Dodaj do ulubionych

cholestaza

18.01.06, 13:54
Czy którejś z Was przeszło to samo, ewentualnie przy użyciu leków do
stosowania w domu bez konieczności leżenia w szpitalu?
Czy z tym jest związany silny ból głowy i oczu czy jedno z drugim nie ma nic
wspólnego?
Obserwuj wątek
    • ewas35 Re: cholestaza 18.01.06, 21:52
      witaj,
      w czasie pierwszej ciazy mialam cholestaze. Objawem jej bylo pieczenie ,
      swedzenie stop i dloni a takze takie dziwne plamki na stopach. Bralam specjalne
      leki i nie musialam z tego powodu lezec w szpitalu.....lezalam w szpitalu ale
      to raczej z powodu cukrzycy ciazowej.
      pozdrawiam
      Ewa , Julcia dwulatka i fasolka
      • aniak-i Re: cholestaza 18.01.06, 21:57
        a czy to z powodu zlych testow watrobowych, bo mnie swedza rece ale bez dloni i
        nigi- i mam zlecone takie testy i ide na niew pon. ciekawa jestem jakie wyjda?
        i co to powoduje
        • nureni Re: cholestaza 08.02.06, 17:01
          Cytat z artykułu, oto link:
          www.zdrowemiasto.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=5937&alt=54
          "Ciężarne z rozpoznana cholestazą powinny być hospitalizowane.

W leczeniu stosuje się farmakoterapię (preparaty antyhistaminowe, kroplówki z
          glukozą, kwas ursodezoksycholowy, cholestyraminę, deksametazon, witaminę K)
          oraz działanie wspierające: dietę niskotłuszczową, odpoczynek fizyczny i
          psychiczny.

Główny nacisk trzeba położyć na ocenę stanu płodu. Zaleca się liczenie ruchów
          płodu, wykonuje się często badanie NST, KTG, test Maninga, amnioskopię.
          Konieczna jest również kontrola funkcji wątroby ciężarnej (ASPAT, ALAT,
          fosfataza alkaliczna).

Trzeba jednak pamiętać, że nawet dokładne monitorowanie dobrostanu płodu nie
          chroni w pełni przed niebezpieczeństwem jego obumarcia.

W przypadku podejrzenia niedotlenienia płodu, narastającego świądu lub
          żółtaczki albo istotnego pogorszenia funkcji wątroby w badaniach
          laboratoryjnych, mimo leczenia należy rozwiązać ciążę niezależnie od jej
          donoszeniA"
          • joanna1982 Re: cholestaza 08.02.06, 22:08
            Ja miałam pod koniec ciąży. Dostałam skierowanie na badaniai niestety nie
            wyszły dobrze. W szpitalu spędziłam 5 dni i co 2 dień miałam próby wątrobowe
            robione. A od pierwszego dnia byłam na diecie+leki. Wyniki powoli zaczęły
            wracać do normy i poszłam do domku. I liczenie ruchów, leki, dieta i dzidzie
            urodziłam 8 dni po terminie całego i zdrowego z wagą 3840g
            Pozdrawiam i życzę powodzenia
            Asia, mama 20 m-cznej Natalki i 2 m-cznego Piotrusia
    • dotus Re: cholestaza 09.02.06, 00:00
      czesc
      ja tutaj opisałammój przypadek
      pozdrawiam, dorota
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=24420937&a=24420937

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka