agnieszka19791 05.01.06, 11:27 Dziewczyny zapisałam się na 3D, dokładnie w tym dniu skończę 20tc od OM, Jak myślicie czy wstrzymać się jeszcze 2,3 tyg, żeby było lepiej widać, czy w 20tc tez można dużo dostrzec. Kiedy najlepiej na 3D? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mfka Re: 3D w 20 tc 05.01.06, 11:32 Ja byłam w 19-stym tyg. Maluszek jeszcze wyglądał niezbyt ciekawie, ale pan doktor stwierdził, że jest to najlepszy czas na pomiary dziecka, bo ok.23-24 tyg. owszem dzidziuś wygląda już jak miniaturowy człowieczek, ale już nie da się wykonać dokładnych pomiarów, bo maluszek jest duży. Także sama musisz zdecydować na czym Ci zależy, czy na pamiątce czy na badaniu. Około 23,24 tyg. też lepiej można zbadać pracę serca, gdyż jest w pełni rozwinięte. Odpowiedz Link Zgłoś
mrrkot Re: 3D w 20 tc 05.01.06, 11:38 Mnie specjalista od usg polecił połówkowe powiązane z 3D miedzy 22 a 24 tc. To nie jest jeszcze za późno na wszystkie pomiary a i dzidziul juz pieknie wyglada Dokładnie miał zbadane serduszko, przepływ krwi, narzady wewnętrze, itp, itd... Więc ja bym polecała Ci poczekać i iśc tak w 22/23 tc. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola.77 Re: 3D w 20 tc 05.01.06, 12:12 Oczywiście to tylko Twoja decyzja, ale ja robiłam pierwsze 3D USG w 11 tygodniu i uważam że byla to bardzo dobra decyzja. Sprawdzono wszystko, serduszko, żełądek, nerki, kość nosową, przepłayw krwi i całą resztę. Widać było już kształt prawdziwego człowieka z maleńkim noskiem (1,3 mm.) i możliwym było stwierdzenie prawidłowości jeo rozwoju fizjologicznego. Zrobiłam dodatkowo nieinwazyjne badania biochemiczne, w celu sprawdzenia rozwoju układu nerwowego i po otrzmaniu prawidlowych wyników bardzo się uspokoiłam, bo spędzalo mi to sen z oczu. W 15-16 tygodniu stwierdza się już z całą pewnością płeć a w 20- dziestym tyodniu widać juz dosłownie wszystko. Ja chyba nie potrafiłabym czekać, ale.... to nie moja decyzja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś