie netu.
        Pzdr.gosia 22 t.c.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka